Pendulum

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Pendulum Pendulum

Pendulum je australsko-britská drum and bassová kapela založená v roce 2002. Jejími členy jsou Rob Swire (zpěv, syntezátory, kytara, klávesy, basová kytara, produkce), Gareth McGrillen (basová kytara, back vokály, produkce, MC), Peredur ap Gwynedd (kytary) a KJ Sawka (bicí).

Swire a McGrillen spolu nejprve hráli v několika rockových a metalových kapelách, následně se začali zajímat o elektronickou hudbu a napadlo je, že by všechny tyto prvky mohli kombinovat. To byl počátek projektu Pendulum. První seriózní pokus o song nesl název Vault a vyšel roku 2003, už tehdy ale formace vycítila, že bude mít lepší zázemí pro své drum and bassové působení v Británii, spíše než v Austrálii. Debutové album Holy Your Colour vyšlo v roce 2005 u labelu Breakbeat Kaos a vedlo si skvěle, v jejich domovině dokonce dosáhlo na status zlata. O něco rockovější sound pak měla druhá řadovka In Silico (2008), hudba z níž se objevila v několika videohrách.

Skvělého úspěchu se formace dočkala se singly Watercolour a Witchcraft, které se objevily na desce Immersion (2010), velkým kariérním milníkem pro ně bylo i předskakování kapele Linkin Park na turné k jejich desce A Thousand Suns. V témže roce, tedy 2011, založili Swire a McGrillen vedlejší projekt Knife Party, který se ubíral jiným směrem, než Pendulum. Jednalo se spíše o electro house a dubstep. V roce 2012 Pendulum oznámili, že si dávají pauzu a navíc Swire (a vlastně i McGrillen) prohlásili, že Knife Party teď bude jejich hlavním působištěm. V průběhu let po této oznámené pauze se jednotliví členové nechávali slyšet, že nový materiál existuje, je s ním však plno práce. Než spolu zahráli Pendulum naživo, trvalo to skoro čtyři roky a byla to pro hudební svět velká událost, důkazem čehož je účast na četných festivalech. První zmínky o reunitu se pak objevily až roku 2017 a v létě 2017 členové potvrdili, že připravují nové album.

Pendulum jsou poměrně častými návštěvníky České republiky, mohli jste je vidět třeba v pražském Roxy nebo na hradeckém festivalu Rock For People.

Diskografie:
Hold Your Colour (2005)
In Silico (2008)
Immersion (2010)

Další články interpreta

Pendulum roztančili Roxy

Recenze

vydáno 22.11.2008

zavřít