LIVE: Divokej Bill smetl Plzeň jako vlna Tsunami

Vydáno 26.05.2017 | autor: redakce

Hned 23 velkých venkovních koncertů si na letošní léto přichystal Divokej Bill. Skupina představuje na turné své nové album Tsunami. Jako první se dočkali fanoušci v Plzni. 

LIVE: Divokej Bill smetl Plzeň jako vlna Tsunami Divokej Bill smetl Plzeň jako vlna Tsunami. Foto: Martin Hanáček


DIVOKEJ BILL + POLETÍME?
AMFITEÁTR PLAZA, PLZEŇ
25. 5. 2017

Plzeňáci jsou temperamentní, ale vesměs klidní lidé. Tentokrát ovšem dokázali, že když hraje ta správná muzika, dokážou být i pěkně divocí! V amfiteátru za Plazou v půl osmé večer, za doprovodu červánků na obloze, ostartovali turné Divokýho Billa hoši z kapely Poletíme

FOTOREPORT: Divokej Bill odstartoval velké open air turné v Plzni

Jak by řekl jeden známý - "takovej svěží pančík". Svěží je slabé slovo. Byl to nával pohody do duše. Známé hitovky jako Lokomotiva, Autistický bratr a mnoho dalších rozdělily "amfík" na dva tábory. Jeden se bavil a vrtěl v rytmu energických strun Rudolfa Brančovského a druhý posílal netrpělivě modlitby Pánu Bohu, ať už nastoupí na pódium "divoká smečka". Přesto se vrtěl taky.

Tihle Poletíme? jsou zkrátka dobří "šoumeni", umí zaujmout vtipnými a chytlavými texty ze života. Posluchače pobaví a i toho největšího lenocha donutí aspoň k pohupování v kolenou. Vystoupení zakončili jednou z jejich nejsilnějších skladeb Holky pitomý, na které - berte to s nadsázkou - něco pravdy bude. 

Divokej Bill interview: Tsunami bude, až projedeme celou republiku a zvalchujeme ji

FRONTY NA PIVO, ENERGIE NA PÓDIU

Dav byl poté v očekávání, dlouhou chvíli si krátil u stánku s občerstvením. Tam si však museli lidé vystát dlouhé fronty - jako když v 7 ráno otevřou obchoďák s akčními slevami. Partner turné Lobkowicz určitě mohl vzhledem k velikosti akce zajistit více stánků, aby to rychleji odsýpalo. Lidé se totiž chtějí na koncertech bavit, a ne podstupovat nekonečné čekání na pivo. A že tam lidí bylo! Malí, velcí, mladí, staří, mix generací. I přes tuto nepříjemnost to v kotli vřelo nedočkavostí. 

To se ovšem jen tiše připravoval na svoji chvíli, jako divoká vlna, než smete vše, co jí přijde do cesty. Tsunami. Výstižný název alba, které nám Divokej Bill přijeli představit. Kapela sázela jednu pecku za druhou, nové i starší, všem známé hity. Snad každý se dočkal toho svého oblíbeného. Koně, což je píseň věnovaná motorkářům, rozvášnily nejen milovníky rychlých strojů. Všema deseti - to je zase moje oblíbená. Dál Svatá pravda, Tsunami nebo Čmelák, o němž se říká, že je to píseň pro holky. A my stále přemýšlíme proč. Čmelák přece nepíchá, ale kouše, že? Nechme to tedy dál zahaleno tajemstvím. 

vložte odkaz, text nemažte

SKÁKACÍ EUFORIE

Skvěle fungovala Cesta, se kterou pár let nazpátek vystupovali místo pódia na valníku a skákalo se jedna radost, až valník málem rozcupovali. Skákalo se i tentokrát. Bylo to hotové davové skákací šílenství. "Abychom si potvrdili, že jsme tu dneska byli," říkal Vašek Bláha. Možná jste dnes taky nemohli skoro vstát z postele, ale za tu euforii a navrch shozené nějaké to kilo to stálo. 

Trochu se lišil singl Země draků, sice typicky billovská, ale trochu jinak pojatá píseň, při které nabíhá husí kůže. U téhle osmičlenné bandy zkrátka platí - co věc, to hit. Co hit, to text, který dává smysl. Snad moralisté a citlivky prominou, ale když se začne zpívat "Toužila, kroužila, kryla mi záda, souložila, kouřila mě, měla mě ráda, poháněná chtíčem vrněla jak káča, moje milá plakala", je to síla. Vždyť tuhle v podstatě už lidovku si dnes zpívaji možná i předškoláci.



A čím je starší, tím je lepší. Fanoušci trousící se z koncertu domů si po cestě nepěli nic jiného. Jakmile se vám Divokej Bill dostane do hlavy, jen tak se ho nezbavíte. Start turné se zkrátka povedl a do dalšch zastávek skupině popřejme parafrází sloganu jednoho z jejich hitů: "Ať vám to šlape, chlapi!"

text: Petra Martínková, foto: Martin Hanáček

Témata: Divokej Bill, Tsunami, koncerty, turné

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít