RECENZE: Dopisy Lenky Nové jsou opravdové příběhy, které si chcete nechat vyprávět

Vydáno 20.04.2020 | autor: Filip Pešta

Lenka Nová, známá především svým působením v kapele Laura a její tygři, se po čtyři roky starém počinu Čtyřicítka vrací s novou deskou. Tentokrát zvolila netradiční metodu k získání tvůrčí inspirace. 

RECENZE:  Dopisy Lenky Nové jsou opravdové příběhy, které si chcete nechat vyprávět FOTO: archiv Lenky Nové

Lenka Nová

Dopisy


Skladby: Mladšímu já, Do písku, Adresa: nebe, Nové zvolání, Listy, Z cest, Generaci X, Dopisy vojáka, Spolu, Pro boha

10 trax / 43 min

Vydavatel: vlastním nákladem

Zdrojem témat pro písně z aktuální desky se stali samotní fanoušci, kteří na zpěvaččinu žádost zaslali kopie skutečných dopisů. Samotná psaní byla následně, s pomoci textařů, úspěšně transformována do písňových textů. Například ten k úvodnímu singlu Adresa: nebe napsal slovenský textař Vlado Krausz jako dopis svému zesnulému otci.

Samotný proces tvorby je sám o sobě zřejmou nápovědou o povaze alba. Lenka Nová nikam nespěchá a s každou další vteřinou dává posluchači více prostoru se zhluboka nadechnout. Bohaté aranže sází většinou na intimitu a klid a celkový zvuk Michala Pekárka jen umocňuje dojem čisté reprodukce, kde jsou kytarové party napumpovány kyslíkem.

Atmosférický obal deseti skladeb je jako zahrada za vaším domem, kam chodíte relaxovat, rozjímat a rozvíjet svůj vnitřní klid. V malé míře se zde prosazuje i rytmická složka, kupříkladu ve slovensky zpívané skladbě Listy. Co se týče známek Lenčiných Dopisů, každá písnička by vydala za slušnou sbírku pro všechny horlivé filatelisty. Sebevědomě zde můžeme olíznout folk, ale také country, pop, či blues.

Hudba Petra Hapky naplnila Měšťanskou besedu v Plzni, jeho písně zpívali Lenka Nová nebo František Segrado


DŮLEŽITOST HLAVNÍHO VOKÁLU

Zbývá už jen zaschnutý inkoust převést do písňové melodie. Tohoto úkolu se zhostila Lenka Nová výborně a její konkrétní vokál v popředí je dobrým vypravěčem. Ať už vypráví o ztrátě nebo lásce, svým tmavě cukrovým hlasem dokáže pořád udržet posluchače v až meditativním rozpoložení. Primárně však ve stavu, kde je i smutné téma vnímáno spíše jako oslava minulosti než tragická událost, nad kterou bychom měli zoufat.

Je upřímná v dopise Mladšímu já a také hořkosladce křehká v písni Spolu. A protože sám život je pln kontrastů, dopis Generaci X je podepsán trochu drsnějším písmem.  Čtyřicet dva minut poslechu uzavírá vzdušná skladba Pro Boha, jež nenuceně graduje ve svém refrénu.

Pokud vám listonoš úspěšně doručil její Dopisy, rozhodně stojí za to si je přečíst. Jejich obsah je bohatý, avšak podaný s určitou dávkou skromnosti a moudrosti.  Každý příběh je melodicky vyjádřen ve své nejbarevnější živé formě a vy se díky tomu můžete naplno ponořit do jeho řádků. Pokud se s některým z nich ztotožníte, bude onen zážitek ještě silnější.

Celé album je prostě ten typ dopisu, jehož digitální či fyzické doručení budete radostně očekávat, a až jej konečně uslyšíte, dostanete chuť si ho pustit ještě jednou. A to pokaždé, když přijde čas na rychle zabírající lék pro vaši duši.

text: Filip Pešta

Témata: Lenka Nová, Dopisy

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít