Glenn Frey za sebou zanechal víc než jen Hotel California

Vydáno 30.01.2016 | autor: Roman Jireš

Snad každý, kdo má rád současnou muziku, zná píseň Hotel California. Dlouhá, na kytaře postavená skladba ze stejnojmenného alba Eagles z roku 1976. která se objevuje na výběrech nejlepších kytarových sól všech dob, zněla letos 18. ledna v mnoha rádiích i domácnostech. V ten den v New Yorku zemřel ve věku 67 let její spoluautor Glenn Frey. Kytarista a zakládající člen Eagles podle facebookové stránky kapely bojoval s několika nemocemi.

Glenn Frey za sebou zanechal víc než jen Hotel California Glenn Frey za sebou zanechal víc než jen Hotel California

"Glenn v posledních týdnech srdnatě bojoval, žel však podlehl komplikacím," napsali členové jeho rodiny a skupiny na Facebooku s tím, že trpěl záněty žlučovodů, kloubů a zápalem plic. "Slova nemohou ani popsat náš zármutek ani naši lásku a úctu za vše, co nám dal."

Zemřel Glenn Frey, kytarista Eagles a spoluautor hitu Hotel California

OPUŠTĚNÉ ORLÍ HNÍZDO

Frey založil country-rockové Eagles v roce 1970 v Los Angeles společně s bubeníkem Donem Henleyem, kytaristou Berniem Leadonem a baskytaristou Randym Meisnerem. Frey a Henley tvořili ústřední autorskou dvojici. Úspěšná kapela, která získala šest hudebních cen Grammy, se v roce 1980 rozpadla a rodák z Detroitu sólově natočil několik úspěšných nahrávek. "Byl jako můj bratr, byli jsme rodina, a jako většina rodin, i my měli nějaké vzájemné problémy. Ale to pouto ukované před 45 lety nebylo nikdy zlomené. A to ani během těch 14 let, kdy byli Eagles rozpuštěni," uvedl Henley. "Glenn měl encyklopedické znalosti populární hudby. Byl zábavný, tvrdohlavý, velkorysý a velmi nadaný. Miloval svoji ženu a děti víc než cokoli jiného. Nejsem si jistý, zda věřím na osud, ale vím, že naše setkání v roce 1970 změnilo můj život navždy. A nakonec to mělo dopad na životy milionů lidí na celém světě."

V roce 1994 se Eagles znovu dali dohromady při sestavování alba z dřívějších koncertů a od té doby spolu příležitostně vystupovali v novém složení, mimo jiné i poprvé v Praze v roce 2009. Diváci slyšeli starší písně s typickými harmonickými vokály a chytlavými melodiemi i novinky z tehdy aktuálního alba Long Road Out Of Eden.

Kdo byl pravý David Bowie? Muž mnoha tváří měl ve skutečnosti jen jeden námět

DLOUHÝ A ÚPĚŠNÝ LET

Po rozpadu v roce 1980 se členové Eagles o 14 let později znovu sešli při natáčení alba Hell Freezes Over, které nabídlo skladby z koncertů a nové studiové nahrávky. Od této doby spolu příležitostně koncertovali. V roce 1998 byli Eagles uvedeni do Rock'n'rollové síně slávy. Prodali po celém světě více než 120 milionů alb a získali pět cen Grammy. "Nikdy jsem nečekal, že nám to vydrží tak dlouho. Myslel jsem, že se rozejdeme po prvním albu," konstatoval před lety Frey, autor hitů jako Tequila Sunrise nebo Desperado.

Frey se narodil v Detroitu. Studoval hru na klavír, později přešel ke kytaře a stal se součástí poloviny detroitské rockové scény. Po přestěhování do Los Angeles se v roce 1970 setkal s bubeníkem Donem Henleyem. Společně s dalšími hudebníky Meisnerem a Leadonem vytvořili doprovodnou skupinu zpěvačky Lindy Ronstadt a poté samostatné Eagles.

Vedle Henleyho byl Frey jedním z hlavních zpěváků Eagles. Zpíval vokály v písních jako Take It Easy, Peaceful Easy Feeling, Already Gone, Lyin' Eyes nebo New Kid In Town. Jako sólový umělec napsal řadu hitů. Vydal pět sólových alb, první No Fun Aloud v roce 1982, a také fušoval do herectví. Mimo jiné se objevil v populárním seriálu Miami Vice nebo ve filmu Jerry Maguire. "Glenn byl skvělý hudebník a skvělý člověk," uvedl pro magazín Rolling Stone Harold Faltermeyer, který s ním natočil píseň The Heat Is On pro film Policajt v Beverly Hills. "Rock'n'roll prostě ztratil jednoho ze svých největších synů!"

Roman Jireš

zavřít