Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Objevem se mohou stát Machine Gun Kelly i The Smile, o nejlepší akci se poperou Rammstein, Green Day i Imagine Dragons

Vydáno 25.02.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Do nominačních tipů ankety Žebřík se v kategorii Zahraniční objev roku dostali Inhaler, Machine Gun Kelly, Olivia Rodrigo, The 1975 a The Smile. O sošku v kategorii Zahraniční akce roku pak usilují Green Day, Guns N' Roses, Imagine Dragons, Rammstein a The Cure.  Hlasovat můžete do 28. února na anketazebrik.cz. Výsledky se dozvíte 31. března v areálu DEPO2015 v Plzni.

Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Objevem se mohou stát Machine Gun Kelly i The Smile, o nejlepší akci se poperou Rammstein, Green Day i Imagine Dragons Zahraniční nominační tipy Žebříku (III.): Objevem se mohou stát Machine Gun Kelly i The Smile, o nejlepší akci se poperou Rammstein, Green Day i Imagine Dragons

ZAHRANIČNÍ OBJEV


Inhaler

Pod názvem Inhaler se skrývají čtyři mladíci z Dublinu - zpěvák, kytarista (a syn Bona z U2) Elijah Hewson, baskytarista Robert Keating, kytarista Josh Jenkinson a bubeník Ryan McMahon. Před vysokou školou dali přednost právě životu rockerů a věří, že se jim podaří dobýt svět. Ačkoliv jsou jejich vzory The Stone Roses, Joy Division, The Cure nebo Depeche Mode, jdou si vlastní cestou a nesnaží se ostatní kopírovat. Možná i proto se jim postupně daří získávat si srdce fanoušků. Minulý rok vystoupili mimo jiné na festivalu Colours Of Ostrava.

Machine Gun Kelly

Machine Gun Kelly vtrhl na hudební scénu v roce 2006 s mixtapem Stamp of Approval. První studiové album vydal však až o šest let později pod názvem Lace Up, aktuálně má na kontě celkem šest desek, z nichž poslední pustil do světa minulý rok. S Mainstream Sellout dorazil také do České republiky a čeští fanoušci z něj byli natolik nadšení, že se na něj letos mohou těšit znovu na festivalu Rock for People. Kromě novinek jim hudebník bezesporu nabídne i své největší hity jako Smoke and Drive, In These Walls nebo I Think I'm OKAY, jejichž videoklipy mají desítky milionů zhlédnutí.

LIVE: Machine Gun Kelly si svým pop punkovým cirkusem podmanil Prahu

Olivia Rodrigo

Olivia Rodrigo odstartovala kariéru jako herečka ve filmu An American Girl: Grace Stirs Up Success, poslední tři roky se ale úspěšně věnuje také zpěvu. Svůj debutový singl drivers license vydala před dvěma lety. Dvakrát za sebou píseň zlomila Spotify rekord pro nejvíce celosvětově přehrávanou písničku za den, která není vánoční. Následně v květnu pustila ven svou debutovou desku Sour, která obsahuje celkem jedenáct skladeb.

The 1975

Indierockoví The 1975 na sebe poprvé upozornili v roce 2012 EP Facedown, přičemž o rok později vydala debutové album, které se vyšplhalo až na vrchol žebříku UK Albums Chart. Následující léto vyrazila sestava na turné, v rámci kterého poprvé navštívila také Českou republiku. Minulý rok potěšila fanoušky už svou šestou deskou Being Funny in a Foreign Language a odehrála koncert vyprodané Madison Square Garden. V letošním roce bude jedním z headlinerů Rock for People.

RECENZE: The 1975 strhávají žánrové nálepky. Jejich rozmanitost vás bude bavit

The Smile

Kapelu The Smile založili Thom Yorke a Jonny Greenwood z Radiohead s bubeníkem Tomem Skinnerem. Své debutové vystoupení odehráli na streamovaném Glastonbury Festivalu v roce 2021, v tom následujícím pustili ven debutovou desku A Light for Attracting Attention. S ní také odjeli světové turné, jednou z jeho zastávek byla i Praha. Ze živých koncertů vydají The Smile letos limitované EP.

ZAHRANIČNÍ AKCE

 Green Day – Rock For People

Vrcholem loňského ročníku Rock For People byl bezesporu koncert Green Day, kteří ho zakončili nezapomenutelnou show. Přístup Armstronga byl velmi profanouškovský, dvě z příznivkyň si dokonce vytáhl k sobě na pódium. Zaujala ho především Klára, která si s ním zahrála na kytaru, jež si po vystoupení odnesla dokonce domů. Publikum s Green Day sborově zpívalo všechny songy a pokud k nám sestava znovu dorazí, troufáme si tvrdit, že lístky budou mizet závratnou rychlostí.

Guns N' Roses - Letňany, Praha

Tři hodiny skvělé hudby nabídli svým fanouškům Guns N' Roses, kteří v červnu odehráli koncert v pražských Letňanech. Zaznělo během něj zhruba třicet skladeb, během kterých Slash exhiboval svými sóly. Axl Rose už nemá hlas jako zamlada, ale vzhledem k věku je nutno vyzdvihnout, že se kapela stále nachází ve skvělé formě.

Imagine Dragons - Letňany, Praha

Původně měli Imagine Dragons v Praze zahájit své loňské turné, vzhledem k událostem na Ukrajině však tamější koncerty zrušili a trochu překopali svůj program. V českém hlavním městě odehráli dokonce dvě show, tak velký byl o sestavu, mezi jejíž hity patří Believer, Wrecked nebo Bones zájem. V rolích předkapel se představili slovenská zpěvačka Karin Ann a kanadští Mother Mother.  

Na Imagine Dragons dorazily do Letňan desítky tisíc fanoušků, předskakovali jim Karin Ann a Mother Mother

Rammstein - Letňany, Praha

Rammstein patří k tomu nejlepšímu, co může současná hudba nabídnout. Proto není divu, že hned dvakrát v květnu vyprodali se svou ohnivou show pražské Letňany. Gigantickou scénu už mohli příznivci německé kapely vidět v minulosti, naživo vám z ní však přesto vždy spadne brada. A i když se setlist Rammstein za poslední léta příliš nezměnil, skalní příznivci si v Letňanech užili každý song. Proslýchalo se totiž, že to je možná naposled, co muzikanti do Česka dorazili.

The Cure - O2 Arena, Praha

Naposledy odehrála britská legenda The Cure českému publiku vystoupení na festivalu Colours of Ostrava v roce 2019. V pražské O2 areně koncertovala v roce 2022 v rámci své evropské tour. Dvě a půl hodiny dlouhý koncert byl plný melancholie a obešel se bez zbytečných serepetiček a ohňostrojů, napsal v reportáži náš redaktor Dominik Pavliš. Nezapomněl podotknout, že naživo to kapele neuvěřitelně šlape. Snad jen zvuk by do příště mohli The Cure vylepšit.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Lukáš Zima, Iveta Valentová, Lukáš Knoll
Témata: Inhaler, Machine Gun Kelly, Olivia Rodrigo, The 1975, The Smile, Green Day, Guns N' Roses, Imagine Dragons, Rammstein, The Cure

zavřít