TOP 10 hvězd, které se zrodily v talentových soutěžích: Aneta Langerová, Ben Cristovao i Adam Lambert

Vydáno 24.10.2018 | autor: Lenka Matějková

Od roku 2004, kdy se vysílala první série Superstar, proběhlo našimi televizními obrazovkami tolik talentových soutěží, že bychom je snad už ani nespočítali. Uspět i po jejich skončení se ale povedlo jen hrstce účastníků. Připomeňme si pět domácích interpretů, kteří se zařadili mezi tuzemskou špičku, a také pět zahraničních hvězd zrozených v těchto pěveckých dostizích. 

TOP 10 hvězd, které se zrodily v talentových soutěžích: Aneta Langerová, Ben Cristovao i Adam Lambert TOP 10 hvězd, které se zrodily v talentových soutěžích: Aneta Langerová, Ben Cristovao i Adam Lambert

Proč se vůbec do soutěží tohoto typu někdo hlásí? Primárně nejspíš proto, že věří ve svůj talent. A někteří ho skutečně mají. Jiní se jdou do televize dobrovolně ztrapnit. A ne jen jednou. Jsou i takoví experti, kteří zkoušejí štěstí hned v několika talentových měřeních po sobě a názor poroty je jim ukradený. Myslí si, že právě oni v showbyznysu chybějí. 

Novou SuperStar se stala favorizovaná Tereza Mašková, k vítězství ji posunula píseň Věry Špinarové

Osudy účastníků nejsou nikdy předem jasné, záleží totiž nejen na tom, jak je jedinec dobrý a zda má charisma, ale v neposlední řadě i na tom, je-li schopný navázat kontakt s těmi správnými lidmi. To, že se objeví v televizi, totiž není zárukou úspěchu. Uchytit se v hudebním průmyslu je v dnešní době, vzhledem k žánrové rozmanitosti, složité. Jedinec musí být průbojný, a pokud to spojí ještě s originalitou, jsou jeho šance o to větší.

Někdy platí, že ten, co soutěž vyhraje, nakonec upadne v zapomnění a prosadí se jiní, pro diváky televizní show méně zajímaví. Už v minulosti někteří soutěžící na dalších místech zastínili vítěze - často proto, že přišli s něčím jedinečným a nebo si zkrátka sami dokážou napsat dobré písničky. 

V televizi můžeme kolikrát vidět hned několik talentových pořadů najednou, které vzájemně bojují o divákovu pozornost. Mezi stanicemi vládne konkurenční boj. A právě to může být jeden z důvodů, proč si lidé nejsou schopni v tom obrovském počtu, zapamatovat na delší dobu jednotlivé finalisty. V paměti jim utkví jen ti, co se od většiny něčím výrazně liší. 

Prosadili se i po soutěži

Ať už zvítězili na plné čáře, nebo o sobě tehdy dali teprve poprvé nesměle vědět, všichni níže jmenovaní se stali velkými hvězdami domácí, potažmo mezinárodní scény. U některých vás možná překvapí, že právě v talentových soutěžích začínali. Začněme tuzemskými interprety. 

Aneta Langerová

Stala se vítězkou vůbec první řady Česko hledá Superstar, a to v roce 2004. Za nejúspěšnějšího účastníka této soutěže - a vůbec všech obdobných talentových klání - je u nás považována dodnes. Na kontě má již čtyři studiová alba, zatím poslední Na Radosti v roce 2014 bortilo prodejní žebříčky a oslnilo i všechny kritiky. Během kariéry získala desítky ocenění, včetně Českého slavíka za Objev a Zpěvačku roku, několika Andělů a pravidelně boduje také v anketě čtenářů iREPORTu Žebřík. 

LIVE: Aneta Langerová nechala své písně rozkvést v doprovodu symfonického orchestru

Gabriela Gunčíková

V roce 2011 skončila na druhém místě v Česko Slovenské Superstar. Později se dokázala prosadit i v zahraničí. Stala se Objevem roku 2011 podle Českého slavíka, byla hostem na turné Karla Gotta a přijali ji do americké kapely Trans-Siberian Orchestra, se kterou odjela turné po USA. Právě díky tomu si ji za "velkou louží" všimli i další hudebníci. V roce 2016 reprezentovala Českou republiku na Eurovizi, kde postoupila do finále.

Ben Cristovao

Na tuzemské scéně se řadí mezi nejoblíbenější interprety - a už dávno ne jen u náctiletých fanynek. Ben Cristovao se také zúčastnil Superstar, konkrétně v roce 2009. Od té doby ušel veliký kus cesty. Dnes platí, že prakticky každý jeho nový videoklip sbírá miliony zhlédnutí na YouTube, dokáže vyprodávat sály pro tisíce lidí. Příští rok dokonce oslaví deset let na scéně vystoupením v pražské O2 areně. 

Ben Cristovao roztančil brněnskou Flédu osvědčenými hity i jednou novinkou

Emma Drobná

Slovenská vítězka Superstar z roku 2015 Emma Drobná se také uchytila. Na kontě má vydařené debutové album You Should Know, na kterém naleznete písně jako Smile, Try nebo Words. Ty znají posluchači i z našich rádií. V současnosti se připravuje na svoje vůbec první turné po českých klubech. Spolu s ní na něm vystoupí její jmenovkyně Emma Smetana

Emma Drobná interview: V SuperStar jsem zapomněla, kdo jsem

Celeste Buckingham

V Superstar v roce 2011 nezvítězila (tehdy jí bylo pouhých patnáct let!), ale i tak se dokázala prosadit. Především díky hitu Run Run Run, který se dostal až do americké hitparády Billboardu. Celeste stále pracuje na své mezinárodní kariéře, zatím naposledy se albově připomněla loni nahrávkou Bare. 

Připomeňme si i některé zahraniční hvězdy, které se zrodily na televizních obrazovkách.

Kelly Clarkson

V roce 2002 se stala vůbec první vítězkou American Idol, tedy americké obdoby naší Superstar. A úspěchy se od té doby jen hrnou: získala tři Grammy, prodala více než 27 milionů kopií alb a 38 milionů singlů. Hity jako Stronger, Because Of You nebo Behind These Hazel Eyes známe všichni. 

Zara Larsson

Švédská zpěvačka se v roce 2008 zúčastnila pěvecké soutěže Talang a stala se její vítězkou. Hitovka Ain't My Fault spolu s písní Symphony, ve které vystupuje po boku Clean Bandit, ji vynesly na první příčky hitparád.

Adam Lambert

Proslavil se v roce 2009, když zabodoval v American Idol. Sice skončil na druhém místě, ale svého přemožitele nakonec zastínil. Nyní spolupracuje s mnoha muzikanty světového věhlasu. Za největší úspěch jeho kariéry by se dala považovat spolupráce s Queen. Legendární kapelu doprovází na koncertech. Jak jsme se mohli přesvědčit už dvakrát v Praze, Freddieho Mercuryho zastupuje důstojně. 

Leona Lewis

Také písničky této Britky jsou u nás notoricky známé. V roce 2006 zvítězila v X Factoru. Fanoušky si získala už během soutěže a i po ní si jejich přízeň udržela. Obrovským hitem, který uspěl i v Americe, se stala písnička Bleeding Love. Později nazpívala také titulní skladbu k filmu Avatar.

Grace VanderWaal

Že je věk jen číslo, dokazuje i mladičká zpěvačka a textařka Grace VanderWaal. V pouhých dvanácti letech vyhrála America's Got Talent. Svým hlasem a hrou na ukulele okouzlila nejen porotu, ale také diváky. Začala tak svou kariéru profesionální zpěvačky. V roce 2017 jí ve třinácti vyšlo debutové album Just The Beginning. 

text: Lenka Matějková

Témata: talentové soutěže, Aneta Langerová, Gabriela Gunčíková, Ben Cristovao, Emma Drobná, Celeste Buckingham, Leona Lewis, Adam Lambert, Zara Larsson, Kelly Clarkson

zavřít