Na festivalu Brutal Assault mělo docházet k sexuálnímu obtěžování. Zkušenosti popisuje zpěvačka polské kapely Obscure Sphinx

Vydáno 19.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Musí se o tom mluvit, aby se to potíralo. Proto se zpěvačka polské kapely Obscure Sphinx, Zofia "Wielebna" Fraś, rozhodla popsat, jak se letos některé ženy cítily na festivalu Brutal Assault, který proběhl nedávno v Josefově.

Na festivalu Brutal Assault mělo docházet k sexuálnímu obtěžování. Zkušenosti popisuje zpěvačka polské kapely Obscure Sphinx Na festivalu Brutal Assault mělo docházet k sexuálnímu obtěžování. Zkušenosti popisuje zpěvačka polské kapely Obscure Sphinx

Brutal Assault je sice akce pro příznivce tvrdé hudby, ale vždycky se mělo za to, že se tam lidé chovají nejlépe, jak se festivaloví návštěvníci chovat mohou. Ostatně, Brutal Assault například patří mezi nejekologičtější festivaly a byl mezi prvními, ne-li vůbec první, který zavedl vratné kelímky. Změnit by se ale mělo minimálně to, jak se někteří diváci chovají k ženám.

BLOG: Brutal Assault - Vzývání temných sil skončilo duhou

A změnit se to může jen tak, že se o tom bude mluvit a upozorňovat na to. Promluvit se rozhodla éterická Zofia "Wielebna" Fraś, zpěvačka polské post-metalové kapely Obscure Sphinx. Na Facebooku popsala tento příběh:

"Popáté jsem byla na festivalu Brutal Assault, ale tenhle rok byl speciální. Strávila jsem celý festival bez backstage pásky. Prostě jsem tam chodila, koukala na všechny koncerty, na které jsem chtěla jít. Ne ze strany pódia, ale před pódiem.

Tak si tam tak stojím a čekám na koncert Heilung. Bohužel, jakmile začal, přišel ke mně jeden chlápek, postavil se za mě a začal na mě sahat - a ne tak, jak by jakákoli holka chtěla, aby na ni někdo cizí sahal. Po dlouhé době, co jsem ho posílala do p*dele, šel někam jinam, ale pak mi začal sahat na zadek jinej chlápek. Po pár minutách se vrátil ten první a začal mě znovu osahávat. Naštěstí tam byl jeden muž (jeden!), který si toho všiml a postaral se o celou tuhle ujetou situaci. Ale to zdaleka nebyl konec mého "skvělého" zážitku z Heilung, protože se zjevil další týpek, který předstíral, že se nedotýká mého zadku. Co je s těma chlapama?

Kvůli tomu jsem se rozhodla nezůstávat dlouho. Necítila jsem se na metalovém festivalu v bezpečí mezi všemi těmi lidmi. Nemohla jsem vědět, kdy se nějaký idiot prostě rozhodne udělat krok dál.

Nebyla to jediná nepříjemná situace. Byla jich spousta. Když jsem procházela úzkým místem plným lidí, přistála na mě spousta dotyků. Na zadek, na prsa, dokonce i na rozkroku, protože proč ne. A víte co? Není možné na to nějak reagovat. "Moment, kdo to byl?" Nejdřív jsem si myslela, že si to jen představuju, možná se to děje, protože je tam hodně lidí, ale víte co? Kdepak, stávalo se to tak často, že to bylo stoprocentně úmyslné. To ani nemluvím o hulákání, pískání, vykřikování stupidních, provokativních věcí, když někdo prošel.

Potřebuju, holky, pomoc. Chtěla bych vědět, kolik z vás zažívalo něco podobného na Brutal Assaultu. A pánové, neexistuje žádné množství alkoholu nebo drog, které by omlouvalo takové chování. Respektujte ostatní."

V následné diskuzi se ozvalo mnoho dívek, kterým se stalo něco podobného, ať už na Brutal Assault, nebo na jiných koncertech nebo festivalech. Jedna fanynka například upozorňuje na francouzský Hellfest Open Air. Existuje facebooková stránka Hellfest Women, kde si velice podobné zkušenosti dívky vyměňují. Zdá se tedy, že jde o rozšířený problém nejen v Česku, ale i na dalších místech po světě.

Závěr festivalu Brutal Assault byl ve znamení plamenů i duhy. Hráli Napalm Death, Rotting Christ nebo Raised Fist

Respekt k ženám je to základní, co by měli muži dodržovat.

Text: Aleš Harazim, foto: Instagram

Témata: Brutal Assault, sexuální obtěžování, Obscure Sphinx, Zofia "Wielebna" Fraś

zavřít