Placebo

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Placebo Placebo

Alternativně rocková kapela Placebo byla založena roku 1994 v Londýně. Současné uskupení tvoří dvojice Brian Molko, Stefan Olsdal a bubeník Steve Forest. Skupina vznikla tak, když se oba členové náhodou potkali v Londýně a poté založili kapelu Ashtray Heart. Zajímavostí je, že oba výše uvedení spolu chodili do stejné školy, tam ovšem spolu nejspíše nikdy nepromluvili. Na post bubeníka obsadili Stevena Hewitta, který s nimi nahrál první dema, ale právoplatným členem kapely se stal až o dost později.

Jejich první singl Bruise Pristine vyšel na nezávislém vydavatelství Fierca Panda v limitovaném nákladu 1000 kusů, což z něho dělá sběratelskou raritu. Skupina hned začala na své vlastní náklady koncertovat v londýnských klubech, s tím rozdílem, že za bicí usedl Olsdala spolužák Robert Schultzberg, protože Hewitt byl v té době na turné se svou kapelou.

První eponymní album s prostým názvem „Placebo“ vyšlo 17. července 1996 a díky pestrobarevnému zvuku celé desky se jednalo o velmi vydařený debut. V září téhož roku vychází singl Teenage Angst, který svými hitovými ambicemi začíná naplňovat předzvěst vycházející hvězdy. Již v této době mají Placebo za sebou několik zajímavých vystoupení. Rok předtím totiž absolvovali několik koncertů s kapelami Ash, Whale a Bush. Mezi největší úspěchy je však považováno koncertování s Davidem Bowiem na jeho cestách po Evropě. Ten se stal jejich velkým fanouškem a pozval je i na hostování jeho posledního turné. Ještě v září roku 1996 opouští pro přetrvávající neshody skupinu bubeník Robert a na jeho místo téměř okamžitě nastupuje již zmiňovaný Steve Hewitt a kapela vyráží na čtyřměsíční turné po třinácti státech.

Skupina má na kontě celkem 7 studiových alb, 1 kompilaci, 2 DVD a pyšnit se může také hudbou k různým filmům, seriálům či k tv hrám.

 

Diskografie:

Placebo (1996)
Without You I’m Nothing (1998)
Black Market Music (2000)
Sleeping with Ghosts (2003)
Meds (2006)
Battle For The Sun (2009)
Loud Like Love (2013)

Další články interpreta

zavřít