Birdy

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Birdy Birdy

 

Birdy (vlastním jménem Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde) je anglická zpěvačka. Narodila se 15. května 1996 v Lymingtone v anglickém Hampshire. 

Matka Birdy je skvělou koncertní pianistkou a sama hudebnice se naučila hrát na klavír v sedmi letech. O rok později se jí již dařilo psát vlastní materiál. Přezdívka Birdy pochází samozřejmě z anglického slova "bird", tedy pták. Zpěvačce tak říkali její rodiče ve velmi útlém dětství, neboť kdykoli ji krmili, otvírala ústa právě jako ptáče svůj zobák. Později ji začali "Birdy" nazývat všichni kromě učitelů (ti se drželi formálního "Jasmine"). První velký úspěch se k dívcce dostavil ve 12 letech, kdy v konkurenci deseti tisíc soutěžících vyhrála talentovou soutěž Open Mic UK. Vystoupila tam se svou vlastní skladbou So Be Free.

V sedmnácti pak udělala cover na píseň Bon Ivera Skinny Love a toto dílo se pak vyšvihlo na 17. příčku britské hitparády, těšil se velmi aktivní rotace v rádiových éterech a mladičká zpěvačka s ním vystoupila v několika televizních pořadech. Birdy pochopila, že covery jsou její velká síla a proto se vrhla hned na další (The A Team Eda Sheerana nebo Shelter od The xx) a celé se to vyvrbilo v eponymní debutové album plné skvělých cover verzí.

U coverů ale samozřejmě nezůstalo. V roce 2013 vyšla její autorská deska Fire Within se singly Wings, No Angel či Words As Weapons. Jak covery, tak i původně písně se dočkaly zájmu ze strany filmařů a Birdy tak velmi často můžete slyšet na plátně. O tři roky později vydala Birdy další autorskou desku Beautiful Lies, paradoxně ji však i navzdory vlastní kvalitní tvorbě zná nejvíce lidí právě díky předělávkám známých písní. Největšího kariérního úspěchu s původní tvorbou dosáhla se singly Wings a People Help The People. Také získala jednu nominaci na Grammy a její desky dosahují platinových prodejů. 

Diskografie:
Birdy (2011)
Fire Within (2013)
Beautiful Lies (2016)

Další články interpreta

zavřít