LIVE: Chinaski se v Lucerna Music Baru vrátili ke svým kořenům

Vydáno 19.10.2022 | autor: Barbora Turková

Chinaski zakončují své turné k desce Frihet. V pražském Lucerna Music Baru kapela fanouškům zahrála jak všechny písně z nového alba, tak již osvědčené hity 1. signální, Každý ráno nebo Tabáček. Až ty také příznivce sestavy dostaly do té správné nálady.

LIVE: Chinaski se v Lucerna Music Baru vrátili ke svým kořenům LIVE: Chinaski se v Lucerna Music Baru vrátili ke svým kořenům

Chinaski
Praha, Lucerna Music Bar
18. 10. 2022

Návrat ke kořenům. To je pro mnoho fanoušků nejnovější počin skupiny Chinaski Frihet. Natáčení probíhalo v Norsku, kam členy odvezl jejich producent Greg Havery. Atmosféru z desky se rozhodli přenést i do pražského Lucerna Music Baru, kde ji celou přehráli, hezky od první do poslední písně. Frontman Michal Malátný navíc každou skladbu okomentoval a popsal její příběh, kdo na ní autorsky spolupracoval či k čemu odkazuje. Zajímavostí tak třeba je, že píseň Konec starého Rambouska napsal Jiří Suchý

RECENZE: Chinaski jsou na albu Frihet nápadití, avizovaná svoboda se ale bije s komercí

Fanoušci nové skladby naživo slyšeli úplně poprvé, atmosféra v klubu tak byla zezačátku spíše poklidnější. Bylo ale poznat, že posluchačsky ji publikum zná, často si nové písničky totiž zazpívalo. Podle mnohých se Chinaski, pro které je Frihet druhou deskou v aktuální sestavě, vrací ke svým kořenům. Je poznat, že nejen naživo, ale i na desce jsou už mnohem sehranější, než tomu bylo třeba u předchozího alba 11. Funguje jim to spolu opravdu skvěle a klavírní projev v podání talentovaného Jana Steinsdörfera je příjemným osvěžením. 

V Lucerna Music Baru skvěle fungovaly svižnější pecky jako Mám chuť zlobit, Blondýna z Berlína, Měl bych si bouty zout nebo Hvězdné nebe, ale i pomalejší skladby jako třeba Láska je na nic nebo Dvě srdce vejpůl, což je první věc, kterou kapela z novinky pustila do světa. Závěr setlistu nové desky patřil baladě Smůla. Malátný se v té chvíli ocitl na pódiu pouze se Steinsdörferem a nutno podotknout, že si dvojice v tu chvílí získala snad každého. Následně proběhl křest desky, o který se jako na všech koncertech štace postarala jedna z fanynek.

Chinaski ale moc dobře vědí, že u nich skvěle fungují i staré fláky. Nálada v Lucerna Music Baru se okamžitě změnila, jakmile skupina "hrábla do kytar" a začala hrát staré pecky. V tu chvíli už zpíval naplno úplně každý. Písně jako 1. signální, Láska a hvězdy, Potkal jsem tě po letech, Víno, Tabáček, Kapradí, Každý ráno nebo Klára jsou již prověřené časem, věříme však, že časem na tom budou podobně i songy z novinky. 

Parta okolo Michala Malátného je vyloženě koncertní kapelou, díky tomu si zajistila pevné místo v českém hudebním žebříčku. A opět dokázala, že na pódiu má tu správnou šťávu a drive. Na závěr ale nutno podotknout, že prostor Lucerna Music Baru, ačkoliv má pro muzikanty jistě své kouzlo, pro tak velké publikum rozhodně není vhodný. Jakmile totiž dorazíte těsně před vystoupením, ve vyprodaném sále kvůli sloupům zezadu prakticky nic neuvidíte. Ano, koncerty jsou sice především o zvukovém zážitku, ale občas je fajn i něco vidět. 

Text: Barbora Turková, foto: Vít Bláha (ilustrační)
Témata: Chinaski, Frihet, Lucerna Music Bar, křest, Praha

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít