TOP 6 nejnechutnějších klipů Tilla Lindemanna. Nechybí krev, sešitá ústa, vraždy i konzumace lidských prstů

Vydáno 18.10.2023 | autor: Barbora Turková

Ačkoliv se věk Tilla Lindemanna pomalu blíží tomu důchodovému, nevypadá to, že by se zpěvák v blízké budoucnosti plánoval zklidnit. Klipy vydává jako na běžícím páse a jeden je kontroverznější než druhý. Nechybí v nich krev, vraždy, konzumace syrového masa či dokonce lidských prstů... Není divu, že videa jsou často zpřistupněna osobám starším osmnácti let. My jsme pro vás vybrali šest vizuálů, které podle nás patří mezi nejšokující. A už teď jsme zvědaví, jak Lindemann přistoupí k turné, na které vyráží letos v listopadu. V Praze se zastaví 22. listopadu, kdy zahraje v Tipsport areně. A protože na koncert můžou jen dospělí, zdá se, že půjde o show jen pro silné žaludky.

TOP 6 nejnechutnějších klipů Tilla Lindemanna. Nechybí krev, sešitá ústa, vraždy i konzumace lidských prstů TOP 6 nejnechutnějších klipů Tilla Lindemanna. Nechybí krev, sešitá ústa, vraždy i konzumace lidských prstů

NSL 

Klip k NSL vydal Till Lindemann v září 2023. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde pouze o jednu skladbu, ve skutečnosti spojil zpěvák tři nahrávky dohromady, konkrétně Lecker, Nass a Schweiss. I proto má videoklip, o který se postaral ruský režisér Serghey Grey, hned osmnáct minut. Pro Greye nešlo o první spolupráci s Lindemannem; v roce 2021 spolu natočili klip ke kontroverzní písni Ich Hasse Kinder. A jestli čekáte, že tentokrát to bude pohoda, mylíte se.

Klip je pojatý filmově. Začíná v letadle, kam Lindamann nastupuje a následně od letušky dostává prášky, ze kterých má nejrůznější divoké představy. Místo oblečených pasažerů - nebo spíše pasažérek - sedí na místech nahé osoby zakryté červenou maskou. Klip se natáčel na třech místech během půl roku; pouštní scény vznikly v Uzbekistánu v srpnu 2021, scény na letišti byly natočeny v tom samém roce v Moskvě a záběry z lázeňského domu pochází z Francie. V klipu hraje i Alena Makeeva, která byla obviněna společně s Lindamennem v kauze zneužívání žen a následně prý od kapely Rammstein dostala padáka. Nutno dodat, že obvinění ohledně Lindemanna byla následně stažena pro nedostatek důkazů, ale je jasné, že německý zpěvák jen dokazuje, jak rád provokuje. V novince se to totiž nahými ženami, prášky a alkoholem jen hemží. Nechybí ani medvěd, se kterým si zpěvák vyměňuje kusy jídla, či krokodýl. I když byl videoklip natočen v roce 2021, s dnešními souvislostmi se na něj diváte z trochu jiné perspektivy. Vzhledem k brutálním scénám si video mohou pustit pouze diváci starší osmnácti let. Najdete ho tady.

Zunge 

Také Zunge je velmi kontroverzním kouskem. Je pod ním podepsaná polsko-německá umělkyně Anna Kott, která je známá spíše svou výtvarnou tvorbou. Ta podle domluvy s Lindemannem angažovala ruskou herečku Aglaju Tarasovu. Stejně jako předchozí klip vznikl i tento v roce 2021, tedy ještě před ruskou agresí. Lindemann je navíc známý tím, že s Rusy spolupracuje poměrně často. Ani tento klip není pro slabé povahy. Uvidíte v něm zkrvavená těla, záběry na to, jak jsou Lindemannovi zašívána ústa či jak si strká hadičku do pusy a divák tak může prozkoumat jeho orgány. A nechybí ani pohledy na konzumaci lidských prstů a syrového masa. I zde se objevují zvířata - tentokrát tygři a havran, který zřejmě symbolizuje severskou mytologii a odkaz na pohanské tradice, čímž Lindemann poněkud překvapuje. Folkové rysy jsou ostatně slyšet i v samotné písni. Klip je k dispozici ke spuštění pouze na Youtube.

Child of Sin

Skladbu Child of Sin nahrál Lindemann společně s nizozemskou zpěvačkou Kovacs. Píseň v sobě nese tíživé téma zneužívání, kterým si sama zpěvačka musela v dětství projít. Klip vyšel v době, kdy excelovala kauza ohledně zneužívání žen a sama hudebnice se svěřila, že po spolupráci s Lindemannem prahla už dlouho. Zpěvák v něm zpívá anglicky a bilancuje nad osudem holandské umělkyně. Kovacs se svěřila, že je song určený všem, kdo si stejně jako ona prošli zneužíváním. I když sama původně videoklip nechtěla zvěřejňovat, nakonec se rozhodla, že to udělá. Pro britský Telegraph se svěřila, že se k ní Lindemann choval vždy velmi slušně. 

Ich Hasse Kinder

Prvního června je Den dětí a právě v toto datum vydal v roce 2021 Lindemann píseň Ich Hasse Kinder, v překladu Nenávidím děti. Videoklip se natáčel v Moskvě a opět se jedná o takový menší film. Ostatně Lindemann si zakládá na zajímavých videích a rozhodně od něj vždy musíme čekat precizní práci. Nejinak je tomu ostatně i u Rammstein, zkrátka profesionalita na té nejvyšší úrovni. Ani Ich Hasse Kinder není pro slabé povahy; nechybí krev, násilí, řezání těl, vraždy nebo výbuchy. Na Youtube najdete dvě verze. My doporučujeme delší. V ní pochopíte, proč se skladba jmenuje Ich Hasse Kinder. Lindemann si totiž jejím prostřednictvím vyřizuje účty se všemi, kdo ho v dětství šikanovali.

Steh Auf 

V roce 2020 Lindemann vydal v rámci svého solového projektu desku F&M. V tu dobu na něm spolupracoval ještě s frontmanem metalových kapel Hypocrisy a Pain Peterem Tägtgrenem. V rámci této desky představil vlastně velmi zábavný klip Steh Auf, který točil se svým dvorním režisérem Zoranem Bihacem, který je podepsán třeba pod klipy Fish On a Praise Abort. Steh Auf sice není tak kontroverzní jako ostatní Lindemannovy klipy, ale násilí v něm nechybí. Tägtgren v ní zřejmě trpí halucinacemi - promlouvá k němu kolibřík, běhají kolem něj mongolští nájezdníci, nahý hraje na záchodě uprostřed pustiny a vousatý Lindemann se pere se švédským hercem Peterem Stormarem, který se v jeho klipech také pravidelně objevuje. 

Le jardin des larmes 

Till Lindemann je chodící kontroverze a šok, ale pojďme to na závěr trochu zklidnit. V roce 2017 spojil zpěvák síly s francouzskou zpěvačkou Zaz, která je mimochodem velkou fanynkou Rammstein. Z jejich spolupráce vzešel duet Le jardin des larmes. Text má na svědomí Lindemann, který ho napsal ve svém rodném jazyce, a klavírista Zaz Thierry Faure pak složil hudbu a přeložil ho do francouzštiny, ve které oba muzikanti nakonec zpívají. Nemusíte se ale bát, v některých pasážích němčinu uslyšíte. Klip si vzal na starosti Zoran Bihác a ačkoliv se zpočátku zdá, že tentokrát půjde o milý vizuál, nakonec se vše zvrtne a opět v něm nechybí krev, škrcení, podřezávání a oheň. Na to už jsme si v případě Lindemanna ale tak nějak zvykli.

Text: Barbora Turková, foto: Youtube, FB Rammstein
Témata: Till Lindemann, kontroverze, násilí, videoklip

zavřít