Alt-J

Vydáno 04.09.2014 | autor: Marta Šindlauerová

Alt-J Alt-J


 

Alt-J je anglická indie rocková skupina založená v roce 2007 v Leedsu. Jejími členy jsou Joe Newman (kytara, zpěv), Thom Sonny Green (bicí) a Gus Unger-Hamilton (klávesy, zpěv). V roce 2014 kapelu opustil Gwil Sainsbury (kytara, baskytara).

Všichni členové kapely včetně Sainsburyho se potkali na univerzitě v Leedsu. Zajímavostí je, že Unger-Hamilton je mladším bratrem Ferdyho Ungera-Hamiltona, který byl v té době prezidentem Polydor Records (dnes je prezidentem Columbia Records). Během druhého ročníku studií Newman s Sainsbury přišli na to, že mohou skládat své vlastní songy a začali svůj první materiál nahrávat v programu GarageBand. Protože se nacházeli během nahrávání na území školy, museli hrát velmi tiše. Snažili se tedy vyhýbat i užití baskytar nebo velkých bubnů. Další zajímavostí je, že Thom Sonny Green trpí Alportovým sydromem, který způsobuje problémy se sluchem a ledvinami. V důsledku toho je Green z 80% hluchý.

Po promoci se kluci přestěhovali do Cambridge kde strávili několik měsíců hraním a cvičením než podepsali smlouvu s Infectious Music v roce 2011. Jejich eponymní EP nazvané ∆ obsahovalo tracky Breezeblocks, Hand-Made, Matilda a Tessellate. 

Debutové album An Awesome Wave vyšlo v roce 2012 a obdrželo přímo nadšené recenze, alt-J způsobili vyložený poprask na indie scéně. Pořadatelé festivalů, televizní producenti, novináři i fanoušci se o ně začali přetahovat a pánové ani nevěděli, kam dřív skočit. V listopadu téhož roku pak získali prestižní cenu Mercury Prize. Sami členové kapely se tomu nestačili divit, neboť se považovali jen "za chlápky, co hráli v Leedsu muziku". Podobně to bylo i s další řadovkou z roku 2014 This Is All Yours, která byla nicméně o trochu více komplexnější a pro mnohé málo srozumitelná, bezesporu to však kapelu ještě více posunulo do šuplíčku nejoriginálnějších interpretů současnosti. Počin z roku 2017, album Relaxer, pak - do třetice všeho dobrého - za svými předchůdci nijak nezostalo a - jak jinak - získalo výhradně pozitivní recenze.

Hudba alt-J je charakteristická svou lehce komorní atmosférou, nečekanými zvraty, změny temp, bezbřehovou vynalézavostí a intimitou. Vokálně se pak jedná o zvláštní projev jisté ukuňkanosti, kvůli které se místy až zdá, že u alt-J není zpěv zase tak důležitý. Jenže v tom právě tkví síla kapely. Své talenty nevystavuje hned na obdiv a nedělá prvoplánovou hudbu. Jedná se skutečně o tvorbu, kterou je nutno posluchat s velkým soustředěním.

V roce 2015 se alt-J poprvé ukázali s velkým úspěchem v České republice.

Diskografie:
An Awesome Wave (2012)
This Is All Yours (2014)
Relaxer (2017)

Další články interpreta

Tenten v Groove Baru

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít