Divokej Bill

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Divokej Bill Divokej Bill

 Divokej Bill je česká folk rocková kapela založená roku 1998 v Úvalech. Její současná sestava je následující: Václav "Venca" Bláha (zpěv, kytara), Miloš "Jurda" Jurač (baskytara, zpěv), Štěpán Karbulka (zpěv, megafon, djembe), Adam Karlík (housle), Roman Procházka (akustická kytara, zpěv), Honza "Jack" Bártl (banjo), Martin "Pecan" Pecka (akordeon) a Marek "Mára" Žežulka (bicí). Tato kapela patří mezi festivalové i rádiové stálice české scény a její styl je natolik specifický, že si Divokýho Billa nelze s žádnou jinou kapelou splést. Ve své tvorbě mísí rock, folk, country i lidovkové postupy, vše doplňuje vtipnými a trefnými texty, které se léty osvědčily.

Takřka hned od začátku kariéry se skupině poštěstilo: dostala možnost vystupovat na tehdy novém festivalu Rock for People, který, ačkoli začínal původně s line-upy složených z českých kapel, nabízel skutečně jen ty nejzajímavější a nejnadějnější kapely. A tou byl Divokej Bill skutečně už od plenek. Díky vystoupení na tomuto festivalu se jim pak podařilo podepsat smlouvu s Ameba Production. Když se pak do hudby "Billa" přidalo banjo, značně to její zvuk oživilo. Bylo to znát například i úspěchy v různorodých soutěžích (Rock Nymburk, Rock fest Dobříš, Bromouvská kytara, Jim Beam Rock atd.), kde se Billové zpravidla umístili na stupni vítězů. 

Průlomová deska Divokýho Billa se dostala na pulty roku 2000. Nesla název Propustka do pekel a už na ní se objevily velké hity skupiny, dodnes nesmírně oblíbené, jako Plakala či Rozárka. Dostali také možnost vystupovat jako předskokani kapely Tři sestry. Společné turné se Žlutým psem jim pak zařídila druhá řadovka Svatá pravda (2001).

Třetí počin Mezi nima (2003) opět nabídl změnu zvuku: tentokrát se k ostatním nástrojům přidal syntezátor. Velkým hitem se stal singl Znamení, jeden z nejpopulárnějších songů Divokýho Billa vůbec. Za tento počin obdržela kapela Zlatou desku a o rok později pro velký úspěch vydali i živák z pražské Lucerny. 

Z desky Mlsná (2009) můžete znát například chytlavou písničku Fčela, nebo také Váha muší, z šestého alba 15 (2013) se pak velmi uchytily hity jako Všema deseti nebo Vstávej.

Zatím posledním počinem skupiny zůstává deska Tsunami, která byla českými médii přijata rozporuplně, ovšem s převahou pozitivních ohlasů.

 

Diskografie:
Osm statečných (1999)
Propustka do pekel (2000)
Svatá pravda (2001)
Mezi nima (2003)
Divokej Bill (2006)
Mlsná (2009)
Unisono best of (2011)
15 (2013)
Tsunami (2017)

Další články interpreta

zavřít