TOP 8 domácích skladeb roku 2018: Marek Ztracený, David Stypka, PSH, Cocotte Minute i Lipo

Vydáno 06.02.2019 | autor: redakce

Po přehledu nejlepších domácích alb a videoklipů nemůžeme opomenout ani výběr nejzdařilejších českých skladeb s letopočtem 2018. Hledali jsme je v oblasti popu, rocku, metalu i hip hopu. 

TOP 8 domácích skladeb roku 2018: Marek Ztracený, David Stypka, PSH, Cocotte Minute i Lipo TOP 8 domácích skladeb roku 2018: Marek Ztracený, David Stypka, PSH, Cocotte Minute i Lipo


Marek Ztracený - MinuLost

Slovní hříčka v názvu zdaleka není tím jediným, co zaujme na songu MinuLost z mimořádně úspěšného alba Vlastní svět. Marek Ztracený tu zvukově překvapil, když ve spolupráci s producentem Daliborem Cidlinským vsadil na současnější sound. Píseň s pozitivním sdělením "MinuLost je fejk, tak popojedem dál" se proto stala nečekaným hitem léta - na několik týdnů obsadila pozici nejhranější domácí skladby v rádiích. Mimořádnou péči navíc zpěvák věnoval i klipu, který natáčel v šesti evropských metropolích. Všechny stihl obletět jen za pár desítek hodin. (Josef Martínek)

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství obhajují Anna K. a Tomáš Klus, o ceny usilují i Marek Ztracený nebo Ewa Farna


David Stypka - Kříž

Své místo si v našem výběru jistě zaslouží i emotivní skladba Kříž  Davida Stypky s Bandjeez. Někdo by sice mohl namítat, že se píseň objevila už na albu neboj. z roku 2017 a nemá tak v loňském přehledu co dělat, nicméně teprve loni se dostala do povědomí širší veřejnosti, a to díky filmu Úsměvy smutných mužů. Ke Kříži a tragikomedii o alkoholismu vznikl i videoklip a singl neunikl ani pozornosti rádií. Jednoduše jde o výjimečnou popovou skladbu pro náročnějšího posluchače. (Markéta Koloničná)

 

Portless feat. Imodium - No Man

Ještě než oznámili Imodium pauzu a "rozlučkové" akustické turné Jiná místa, přišli se zajímavou spoluprací s Portless, se kterými odjeli podzimní turné. K této příležitosti vznikl dvojjazyčný singl No Man, ve kterém obě kapely zůstaly věrné své oblíbené řeči - Imodium zpívají tradičně česky, Portless zase anglicky. Silný song jak rockovou razancí, úderností, tak i textem. "Ústřední motiv No Mana, tedy postavy, která vzdoruje všemu, co do ní společnost pálí (politický sliby, reklamy, slevy), vzešla z mé lásky k filmu 'Yes Man' s Jimem Carreym, kde hlavní hrdina musí na vše odpovídat 'ano'. Tohle je moje parafráze na Yes Mana, tedy No Man, týpek, který nechce být ovce ve stádu a vše přijímat. Naopak umí říct 'ne'," objasňuje Thom Fröde motiv singlu. (Hana Bukáčková)


Lipo - Skleněný království

Kdo řekl, že nejlepší skladby musí být nutně ty, které byly vybrány za rádiové singly? Lipova deska Lyrika se naopak jeví nejsilněji v momentech, kdy se na líbivost netlačí. A přece je Skleněný království píseň s velkým hitovým potenciálem. Liberecký rapper si v ní netypicky prozpěvuje refrén a s kapkou hořké melancholie na jazyku referuje o vztazích dnešní doby. O těch, ve kterých se láska stává spíše nástrojem krátkodobého uspokojení. Jde o silné a osobitě uchopené téma, do jisté míry i o generační výpověď. Pokud se navíc zamyslíme nad tím, jaké skladby se na nás dnes z éteru valí, útržek textu "Skutečná emoce v tom skleněným království" tady skutečně sedí. (Josef Martínek)

Lipo pokřtil v pražské Akropoli desku Lyrika, fanoušky bavila také Poetika


Post-It - Opět sami

Post-It, jedna z nejvýraznějších tuzemských klubových kapel přelomu tisíciletí, se vrací. Na konci roku 2017 odehráli comebackový koncert s podtitulem Vrací nás to zpět, o rok později oslavili dvacet let na scéně narozeninovým koncertním setem. Mezitím vznikl po dlouhých devíti letech nový singl Opět sami, který je reakcí na aktuální politicko-společenskou situaci. Za textem stojí navrátivší zpěvák Czenda, který strávil pět let za mikrofonem Support Lesbiens, a za produkcí Radek Tomášek, bývalý parťáka z téže formace či Clou. Kapela jde hudebně s dobou, zároveň zůstává svá. Atmosféru slov podtrhl i minimalistický černobílý klip s prostřihy na jednotlivé osobnosti. (Hana Bukáčková)


Cocotte Minute - Králům koruny

Singl s výpravným "historickým" klipem Králům koruny lákal na nové EP Cocotte Minute Veď mě, které vyšlo v září. Z kolekce nejvíc vyniká melodicky i textově, ještě více funguje naživo. Za písní stojí klasické autorské duo - text napsal frontman Zeller a hudební podklad složil Czendál. Tato skladba byla shodou okolností první, kterou kapela dokončila s producentem aktuálního EP Mikem Wolffem už v roce 2017. Už tenkrát ji fanoušci mohli slyšet na koncertech. (Hana Bukáčková)

Cocotte Minute v Akropoli: EP Veď mě pokřtila fanynka


PSH - Hlavně ať se to nedoví máma remix (feat. Maniak, MC Gey, Mladej Moris, Supa)

Je tomu už nějaký ten pátek, co PSH vydali skladbu Hlavně ať se to nedoví máma i s videoklipem (prosinec 2017). O rok později k tomuto songu vznikl výborný remix, kde si sloky rozdělili Maniak, MC Gey z labelu Ty Nikdy, Mladej Moris a Supa. Přidání slok zmíněných interpretů dodalo původní skladbě nový kabát a celkově ji posunulo na vyšší level.  (Dominik Pavliš)

TOP 8 videoklipů týdne: PSH lákají na novou desku, Eliška Rusková se spojila s rapperem


Dark Gamballe - Kapky

Dark Gamballe patří do kategorie kapel, které sice mají základnu věrných fanoušků, ale zdaleka se jim nedostává tolik pozornosti, kolik si vzhledem ke kvalitě odvedené práce zaslouží. Pokud na tom nic nezmění ani poslední album Hluboký nádech, pak už zřejmě nepomůže nic. Proniknout do světa DG není vůbec snadné, u mnoha skladeb ani opakovaný poslech nezaručí, že pochopíte správně, co jimi chtěl autor říct. Což je vlastně fajn, neboť do světa plného Protichodců, Těkavců nebo Hybridů můžete promítat vlastní představy. Kapky patří hudebně mezi jemnější písně, avšak o to emočně bohatší. (Tomáš Rumler)

text: Josef Martínek, Hana Bukáčková, Dominik Pavliš, Tomáš Rumler, Markéta Koloničná

Témata: Lipo, Marek Ztracený, Dark Gamballe, Post-It, Cocotte Minute, PSH, Portless, Imodium, David Stypka

zavřít