Mňága a Žďorp

Vydáno 15.06.2012 | autor: Dominik Pavliš

 


Skupina se začala formovat již v roce 1983 a kapelní složení se velice často obměňovalo. Kapela z Valašského meziříčí zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo a členové Mňágy současně působili i v jiných projektech. Tyto kapely však postupně zanikaly a od roku 1987 se již formuje pouze kapela Mňága a Žďorp.

Do povědomí se skupina dostává díky hitu Hodinový hotel, který je zároveň první skladbou na debutové desce skupiny, která nese název Made in Valmez a pochází z roku 1991. Frontman skupiny Petr Fiala má navíc sólová alba Nečum a tleskej! z roku 1994 a Je čas z roku 2005.

Na jaře 1990 Mňága poprvé vystoupila v televizi v pořadu Lumírova garáž. Novým jevištním oblečením se staly námořnické oblečky.

O dva roky později, tedy roku 1992 v létě se Mňága a Žďorp definitivně zprofesionalizovala. Natočila svou druhou desku nazvanou Furt rovně a k nahrávání si přizvala řadu hostů, mezi kterými nechyběli například Mikoláš Chadima, Miroslav Wanek či členky skupiny Zuby Nehty. Na podzim téhož roku kapela velmi intenzivně koncertovala. Například pouze v říjnu odehrála neuvěřitelných 27 koncertů.

Skupina natočila přes 15 studiových alb, odehrála nespočet koncertů jak v České republice, tak v zahraničí (například v San Franciscu) a také vydala fiktivní dokument Mňága – Happy End. Za pomoci crowdfundingové kampaně na serveru Startovač vybrala skupina potřebné peníze od fanoušků na natočení alba Made in China, které se rozhodla natočit v Pekingu. Jednalo se do té doby o nejúspěšnější kampaň na Startovači.

 

Diskografie

Made in Valmez (1991)
Furt rovně (1992)
Radost až na kost (1993)
Valmez rock city (1994)
Ryzí zlato (1995)
Chceš mě? Chci Tě! (1999)
Nic složitýho (2000)
Web site story (2003)
Dutý, ale free (2006)
Na stanici polární (2008)
Takže dobrý (2010)
Dáreček (2012)
Dáreček 2 (2012)
Made in China (2014)
Třínohý pes (2017)

Další články interpreta

TOP 7 nejoriginálnějších českých koncertů prvního pololetí 2017: Emma Smetana Mezi vlaky nebo Nebe v planetáriu

Style

vydáno 27.07.2017

Existují kapely, které několikrát do roka objedou křížem krážem celou republiku bez jakékoliv invence. Následující interpreti ale...

TOP 12 nejlepších domácích alb prvního pololetí 2017: Zrní, David Stypka, Vypsaná Fixa, Debbi, J.A.R. a další

Style

vydáno 12.07.2017

Jsme sice teprve v pololetí, ale už teď je jasné, že rok 2017 domácí hudební scéně přeje. Vyšlo u nás totiž tolik povedených alb,...

TOP 7 koncertů festivalu Mezi ploty: Tomáš Klus šplhal Do nebe, Lenka Dusilová slíbila novou desku

Recenze

vydáno 29.05.2017

Slunečné počasí, bohulibá myšlenka odstraňování bariér i silně poskládaný program přilákaly o víkendu do Bohnic davy lidí....

Michal Hrůza interview: Občas v životě nevíme, co chceme

Rozhovory

vydáno 19.05.2017

V období vzniku nové desky Michal Hrůza zjišťoval, jakým směrem byl se měl jeho další život ubírat. "Každý jdeme svojí vlastní...

VIDEO: Mňága a Žďorp a Mucha se znali sotva hodinu a už zakládali rodinu

Video

vydáno 04.05.2017

Mňága a Žďorp slaví třicet let na scéně a nedávno vydala velmi povedenou desku Třínohý pes , která opět potvrdila, že ani po...

TOP 9 videoklipů týdne (135.): S Lake Malawi se vypravíme na Kubu, Kendrick Lamar je u výslechu a Rest nechce bílou sílu

Video

vydáno 25.04.2017

Devítka klipů tohoto týdne je pestrá. S dvojicí  Lana Del Rey a The Weeknd se podíváme do Hollywoodu, Mydy Rabycad se zase vypravili...

Kam na Majáles: 10 tipů, kde oslavit jaro, mládí a dobrou hudbu

Style

vydáno 06.04.2017

Majálesová sezóna pomalu přichází, už v druhé polovině dubna nás čekají první oslavy jara, mládí a dobré hudby. Pro milovníky...

RECENZE: Mňága a Žďorp utíká za Třínohým psem rozmanitě a s lehkostí

Recenze

vydáno 27.03.2017

Novou desku pojmenovala  Mňága a Žďorp  trochu bizarně Třínohý pes. S produkcí deseti nových písniček pomohl kapele Milan Cimfe, k...

zavřít