Seether

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Seether Seether

 

Seether je rocková kapela z Jihoafrické republiky založena v roce 1999 v Pretorii. Současnými členy jsou Shaun Morgan (zpěv, doprovodná kytara), Dale Stewart (baskytara, back vokály, akustická kytara), John Humphrey (bicí, perkuse) a Clint Lowery (koncertní sólová kytara, back vokály). Skupina dostala název podle jednoho ze songů kapely Veruca Salt.

Nejprve se skupina jmenovala Saron Gas, po přestěhování do USA v roce 2002 se pak přejmenovala na Seether. Jako Saron Gas dokonce vydali nezávislé album Fragile, které zaujalo manažery z amerického labelu Wind-Up a ti jim nabídli lukrativní smlouvu. Jejich první deska u tohoto vydavatelství se jmenovala Disclaimer a obsahovala singly Fine Again, Driven Under a Gasoline, z nichž pouze první se dočkal markantnějšího úspěchu. Do širšího povědom se dostali až když vyjeli na turné s dalšími svěřenci labelu Wind-Up, kapelou Evanescence. Kvůli turné se také posunulo nahrávání druhé studiovky Disclaimer II, jež nakonec vyšla v roce 2004. Turné s kapelou kolem Amy Lee ovšem přineslo i jeden klenot, a to výtečný song Broken, původně akustický track Seether, který charizmatická zpěvačka zkrášlila svými vokály. 

Prvního singlu číslo jedna se Seether dočkali až s třetím deskou Karma and Effect a singlem Remedy. Zhruba v té době ovšem také začaly vrcholit Morganovy problémy s alkoholismem. V roce 2009 také Seether nahráli skvělý cover na song skupiny Wham! Careless Whisper, který sice původně vznikl spíše jako legrácka u příležitosti dne sv. Valentýna, nakonec se ale tento cover zařazuje mezi ty vůbec nejlepší v historii.

Hudba Seether se pohybují na pomezí post-grunge, alterantivního rocku, hard rocku a metalu a je silně inspirovaná interprety jako Nirvana (hlavně Morgan je prý do Cobaina úplný blázen), Deftones, Alice In Chains či Nine Inch Nails.

Na zatím poslední řadovce Poison The Trash se Seether vrací ke svým kořenům, tedy hudbě spíše tvrdšího ražení. Ačkoli není žádné z alb skupiny vyloženě špatné, přesto jim podle kritiků chybí více originality.

Diskografie:
Disclaimer (2002)
Disclaimer II (2004)
Karma and Effect (2005)
Finding Beauty in Negative Spaces (2007)
Holding Onto Strings Better Left to Fray (2011)
Isolate and Medicate (2014)
Poison the Parish (2017)

Další články interpreta

Výherci soutěží

Soutěže

vydáno 00.00.0000

zavřít