Zdeněk Hrášek byl multižánrovým kytaristou, činohra ani rock mu nebyly cizí

Vydáno 12.11.2016 | autor: Hana Bukáčková

Zdeněk Hrášek zemřel předposlední říjnový den. Bylo mu 62 let, podlehl rakovině, se kterou již jednou bojoval. Tentokrát nad ní už nezvítězil. Patřil mezi uznávané muzikanty, byl součástí několika kapel. Známý kytarista měl za manželku herečku Simonu Postlerovou.

Zdeněk Hrášek byl multižánrovým kytaristou, činohra ani rock mu nebyly cizí Zdeněk Hrášek jako člen skupiny Mahagon

Smrt si říká rock'n'roll (270.) - Zdeněk Hrášek

Hrášek se narodil 19. února 1954 v Praze, vyučil se knihtiskařem, ale postupem času se přeorientoval na uměleckou dráhu. Hudební vzdělání si doplňoval na Konzervatoři Jaroslava Ježka, která nesla dříve název Lidová konzervatoř. Klasickou kytaru studoval u Milana Tesaře a improvizaci u Karla Velebného.

František Kacafírek - houslista Tří sester, kterého na onen svět vyprovodil věnec s kosočtvercem

Začínal počátkem sedmdesátých let v jazzrockové formaci Mahagon. Jako snad každý úspěšný muzikant té doby, i on si prošel Semaforem, kde působil v tamním orchestru. Současně patřil do uznávaného Swing Bandu Ferdinanda Havlíka. Dlouhou dobu hrával i v orchestru činohry Národního divadla. Spolupracoval na textových a hudebních úpravách Nokturno s Komenským a Katynka z Heilbronnu a na inscenaci Pekař Jan Marhoul. Ale také se podílel na hereckých rolích, ve kterých ztvárňoval různé muzikanty, střihnul si role v Dáma skřítek, Idiot, Hamlet, Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, Faust, Antonius a Kleopatra, Romeo a Julie. Co hra, to veledílo.

Spolupracoval například s Petrem Hapkou v jeho studiovém orchestru, v jazzové kapele Horký dech Jany Koubkové. Zajímavé bylo i jeho muzicírování s Rudolfem Daškem nebo Lubošem Andrštem, který je známý svojí spoluprací s Michalem Prokopem. Mezi mladší aktivity patřily koncerty s "potulným bardem" Jiřím Wehlem, který hraje na různé středověké nástroje. V pozdější době se vrátil k rocku, hrával ve skupině The Háro se členy skupin Hudba Praha a Visací zámek a v projektu Něžný Octopus. Co projekt, to de facto jiný žánr a tím se ukázala jeho všestrannost a nadání.

NEMOC HO PŘIPRAVILA O OKO A PAK O ŽIVOT

Zdeňkovi Hráškovi se stala osudná zákeřná rakovina. Už v roce 2006 bojoval s nádorem oka, které mu nakonec lékaři odebrali. Nicméně na jeho temperamentu mu to neubralo. Nemoc ale přišla znovu a tentokrát už nad ní nezvítězil. 

Ve svých dvaašedesáti letech podlehl rakovině jater. Zůstala po něm milující rodina v podobě Simony Postlerové a jejich dvou dětí, čtyřiadvacetileté dcery Jany Magdalény a dvaadvacetiletého syna Damiána, který je autista.

S hudebníkem se veřejnost rozloučila v poledne ve čtvrtek 3. listopadu v kostele sv. Ludmily na pražském Náměstí Míru. Posledního rozloučení se zúčastnilo mnoho hereckých a muzikantských kolegů. Obřad byl přístupný i veřejnosti.

Příště v rubrice Smrt si říká rock'n'roll: Leonard Cohen

text: Hana Bukáčková

Témata: Zdeněk Hrášek, Smrt si říká rock'n'roll, Magahon, Petr Hapka, Jana Koubková

zavřít