Nominační tipy Žebříku (III.): Lucie vysílá do boje hned dvě skladby, Barbora Poláková má šanci s unikátním videoklipem

Vydáno 17.02.2019 | autor: Andrea Štipčáková

Už 8. března se na vyhlášení v Plzni dozvíme jména všech výherců ankety Žebřík. Než k tomu dojde, představme si další nominované, tentokrát v kategoriích Skladba a Videoklip. Podaří se Lucii uspět s některou ze dvou nominovaných písní? A ocení hlasující historicky první živě vysílaný instagramový videoklip na světě? Pro své favority můžete hlasovat až do konce února na www.anketazebrik.cz.

Nominační tipy Žebříku (III.): Lucie vysílá do boje hned dvě skladby, Barbora Poláková má šanci s unikátním videoklipem Nominační tipy Žebříku (III.): Lucie vysílá do boje hned dvě skladby, Barbora Poláková má šanci s unikátním videoklipem


VIDEOKLIP

2-8-5 - Barbora Poláková

Až za hranice se dostalo video 2-8-5 Barbory Polákové, která se ho rozhodla pojmout trochu netradičně. Jako vůbec první umělkyně na světě totiž klip natáčela a zároveň živě vysílala prostřednictvím Instagramu. "Největší nervy jsem měla z toho, abych nepokazila záběr. Měla jsem přesný timing na každého, aby mi to vycházelo správně na refrény," popsala Barbora Poláková jedno z mnoha úskalí natáčení. Výsledku si všimli také odborníci z Music Ally, kteří jej zařadili mezi nejlepší počiny v kategorii Best Use of Live Streaming.

Barbora Poláková se svým živě přenášeným klipem na Instagramu sklízí uznání v zahraničí

 


Ain't No Light - Mydy Rabycad

Mydy Rabycad budou na letošním Žebříku živě vystupovat a kromě toho zabojují hned o dvě ocenění. Kromě kategorie Skupina se formace pokusí uspět také s videoklipem k songu Ain't No Light. Ten nabízí přehlídku špičkových světelných technologií. "Vrcholem celého natáčení se pro mě stala jedna z kompozic. Na paloučku uprostřed lesa, kde se odehrává závěrečná scéna, jsme z LEDkových trubek postavili obří oheň. To byl opravdový klenot, působil neuvěřitelně magicky," zavzpomínala na natáčení zpěvačka Žofie Dařbujánová.

Mydy Rabycad v Praze rozhazovali energii na všechny strany. Pokřtili i živák z Colours Of Ostrava

 


Dobrodružce - Tomáš Klus

Se zajímavým nápadem přišel v loňském roce společně se svým týmem také Tomáš Klus. Ve videoklipu k písni Dobrodružce se totiž zamiloval do zombie, kterou ztvárnila jeho manželka Tamara. Hlavním záměrem bylo poukázat na xenofobii v české společnosti, vyčlenování toho, kdo se rozhodl žít jinak, než jak se považuje za obvyklé. Klip se natáčel na zámku v Cerhonicích u Písku pod taktovkou Jordana Haje a Givinara Kříže. O zombie masku se postaral Jakub Gründler, který spolupracoval například s Nickem Dudmanem (série Harry Potter) či Orlandem Bloomem.

Tomáš Klus zpíval a tančil SpOlu s plzeňskými fanoušky

 


Nejlepší, kterou znám - Lucie

Lucie má letos hned šest želízek v ohni. Zabodovat může také s klipem k písni Nejlepší, kterou znám, nominovanou i na Skladbu roku. O netradiční video se postaral Dominik Miškovský, který s formací už v minulosti spolupracoval. Natáčelo se v ruinách bývalého plaveckého bazénu pod Terasami Barrandov. "Hlavní roli ve snímku hraje Simona Guľašová, která je na začátku nevinně nádherná, jako každá nová láska. Později sladká milenka se ale v závěru mění v děsivou saň. Tak jako to v životě často bývá," popsal děj klipu jeho režisér.

VIDEO: Lucie spolupracovala na novince Nejlepší, kterou znám s producentem Guns N' Roses

 


Zlatíčka - Kapitán Demo

Všestranný umělec Jiří Burian alias Kapitán Demo zaujal v loňském roce klipem k písni Zlatíčka, v níž nabádá obyvatele planety právě k tomu, aby byli #zlaticka. Stejně jako mnohá další videa Dema působí i tohle docela bizarně. Za povšimnutí stojí především detaily, kterými klip oplývá, jako například exkrement na botě rappera, úchylní tanečníci či titulky v jeho závěru. O režii se postarala Burianova manželka Darina.

Kapitán Demo pokřtí Mládí v Trapu dvakrát. První koncert v Roxy už je vyprodaný

 


SKLADBA

Brighter Day - Support Lesbiens

Support Lesbiens popřáli minulý rok všem svým posluchačům jasnější den. Song Brighter Day je vůbec prvním skladatelským počinem nového zpěváka kapely Dušana Marka, který si nechává říkat Marco. "Písnička je povzbuzením pro toho, kdo stále pochybuje o svých schopnostech. Měla by vyčarovat úsměv a motivovat. Měla by připomenout, že nikdy není pozdě snít a že každý má právo si své sny plnit," uvedl autor singlu.

Support Lesbiens interview: Představení nové desky chceme pojmout jako mejdan

 


Motýli - Mandrage

Jaké je to "mít motýly v břiše"? O tom zpívájí Mandrage. "Nazpívat Motýly nebyla žádná legrace. Ta písnička je minimálně o tón výš než obvykle dosáhne můj hlas, ale chtěli jsme, aby refrén působil vypjatě a naléhavě, tak nezbylo než se překonat a vydat ze sebe maximum," přiblížil zpěvák Víťa Starý. K singlu vyšel také videoklip, v němž si hlavní roli zahrála herečka Berenika Kohoutová.

Mandrage V klubu: Beznadějně vyprodané Rock Café a silná atmosféra

 


Nejlepší, kterou znám - Lucie

Loni se název Lucie skloňoval ve všech pádech. Skupina svým návratem na scénu strhla vlnu nadšení, která se projevila také počtem jejích nominací v Žebříku. Jednu z nich se pokusí proměnit s písní Nejlepší, kterou znám. Song vznikl ještě v samotných začátcích Lucie, tehdy jej složil Oskar Petr. "Je z roku 1989 z Los Angeles a my jsme se do něj teď ponořili. Myslím si, že kvalitní skladby jsou nadčasové," uvedl autor textu Robert Kodym.

RECENZE: Stará dobrá Lucie. Album EvoLucie navazuje na předešlou tvorbu, ale chybí mu hity

 


No Man - Portless & Imodium

Portless a Imodium loni společně nejen vyrazili na turné, ale také nahráli píseň No Man. V ní zpívají o postavě, která vzdoruje všemu, co do ní společnost pálí, ať už jde o politické sliby, reklamy či slevy. "Vzešla z mé lásky k filmu 'Yes Man' s Jimem Carreym, kde hlavní hrdina musí na vše odpovídat 'ano'. Tohle je moje parafráze na Yes Mana, tedy No Man, týpek, který nechce být ovce ve stádu a vše přijímat. Naopak umí říct 'ne'," vysvětlil zpěvák Tomáš Fröde. Singl je navíc ozvláštněný tím, že si obě skupiny zachovaly svůj styl - zatímco Imodium zpívají česky, od Portless uslyšíme pro ně typickou angličtinu.

Imodium a Portless rozbouřili Rock Café a ohlásili plány na příští rok

 


Takhle tě mám rád - Lucie

V kategorii Skladba byla Lucie nominována hned dvakrát. Kromě Nejlepší, kterou znám zabojuje také se songem Takhle tě mám rád, který byla vlastně první novou skladbou, jež po svém návratu vypustila do světa. "Když si poslechnete text 'Takhle tě mám rád', zjistíte, že je o svatbě. Když vyslovíte to slovo, uvidíte, že se chlapi většinou leknou, ale holky reagují naprosto obráceně. Ten kontrast se nám moc líbil," uvedl ke skladbě kytarista Lucie Robert Kodym, který se podílel na otextování písně.

Lucie představila novinku Evolucie v zaplněné O2 areně. Dočkala se nadšeného aplausu

Text: Andrea Štipčáková

Témata: Žebřík, Barbora Poláková, Mydy Rabycad, Tomáš Klus, Lucie, Kapitán Demo, Support Lesbiens, Mandrage, Portless, Imodium

zavřít