Sam Smith

Vydáno 30.01.2015 | autor: Marta Šindlauerová

Sam Smith Sam Smith

Sam Smith (celým jménem Samuel Frederick Smith) je anglický zpěvák. Narodil se 19. května 1992 v Londýně.

Sam Smith byl odmalička obklopen hudbou a už jako teenager vystupoval v hudebním divadle, církevních sborech a jazzových kapelách. Po několik let studoval zpěv a skladatelství u jazzové pianistky Joanny Eden.

Poprvé na sebe výrazně upozornil v roce 2012, kdy hostoval na songu Latch od kolegů Disclosure. O půl roku později pak vydal svůj vlastní první singl Lay Me Down. Jeho hlas se také objevil na velmi populárním songu roku 2013, La La La od Naughty Boye - tento kousek se nakonec ocitl na vrcholu britské hitparády, což pro Smitha jako sólového zpěváka připravilo skvělou půdu. V témže roce tak hudební kul železo a vydal EP Nirvana. Zároveň chystal vydání svého debutového alba. To se objevilo v prodeji v květnu 2014 pod záštitou labelu Capitol Records a ve výsledku se stalo druhým nejprodávanějším albem v Británii za celý rok 2014. Z tohoto počinu pochází největší pecky Sama Smitha jako Stay With Me (první místo v UK i USA), Money On My Mind či I'm Not The Only One. Na 57. předávání cen Grammy pak zpěvák získal hned čtyři sošky (Nejlepší nový umělec, Nahrávka roku, Song roku (za Stay With Me) a Nejlepší popové album). Z reedice této desky pak pochází další hitovka Lay Me Down.

Smithův song Writing's on the Wall se také stal ústředním songem 24. bondovky Spectre. Podle kritiků se příliš nepovedl, píseň se však přesto vyhoupla na první místo anglického žebříčku a tím stanovila rekord: byl to vůbec první bond song v historii, který dosáhl takového vysokého umístění (nepovedlo se to ani Adele s vynikajícím Skyfall). My jsme však ze singlu příliš nadšeni nebyli.

Sam Smith se netají tím, že je gay a v LGBT komunitě je tak velmi oblíbený.

Diskografie: 
In the Lonely Hour

Další články interpreta

zavřít