Massive Attack

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Massive Attack je anglická trip hopová skupina založená roku 1988 v Bristolu. Jejími členy jsou Robert "3D" Del Naja, Grant "Daddy G" Marshall. Bývalým členem je také Andy "Mushroom" Vowles. Patří mezi nejuznávanější kapely na světě a také patří mezi průkopníky stylu zvaného trip hop.

DJové Daddy G a Andrew Vowels a graffiti umělec/rapper Robert Del Naja se dali dohromady kvůli společnému projektu The Wild Bunch (tehdy se kolem tohoto kolektivu motal i Tricky). V roce 1988 vydala tato trojice song Any Love, který byl ochutnávkou jejich debutového alba Blue Lines (1991), což je dodnes považováno za jednu z nejvlivnějších nahrávek 90. let. Na něm se skupině skvěle podařilo smísit hip hop, soul a reggae, to vše obalené v zajímavých vokálech, které byly zprostředkovány pozvanými hosty. V té době se už skupina pochopitelně jmenovala Massive Attack, na čas ale musela kvůli válce v Perském zálivu upustit od slova "attack" a tak se nějakou dobu jmenovali pouze "Massive" - proto existují dvě verze obalu alba Blue Lines: na jedné je Massive Attack, na druhé Massive. 

V roce 1994 vyšla jejich druhá deska s názvem Protection. Na ní se velmi významně podílel Tricky. V hudbě Massive Attack se začalo používat více živých nástrojů a méně samplů. I kvůli tomu se jednalo o pomalejší a "těžší" nahrávku. Právě po vydání této nahrávky se začalo o stylu formace (a také o jiných interpretech jako Portishead či Tricky - oba interpreti s Massive Attack spolupracovali) jako o trip-hopu. Rok 1998 znamenal vydání důležité desky Mezzanine. Ta byla o něco depresivnější a náročnější na poslech než její předchůdci. Přinesla také jeden z největších hitů kapely, Teardrop, na kterém hostuje Elizabeth Fraser z Cocteau Twins. Tuto píseň o několik let později zpopularizoval seriál Dr. House. Úspěch ale vybral svou daň. Členové kapely se začali handrkovat a ve výsledku odešel v roce 1999 Andy Vowles, svým vlastním činnostem a projektům se začali věnovat i ostatní účastníci.

Zase dohromady se dali v roce 2002 a už další rok vydali desku 100th Window a po další dlouhé pauze pak Heligoland 2010).

Diskografie:
Blue Lines (1991)
Protection (1994)
Mezzanine (1998)
100th Window (2003)
Heligoland (2010)

Další články interpreta

Hudební duben bude ve znamení Majálesů a koncertů, turné jedou Monkey Business, Anna K. i Tomáš Klus

Style

vydáno 02.04.2017

Letošní rok nabízí v Česku mimořádný počet hvězdných koncertů, duben je ale na světová jména o něco chudší, a tak se pozornosti...

TOP 10 nejlákavějších zahraničních festivalů v roce 2017 aneb Světové hvězdy za humny

Style

vydáno 25.01.2017

Každý rok se u nás koná více než 300 hudebních akcí pod otevřeným nebem, které si mnohdy neopodstatněně říkají festivaly. Pokud...

Nejočekávanější koncerty roku 2017 (I.): Green Day, Korn, Lindsey Stirling, Rae Sremmurd, Macy Gray, Apocalyptica a další

Style

vydáno 30.12.2016

Rok 2016 byl v Česku na velké koncertní hity bohatý. Výčet hvězd na rok 2017 je ale už nyní podobně nabitý. Přijedou k nám stálice...

Podzimní klubovky (I.): Metalová monstra Lordi vystoupí třikrát, Roxy slaví narozeniny

Style

vydáno 24.09.2016

Se začátkem podzimu je dobré si začít dávat dohromady klubový kalendář. Zajímavých akcí bude v následujícím období tolik, že se...

LIVE: Závěr Frequency patřil The Boxer Rebellion, Skunk Anansie, Massive Attack a Limp Bizkit, uzdravení The Kills zklamali

Recenze

vydáno 01.09.2016

Mohlo by se zdát, že po vyčerpávajících reportážích z prvního a druhého dne už rakouské Frequency vystřílelo všechna esa. Jenže...

LIVE: Druhý den rakouského Frequency patřil Wolfmother, Foals, Rudimental i The Last Shadow Puppets

Recenze

vydáno 30.08.2016

Také druhý den festivalových radovánek v rakouském St. Poeltenu stál za to. A i tentokrát se vyplatilo navštívit prostory pod jedním ze...

LIVE: Jack Garratt králem rakouského Frequency, bavili i Bastille, Miike Snow či Oh Wonder, Deichkind souložili s mozkem

Recenze

vydáno 27.08.2016

Rakouský FM4 Frequency Festival, kterému nikdo neřekne jinak než Frequency, se v malebném městečku St. Poelten vzdáleném asi tři...

TOP 9 videoklipů týdne (100.): Nekompromisní Billy Talent a výlet do jiné dimenze s Tegan And Sara

Video

vydáno 16.08.2016

Už sté vydání našeho pravidelného přehledu nových klipů nemůžeme oslavit ničím jiným než dalším parádním výběrem. Tentokrát...

zavřít