POST SCRIPTUM (75): Bílý Michael Jackson pobouřil svět, Trent Reznor se vzteká nad hloupými uživateli sociálních sítí

Vydáno 19.01.2017 | autor: Simona Knotková

Rok 2017 se naplno rozjel a s ním se pustila do práce i tetka Korektnost. První obětí její nabroušené kosy se stali tvůrci britského seriálu Urban Myths. Trent Reznor oproti tomu ukazuje všem potenciálním hnidopichům jeden velký prostředník už dopředu.

POST SCRIPTUM (75): Bílý Michael Jackson pobouřil svět, Trent Reznor se vzteká nad hloupými uživateli sociálních sítí POST SCRIPTUM (75): Bílý Michael Jackson pobouřil svět, Trent Reznor se vzteká nad hloupými uživateli sociálních sítí


TRENT REZNOR
OPĚT V RÁŽI

Čas od času se objevují názory, že hudební scéna už není to, co bývala. Jenom brečet ale umí každý, co se raději zkusit pídit, proč tomu tak je? Takový Trent Reznor poskytl v rozhovoru pro Yahoo kupříkladu velmi jasné vysvětlení. Podle něj jsou hlavním ničitelem kvalitní hudby sociální sítě. Každý díky nim totiž všechno komentuje, a umělci se tak bojí upřímně tvořit.

Marilyn Manson vs. Trent Reznor: věční (ne)přátelé

"Děsí mě, že dneska je každý komentátor. Internet dává hlas každému a lidi si myslí, že všechny zajímá, co mají potřebu říct. Obecně kvůli tomu vzniká velmi toxické prostředí pro umělce a skládá se velmi bezpečná hudba. Interpreti se jí pokouší hlavně uspokojit kritiky, které pak ovcím říkají, co se jim má líbit. Nevidím, že by se na dnešní scéně líhl nějaký nový Prince. Vidím jenom kopu hudebníků, kteří dělají neoriginální s*ačky na uspokojení takových těch veganských typů. Tak zku*veně se bojí, co o nich ostatní budou říkat," nebere si servítky vůdčí muž Nine Inch Nails.

Dodává: "Lidi, kteří v životě nic nedokázali, si myslí, že je v pořádku mluvit s*ačky o věcech, o kterých nemají ani právo mluvit. Máš účet na Facebooku? Každýmu je to u p*dele. Nic jsi nedokázal."

Slova došla. Snad jenom to někde podepsat.

BÍLÝ JACKSON ROZPOUTAL PROTESTY

A právě problematika sociální sítích a nutnost komentovat všechno způsobila i rozmnožení dalšího nešvaru dnešní doby, a to je přehnaná korektnost. Naposledy na ni doplatili tvůrci televizní série Urban Myths, kteří do jedné z epizod zařadili postavu Michaela Jacksona. Na obrazovce ji měl ztvárnit namaskovaný Joseph Fiennes.

Michaela Jacksona hrál bílý herec. "Chce se mi zvracet," napsala jeho dcera, načež televize pořad stáhla

Kdyby se tento počin natáčel v Česku, každému by bylo naprosto jedno, kdo se této role zhostil. Protože se tak ale stalo v Británii a seriálu se dostalo mezinárodní pozornosti, oheň je rázem na střeše. Filmaři si totiž do role Jacksona dovolili obsadit bílého herce, a to je opravdu skandální a rasistické.

vložte odkaz, text nemažte

"Jsem neskutečně dotčená a věřím, že nejsem sama. Upřímně se mi chce zvracet," napsala si na svůj Twitter dcera zpěváka Paris Jackson. Proti obsazení Fiennese byla dokonce sepsána petice a televize nakonec reagovala stáhnutím celé epizody z vysílání.

Škoda, že ve vší té hysterii nezbylo prostoru i pro racionální debatu. Osobně spíš nechápu, jak by Jacksona v jeho bílé etapě mohl ztvárnit černošský herec. Maskéři by si museli hodně pohrát ve studiu a myslím, že výsledek by vypadal dvakrát tak směšně. Nemluvě o tom, že vybělování černocha mi teprve smrdí něčím silně nekorektním.

POST SCRIPTUM (51): Michael Jackson nemá klid ani po smrti. Nové materiály prý odkrývají pedofilní minulost

Nechci nijak zlehčovat existenci rasismu. Diskriminace menšin je obzvláště v USA stále jeden z největších problémů. Proč by mělo být ale jakkoliv pobuřující, když bílého člověka má hrát bílý herec?

V době korektní policie a povinného odškrtávání rasově a genderově vyvážených kolonek namísto prostého výběru to mají filmoví tvůrci zkrátka stále těžší.

text: Simona Knotková

Témata: Michael Jackson, Trent Reznor, Nine Inch Nails

zavřít