Jeff Beck - Kytarový mág posouval žánrové hranice. Své prsty měl pojištěné na sedm milionů liber

Vydáno 15.01.2023 | autor: Roman Jireš

Jeff Beck podle hudebních odborníků posouval hranice blues, jazzu a rokenrolu. Fenomenální kytarista, držitel několika cen Grammy a člen rokenrolové síně slávy, zemřel 10. ledna poté, co se nakazil bakteriální meningitidou. Bylo mu 78 let.

Jeff Beck - Kytarový mág posouval žánrové hranice. Své prsty měl pojištěné na sedm milionů liber Jeff Beck - Kytarový mág posouval žánrové hranice. Své prsty měl pojištěné na sedm milionů liber

Na hudební scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roce 1967 založil kytarista s Ronem Woodem, pozdějším členem Rolling Stones, a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Stewart nazval Becka "jedním z mála kytaristů, kteří mě při živém hraní poslouchali, jak zpívám a reaguji...".

Žádný Beck už nikdy nebude

Beck si zahrál na deskách řady jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turner, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top. "Smrtí Jeffa Becka jsme ztratili úžasného muže a jednoho z nejlepších kytaristů na světě," napsal Mick Jagger. "Bude nám všem moc chybět."

Ve druhé polovině 70. let začal Beck spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back. Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985, na níž je i instrumentálka Escape od Hammera, za kterou kytarista dostal v roce 1986 svou první Grammy. Ve videoklipu k Hammerově skladbě Too Much to Lose si Beck zahrál s Ringo Starrem a Davidem Gilmourem.

LIVE: Jeff Beck přivezl do Prahy nálož kytarové virtuozity i Johnnyho Deppa

S novým tisíciletím se pak hudebník připojil k vlně elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Posledním studiovým albem Becka byla nahrávka Loud Hailer z roku 2016. "Nikdo nehrál na kytaru jako Jeff. Prosím, stáhněte si první dvě alba Jeff Beck Group a hleďte na velikost. RIP," vyzval zpěvák a baskytarista Kiss Gene Simmons.

Beck, jeden z nejvlivnějších kytaristů všech dob, jehož prsty byly pojištěny na sedm milionů liber, byl známý jako hudební inovátor. "Jeho technika je jedinečná. Jeho představivost je zřejmě neomezená. Jeffe, budeš mi chybět spolu s miliony tvých fanoušků," napsal po jeho úmrtí na twitter kytarista Jimmy Page, člen The Yardbird a zakládající člen Led Zeppelin.

"Jefff byl skvělý člověk a vynikající, geniální kytarista. Žádný další Jeff Beck už nikdy nebude," přidal se Tony Iommi, kytarista Black Sabbath.

Do rokenrolové síně slávy byl Beck uveden dvakrát - jako člen Yardbirds (1992) a jako sólový umělec (2009). V roce 2014 zahrál na terase Jízdárny Pražského hradu. Zanechal po sobě manželku Sandru Beck a spoustu skvělé inspirativní muziky.

Beck v Praze

Jedním z posledních, kdo s Beckem spolupracoval, byl Ozzy Osbourne. Beckova nezaměnitelná kytara zní v titulní písní alba Patient Number 9, aktuální Ozzyho nahrávky. "Nedokážu vyjádřit, jak moc mě mrzí, když slyším o smrti Jeffa Becka. Jaká strašná ztráta pro jeho rodinu, přátele a mnoho fanoušků. Bylo mi velkou ctí poznat Jeffa a neuvěřitelnou ctí, že si zahrál na mém posledním albu," tweetoval Osbourne.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval zejména s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni vydali album s názvem 18 a  také videoklip k písni This Is a Song for Miss Hedy Lamarr. Mimo jiné vystoupili 11. července  v pražském O2 universu. Beck v první polovině koncertu nabídl několik instrumentálních skladeb ze své bohaté kariéry, vlastní skladby i převzaté písně jako You Know You Know od Mahavishnu Orchestra nebo Stratus z repertoáru Billyho Cobhama. Zhruba po padesáti minutách se k němu připojil s kytarou a zpěvem Depp. Podle některých přítomných posluchačů populární herec poté Beckovi tak trochu "ukradl show".

Deppa úmrtí Becka údajně psychicky zlomilo. Podle dostupných informací nejen herec, ale i někteří rockoví muzikanti, navštívili Becka těsně před jeho smrtí. "Byli opravdu velcí přátelé a ještě více se sblížili na loňském turné. Nemoc vypukla rychle a za posledních pár týdnů se to velmi rychle zhoršilo," řekl magazínu People zdroj blízký herci.

Text: Roman Jireš, foto: FB Jeff Beck
Témata: Jeff Beck, Yardbirds, rock, jazz, blues

zavřít