Celeste Buckingham interview: Ženy v šoubyznysu jsou hodně sexualizovány

Vydáno 17.05.2016 | autor: Josef Martínek

Celeste Buckingham připravovala svou očekávanou novou desku v Americe a už nyní má naplánované další tři roky. Chystá mimo jiné i velké česko-slovenské turné. V rozhovoru jsme ale probírali i téma rovnoprávnosti žen v hudebním průmyslu. "Zlepšuje se to, přesto stále ženy nemají stejnou pozici jako muži." říká.

Celeste Buckingham interview: Ženy v šoubyznysu jsou hodně sexualizovány "Už dávno jsme byli na Měsíci, tak bychom přece mohli dosáhnout i něčeho na Zemi," říká Celeste Buckingham.

Jak to vypadá s vaší novou deskou, kterou jste připravovala v Americe? 
Nahráli jsme řadu písníček s producentem Earlem Cohenem a jako ochutnávku jsme už v listopadu vydali EP, kde bylo pět skladeb. Celá deska by měla vyjít v červnu, pokud z jednání v USA nevyplyne jiný termín. Hned jak vyjde, jdu znovu do studia, plánuji už další album. Nahrávat ho tentokrát budu na Slovensku a v Británii. Mám v podstatě naplánované už další tři roky dopředu.

VIDEO: Hater dřímá v každém z nás, vzkazují v Hate songu Vladis a rapující Celeste Buckingham

Váš poslední singl se jmenuje Hello a byl z něj hodně patrný americký zvuk, působí velmi sebevědomě. Bude tedy slibovaná nová deska znít právě takhle?
Je to písnička z nové desky, takže o ní určitě něco vypovídá. Myslím, že se posouvám do produkčně o něco tvrdší polohy, takže jsem zvědavá, jaké budou reakce. Je to určitě patrné i z mojí spolupráce s Vladisem s názvem Taký nejsom (Hate song). Dosud mě lidé vnímali v podstatě jako dětskou zpěvačku, ale už jsem dospěla, můj vkus se mění.

SEBEVĚDOMÍ JE SEXY A JE TŘEBA HO UKÁZAT

Nebojíte se, že v Česku a na Slovensku s tím sebevědomějším "americkým" pojetím narazíte? Řekl bych, že zdejší lidé se nedokážou zbavit předsudku, že když umělec zpívá sebevědomou píseň, je arogantní...
Po celou kariéru se mi stává, že mi někdo tvrdí, že jsem namyšlená. Já jsem ale paradoxně ještě před nedávnem měla problém se svým sebevědomím. Nakonec mi došlo, že je důležité věřit v sebe. Nikdo z nás není perfektní, je třeba někdy udělat přešlap, aby se člověk poučil a posunul dál. Když se budete věčně něčeho bát - zkusit něco jiného, nového, názorů lidí - nikam se neposunete. Myslím, že sebevědomí je sexy a je třeba ho ukázat. Ale samozřejmě s mírou.

Hit Celeste Buckingham se probojoval do prestižní hitparády amerického Billboardu

S písní Crushin' My Fairytale jste se probojovala až do žebříčku amerického Billboardu. Jak se to povedlo a jak to vypadá s cestou singlu dál?
Píseň vyšla už před třemi lety a byla singlem v Česku a na Slovensku, ale až v poslední době jsem se dostala do pozice, kdy mě americká rádia začala brát vážně. Dramaturgové dali posluchačům vybrat z několika mých písní, udělal se průzkum, a lidé zvolili Crushin' My Fairytale. Zatím se dostala na číslo 31 v dílčím žebříčku Billboardu a klip už hraje i MTV. Byla jsem překvapená, že si vybrali tuto píseň, protože klip se natáčel na zámku, hraju tam princeznu, čekala bych, že lidé budou chtít něco víc "amerického", třeba Hello. Ale možná se jim nejvíc líbila proto, že pro ně je to vlastně exotika.

Je šance, že by se píseň mohla probojovat i do hlavního žebříčku Billboardu Top 100?
To je ten plán. Nespíme na vavřínech, stále makáme a snažíme se posouvat dál. Celý květen budu v Americe singl propagovat. Začínáme dostávat nabídky na hraní na amerických festivalech, budeme chodit po rádiích, zajdeme do MTV a ozvali se i lidé z tamních vydavatelství. Květen pro mě bude klíčový měsíc tohoto roku. Píseň se už, mimochodem, dostala i do Top 20 hitparády v Portoriku, kde předtím byla Run Run Run #1.

VIDEO: Jsi trapná kráva! Celeste Buckingham se postavila haterům

BYZNYS JE MNOHEM KOMPLIKOVANĚJŠÍ, NEŽ SI LIDÉ MYSLÍ

Co musí umělec mít k tomu, aby prorazil na americkém trhu?
Je třeba mít ten pověstný X Factor. Musíte umět zpívat a zároveň mít nějaké charisma, aby z vás šla nějaká přitažlivá energie. Ano, jsou i takoví zpěváci, kteří jen dobře vypadají a zpívat neumějí, a přesto se můžou stát úspěšnými, v Americe umí takové hvězdy vyrobit. Ale ty největší ikony v sobě vždycky něco mají. Například Rihanna - nemá takový hlas jako například Adele, ale přesto je nejžádanější zpěvačkou na světě v rámci reklam a marketingu. Má fantastický projev a tým okolo ní věděl, jak toho využít. Také u nás jsou takoví umělci. Rytmus, Ego, Kontrafakt, Majk Spirit, Ben Cristovao... Například Ben, není to nejlepší zpěvák, ale má velké charisma, je cílevědomý, vypadá dobře a má kolem sebe skvělé producenty a tým. A to nemyslím tak, že všechno dělá tým a zpěvák tam jen stojí a nedělá nic. Ale bez toho týmu to zkrátka nefunguje.

Evidentně tedy navzdory životu v Americe stíháte sledovat i česko-slovenskou scénu...
Všechno sleduji, je to moje práce. Nemůžu přece žít v nějaké své bublině a nedívat se kolem. Obzvlášť proto, že nemám žádné vydavatelství, ale jsem v podstatě sama sobě vydavatel. Mám sice úžasnou mamku, která se pohybuje v byznysu, skvělého manažera, PR manažerku, báječné producenty a další lidi kolem sebe, ale přesto musím mít oči na stopkách. Když chci být úspěšná v pop music, musím sledovat trendy, mít přehled, jak se vyvíjí, a umět je včas zachytit. Ne samozřejmě na úkor toho, co chci jako umělkyně vytvářet, dávám do toho kus sebe. Ale na druhou stranu musíte myslet na to, že je to byznys a je třeba dávat lidem to, co chtějí slyšet.

Zvládáte se tedy navzdory svému mladému věku kromě samotné tvorby pohybovat i v byznysu?
Studuji to ve škole. Není to tak, že bych byla nějak extrémně moudrá, ale mám profesory, kteří mě učí se v tom orientovat. Když jsme před třemi lety v Americe začínala, nevěděla jsem ani pořádně, co je smlouva, díky škole a také díky postupně získávaným zkušenostem se v tom už neztrácím. Byznys je mnohem komplikovanější, než si lidé myslí. Ale tím, že jsem hodně ambiciózní, mě to baví.

Lucie Bílá se obklopila mládím: na nové desce jí rapuje Celeste Buckingham, pomohli i Katarína Knechtová a Nebe

LEŽELY MI NA STOLE VELKÉ NABÍDKY, ALE NEBYLY FÉROVÉ

Povedlo se vám v Americe dostat k někomu opravdu významnému, kdo by vám mohl v kariéře zásadně pomoci?
Měli jsme už různé nabídky. Hned jak jsem do Ameriky přišla, už první den mi na stole ležely nabídky od velkých labelů. Jenže nebyly férové a my jsme se s mamkou dohodly ještě předtím, než jsme tam šly, že nepřistoupíme na kompromisy v rámci mých práv, mojí kreativity a byznysu. Radši budu bojovat 10 let a postupně se vypracuji sama, než abych někomu dala všechna svoje práva. To je pro mě nepřípustné. Pracovala jsem s Pitbullem, poznala jsem Donalda Trumpa, setkala jsem se s Enrique Iglesiasem, Taylor Swift, ale nikomu nepadneme do náruče jen tak. Je hezké vidět slavné tváře, je to lákavé, naslibují vám hory doly, ale to neznamená, že to je pravda.

Tlak na umělce, aby se v podstatě kompletně vzdali svých práv ve prospěch vydavatelů, je tedy v Americe velký?
Obrovský.

Jaký máte názor na současnou kauzu Kesha vs. Dr. Luke, která momentálně hýbe Amerikou? (Kesha obvinila svého producenta Dr. Lukea ze sexuálního zneužívání a požádala soud o vyvázání ze smlouvy, pozn. red)
V Americe je to hodně sledované. S mou sestrou se o tohle téma velmi zajímáme, řešíme práva žen, což máme po naší mamce. Je mi Keshy velmi líto, protože ona má v podstatě poslední tři roky zákaz zpívat. A to je pro umělce smrt. Ten problém existuje dlouho, Kesha určitě není první, komu se něco takového stalo. Ale většina žen se o tom bojí veřejně mluvit. Obdivuji Keshu, že měla tu obrovskou odvahu a šla s tím ven. Nechci ale nikoho soudit v tomto konkrétním případě - nevím, zda jsou ta obvinění pravdivá, nebo ne, to ví jen Kesha a Dr. Luke.

V čem konkrétně to máte vy, ženy, v šoubyznysu složitější?
Ženy v šoubyznysu, hlavně zpěvačky, jsou hodně sexualizovány. Muži nás často berou jako nějaké ozdoby. Týká se to třeba i Adele, přestože se tak vůbec neprezentuje. Také proto podpořila Keshu na Brit Awards. Vydavatelství investují do "svých" lidí obrovské peníze - jsou to miliony dolarů. Když k něčemu takovému dojde, nebudou stát při interpretovi, protože producent je pro ně důležitější. Umělec je nahraditelný, ale špičkový producent jim může vyprodukovat dalších dvacet budoucích megahvězd. Proto není pro Sony priorita Kesha, ale Dr. Luke.

NĚKTEŘÍ MUŽI SI MYSLÍ, ŽE ŽENY JSOU V ŠOUBYZNYSU PRO PARÁDU

Sama tedy nejste příznivkyně toho, když zpěvačka svou tvorbu staví na sexuální provokaci?
Netvrdím, že ženy se nesmí svlékat a být sexy, to je jejich věc. Ale mají právo na stejný respekt jako muži. Enrique Iglesias se taky svléká a nikdo ho kvůli tomu sexuálně neobtěžuje. Já přece nejsem ničí panenka na hraní. A to neříkám z pozice nějaké vášnivé feministky, abych tvrdila, že ženy jsou lepší než muži. Každý máme své přednosti. Myslím, že nejdůležitější je vzájemný respekt. Jsem velmi ráda, že mám přítele, který mě respektuje a bere takovou, jaká jsem. Podporuje mě v kariéře a já jeho.

Zažila jste i vy něco podobného, kdy s vámi někdo jednal hůře jen proto, že jste žena?
Měla jsem štěstí, že producenti, se kterými jsem pracovala, byli vždycky dobří lidé. Ale zažila jsem to třeba na koncertě, různé osahávání a sexuální otravování, drogy do drinku a tak dále. Jen proto, že jsem žena a někteří muži v šoubyznysu si myslí, že jsme tu pro parádu. Tak to ale přece není - i my na sobě dřeme a dáváme ze sebe to nejlepší. Líbí se mi, jak se s tím vypořádaly například J. Lo nebo Beyoncé. Konkrétně třeba Beyoncé je brutálně sexy, ale má i ohromné schopnosti co se týče managementu. Už pět let je sama sobě managerkou a to není žádná sranda. Nedovedu si ani představit, jaký boj s muži - šéfy vydavatelství, lidmi z rádií i obchodu - musí každý den svádět. Ale ona to zvládá, a právě proto je jednou z nejúspěšnějších umělkyň světa. Jenže ne každá žena ustojí nátlak tak dobře jako Beyoncé. Kesha začala nahrávat, když jí bylo 17. Možná jí strčili smlouvu pod nos, ona viděla slávu a kariéru, a neuvědomila si, k čemu všemu se zavazuje.

Je vám tedy sympatické, když se úspěšné ženy, jako třeba Taylor Swift, snaží veřejně podporovat práva žen a být jejich vzorem?
Taylor je moc šikovná, vybudovala si pozici jedné z největších hvězd současnosti, je vlastně pro mladé ženy vzorem. Je ohromné, že se jí něco takového podařilo. Ale osobně vnímá jako daleko upřímnější třeba způsob, jakým se k tomu postavila herečka Emma Watson. Začala pracovat na projektu He For She, který se zabývá právy žen. A to i v těch nejdrsnějších zemích, kde například ženy nemohou chodit do školy, devítileté dívky se vdávají za čtyřicetileté muže a tak dále. V momentě, kdy zveřejnila, že tuto organizaci podporuje, dostala neuvěřitelně mnoho hejtů od mužů. A to i takové, že ji zabjí. Žena musí mít velkou odvahu, aby veřejně toto téma otevírala.

Čím to podle vás je, že je na ženy v šoubyznyse takto nahlíženo?
Je to hodně dáno tradicí. Není třeba připomínat, že ženy v minulosti nebyly vnímány jako rovné mužům. Zlepšuje se to, přesto stále ženy nemají stejnou pozici jako muži. Ale jsme už v 21. století, už to stačilo, můžeme se posunout. Dokážeme se neuvěřitelně rychle posouvat v oblasti technologie, vědy, vzdělání, tak se snad můžeme posunout i v myšlení. Už dávno jsme byli na Měsíci, tak bychom přece mohli dosáhnout i něčeho na Zemi.

Kdy vás uvidí na pódiu fanoušci v Česku a na Slovensku?
Na podzim pojedu klubovou šňůru a Óčko Party Ride a na na jaro 2017 plánuji velké česko-slovenské turné Celeste Buckingham a hosté. Bude to nejspíš v divadlech, velká dvouhodinová show, tanečníci, zapojeni budou i diváci. Ráda bych to pojala muzikálově. Mezi hosty budou hlavně ti, se kterými jsem už něco vytvořila, to znamená Majk Spirit, Vladis, skupina AMO, moji producenti Martin Šrámek a Andrej Hruška. A k tomu budou i další hosté, ale jejich jména zatím neprozradím.

text: Josef Martínek, foto: Tomáš Vlach, archiv zpěvačky

zavřít