LIVE: Pekelně plamenní Rammstein v Praze stříleli rachejtle vysoko nad Eden

Vydáno 29.05.2017 | autor: Jan Trávníček

Domácí Kurtizány z 25. Avenue v roli předkapely sice asi jednou budou na osmadvacátý květen vzpomínat jako na svůj největší koncert vůbec, jsou to ale Rammstein, kvůli komu se fotbalový stadion pražské Slavie tak rychle zaplnil.

LIVE: Pekelně plamenní Rammstein v Praze stříleli rachejtle vysoko nad Eden Pekelně plamenní Rammstein v Praze stříleli rachejtle vysoko nad Eden. Foto: Jiří Staněk


RAMMSTEIN
EDEN ARÉNA, PRAHA
28. 5. 2017

Německá úderka se do hlavního města vrátila po šesti letech a i tentokrát o ni byl obrovský zájem. Eden byl vyprodán dokonce dvakrát, nepřekvapivě ale nezanedbatelnou část fanoušků - podobně jako tehdy v O2 areně - tvořili hlavně Němci, kteří se nemohli dočkat jejich návštěvy na tamějším Rock am Ringu, resp. Rock im Parku, a tak vyrazili nejprve do Prahy.

FOTOREPORT: Rammstein v Praze: Provokatér Till Lindemann se jako terorista odpálil na pódiu

Člověk nemusí být kvantový fyzik, aby mu bylo jasné, že aktuální turné mělo podpořit nástupce Liebe Ist Für Alle Da z roku 2009. Jenže sedmero muzikantů očekávaný výlisk opět nestihlo dokončit, a tak jsme je mohli vidět už potřetí s dosti podobným programem. R+ sice slibovali novou show, ale místo žasnutí nad převratnými novinkami jste si mohli spíše zapisovat, co vše v Tour 2017 oproti těm z regulerního a best of turné v letech 2010 a 2011 chybí. Scénka s vařením v Mein Teil, výstřik ejakulátu v Bück Dich, cestování nafukovacím člunem v Haifisch nebo zavlažování prvních řad semenem s pojízdného děla ve tvaru penisu při Pussy... To všechno jsou věci, které v Edenu chyběly. A i přesto všechno odcházely tisícovky fanoušků v ohromeném úžasu.

LINDEMANN JAKO TERORISTA

Můžete sice Rammsteinům spílat za to, že řadu svých koncertních triků stále opakují, ale na druhou stranu - pokud je prakticky nikdo jiný v takové kvalitě nedělá, je taková kritika oprávněná? V tomto případě nezbývá než věřit, že si ta pořádná esa mistři kontroverze nechávají až na to "pravé turné".

TOP 7 písní Rammstein: Jsou o kanibalovi, svatební nenávisti i vlivu Ameriky

V každém případě po odpočítávání v Edenu odstartovalI za teatrálního sjezdu kytaristů po pohyblivé konstrukci svou nejnovější písní Ramm 4. Spíš než skutečnou skladbu ale tento kompilát názvů starších hitů připomíná nedokončené demo, které mělo zůstat ve zkušebně. Berlínská ikona industriálního metalu jej ale doprovodila bombastickými rachejtlemi, které vystřelovaly vysoko nad ochozy stadionu. Po delší dobu nehraných věcech typu Reise, Reise či Hallelujah se frontman Till Lindemann v Zerstören nechal s výbušninami připevněnými pod hnědým kabátem odpálit jako terorista.



V Keine Lust na malý moment vypadl kamarádovi a spoluhráči z Pain na malý moment mikrofon a ve Feuer Frei! z nezapomenutelného akčního spektáklu xXx si milovníci sadomasochismu, incestů a kanibalismu nasadili náhubky a předvedli už klasické, ale vůbec první ohnivé vystoupení večera.

vložte odkaz, text nemažte

Do nejmenšího detailu propracovaná a chladnou ocelí vyzbrojená scéna přesouvala řady světel téměř při každé písni jako synchronizovaný robot a podobně působila i celá kapela. To ale není zápor, při tak komplikované a nebezpečné produkci mohou být jakékoli známky nechtěné individuality otázkou života a smrti.

JAKO KDYŽ BOUCHNE ATOMOVKA

Po scénce se submisivním klávesákem Flakem, kterého Lindemann dotáhl na vodítku po čtyřech do plechové kádi, aby jej během Ich Tu Dir Weh zalil z výšky sprchou jisker, si během Ich Will frontman v češtině povzbudil lidi frází "Ruce nahoru", aby jim pak ještě přiložil pod kotel během Du Hast. Nejznámější hit byl i tentokrát doprovázen výstřelem z praku, který nad šokovanými diváky přelétl nad jejich hlavami jako jiskřivá střela. Bylo to však poprvé, co se během tohoto aktu dostala ke slovu i gigantická střílna obrovských plamenných hřibů připomínajících výbuch atomové bomby v prostřední části stadionu. Spolu se snad vůbec nejhlasitějším sborovým chorálem, jaký zde byl kdy ke slyšení, šlo o bezesporu dechberoucí moment a jeden z důkazů, proč Rammstein i nadále uvádět mezi kapelami s nejfantastičtější show na světě.



Od této chvíle už plameny nechyběly nikde až do konce vystoupení. Předělávku Stripped si fanoušci Depeche Mode mohli porovnat s originálem, který se na tomtéž místě nesl před pouhými čtyřmi dny. Přídavek nesměl opomenout do velké míry klasická čísla, tedy ohnivé Sonne, konfetami a červenomodrobílým nasvícením stylizovanou Ameriku a také baladu Engel, kterou čtyřiapadesátiletý umělec pravidelně ukončuje koncerty s oheň plivajícími kovovými křídly na zádech. Tentokrát dokonce ještě i pár metrů nad zemí.

Není snadné uchvátit rozmazlené fanoušky s podobným programem i napotřetí. I přesto ale Rammstein v Praze potvrdili svou výlučnost v tvrdě rockovém světě a i přes několik výtek dokázali bez potíží strhnout deseti tisíce fanoušků na svou stranu. Jejich dovednosti v rámci pyrotechniky se zdají být nedostižné a na rozdíl od takového Marilyna Mansona dnes prodejci vibrátorů vymodelovaných podle svých přirození coby sběratelské edice posledního alba nejsou jen stínem své slavné minulosti, ale zničující mašinou, která se nezastaví před ničím. Tak teď už jen vydat to nové album.

Setlist: Ramm 4, Reise, Reise, Hallelujah, Zerstören, Keine Lust, Feuer Frei!, Seeman, Ich tu dir weh, Du riechst so gut, Mein Herz brennt, Link 2-3-4, Ich will, Du hast, Stripped, Sonne, Amerika, Engel

text: Jan Trávníček, foto: Jiří Staněk

Témata: Rammstein, Eden, koncerty, Till Lindemann

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít