Gipsy.cz

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Gipsy.cz Gipsy.cz

Český zpěvák, rapper a textař romského původu jménem Radoslav Banga působí na české hiphopové scéně již od svých 13 let.

Již v roce 1994 se se svým bratrem Patrikem pokoušel prorazit na hudební scénu, nicméně se svými demo snímky dua nazvaného Twins neuspěl. Místo tohoto dua založili společně hiphopovou skupinu Kalo Rikonos, z níž se časem vytvořila Paranormalz Cru. Roku 1996 vyšla od Kalo Rikonos píseň Syndrom Snopp, která se zabývala tématem ulice a rasismu. Ovšem ani to Universal Music nevydal.

O rok později se Gipsy setkává s DJ Smogem a zakládají skupinu Syndrom Snopp. Z party pod Paranormalz Cru se stává undergroundové vydavatelství, které na své náklady začíná vydávat alba. Hlavním producentem je Gipsy a od roku 2000 vydal se svým nakladatelstvím přes 30 desek. Mezi nimi nechybí jména jako Pluto, Inside Cru, Sax, Marpo či Notes From Prague.

Kolem roku 2000 působil také na popové scéně pod pseudonymem Ramonis. Vydal desku Ramonis.cz a také napsal text k písni Letím ke hvězdám, která byla určena pro první ročník pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Také se podílel na debutové desce Busted R’n’B zpěváka Sámera Issy.

V roce 2004 dostal Radek Banga přelomový nápad – spojit prvky hip hopu, breakbeatu a funku s romským folklorem. Z tohoto „experimentu“ vzešla deska Ya favourite CD Rom a o rok později plnohodnotná čtyřčlenná skupina Gipsy.cz, s níž v roce 2006 vydal album Romano Hip Hop, které sklidilo nevídaný úspěch. Kapela sklidila mnoho úspěchů, za všechny můžeme jmenovat cenu Anděl za Objev roku 2006.

 

Diskografie

Romano Hip Hop (2006)
Reprezent (2008)
Desperado (2011)
Upgrade (2013)

Další články interpreta

GIPSY.CZ IN THE HOUSE!

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít