Vladimír Mišík rekapituluje. Výběr Životní režim slibuje skvělou hudbu i poezii

Vydáno 24.05.2018 | autor: redakce

Čtyři roky po kompilaci balad Královský večer vydá Vladimír Mišík 25. května u Supraphonu její pokračování. Kolekce čtrnácti písní pojmenovaná Životní režim tentokrát nabídne pomyslné best of Mišíkových bigbítových skladeb z let 1976 až 2010.

Vladimír Mišík rekapituluje. Výběr Životní režim slibuje skvělou hudbu i poezii Vladimír Mišík rekapituluje. Výběr Životní režim slibuje skvělou hudbu i poezii

Podobně jako v případě Královského večera, ani Životní režim není obyčejným výběrem bez ladu a skladu. Vznikal totiž podle podobného principu jako v roce 2014 vydaný výběr balad. Vladimír Mišík jej sestavil sám dle svého vztahu k jednotlivým skladbám. Není to tedy pořadí ani chronologické, ani abecední, nýbrž takové, které vychází z citu pro souhrný poslech všech zahrnutých skladeb. "Princip je jednoduchý. Vyšlo několik kompilací, a aby tato měla smysl, umanul jsem si, že sestavu udělám sám," dodává k tomu Mišík.

HITPARÁDY (80.) Vladimír Mišík je s reedicí své první desky nejprodávanější

S Královským večerem aktuální novinku pojí ještě jedna zásadní věc, a to její vizuální podoba. Opět se o ni totiž přičinili Karel Haloun a Luděk Kubík z grafického studia 3. dílna, kteří dali kompilaci rozměr papírové DVD krabičky. Díky tomu o to více vyniká její vizuální jedinečnost. Dvaapadesátistránkový boolet nabízí komplet všech českých textů z pera samotného Mišíka, ale též Jiřího Dědečka, Václava Hraběte, Jiřího Suchého, Vladimíra Merty či Jiřího Kainara a jejich anglických překladů, o které se postarala Ivana Fraňová. Vše pak skvěle doplňují Halounovy grafiky, výborně souznějící s Mišíkovými tóny a slovy.

"S výtvarníkem Karlem Halounem spolupracujeme už spoustu let, vlastně úplně od začátku. Řekli jsme si, že obalu zase dáme formát DVD, do bookletu doplníme texty, a to i jejich překlady do angličtiny… až z toho vlastně vznikla kniha poezie. V tomhle formátu se texty čtou lépe; když chceme my starší číst texty v klasickém cédéčkovém bookletu, musíme si na to vzít lupu. Proto tedy větší formát. Myšlenka byla taková: tuhle jakoby knihu si vezmete do ruky, pustíte si desku, pohodlně si sednete, třeba se skleničkou – a vznikne tak hezká chvíle. To bych si přál,“ říká k pojetí Životního režimu Mišík.

Vladimír Mišík interview: Takovou aparaturu, jakou jsme měli s Rolling Stones, už nezažijeme

Co se samotné muziky týče, jak už napovídá podtitul Bigbít 1976-2010, najdeme zde skladby ze sedmi Mišíkových řadových alb mapující úctyhodných čtyřiatřicet let jeho sólové tvorby. Vedle titulní písně nechybí Taxůvka, Bazar, Jednohubky, Šmajdák, Jam session nebo Cajun, tedy rockovky s flamengovským šmakem, národem milované klasické poloakustické "mišíkovky", typické hořkosladké blues i zábavně funkční skoro reggae či skoro jigy.

Témata: Vladimír Mišík, Životní režim, Bigbít 1976-2010

zavřít