Jason Mraz

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Jason Mraz Jason Mraz

 

Jason Mraz je americký zpěvák českého původu. Narodil se 23. června 1977 ve městě Mechanicsville ve Virginii. Proslavil se především hitem I'm Yours.

Jasonův dědeček (Mráz) byl napůl Slovák a napůl Čech, pocházel z Rakouska-Uherska. Do USA se přestěhoval v roce 1915. Ačkoli se Jasonovi rodiče rozvedli, když mu bylo pět let, dle vlastních slov prožil velmi pěkné a idylické dětsví, hlavně díky skvělému prostředí Mechanicsville. Po střední škole se vypravil do New Yorku studovat hudební a divadelní akademii, od studií však upustil a vrátil se do rodného města, kde vystřídal sérii zaměstnání. V roce 1999 se Mraz nakonec přestěhoval do San Diega. Tam velmi pomalu začal rozjíždět svou hudební kariéru (a to doslova: v jednom z barů hrál jen jedinkrát týdně po dobu tří let). Velmi trpělivě si tak v San Diegu budoval fanouškovskou základnu. V roce 2001 vyšlo živé DVD se záznamem vystoupení v Java Joe's a už na něm jde slyšet unikátní Mrazův styl zpívání, který je poněkud rozpustilý a nekonvenční. 

V roce 2002 podepsal hudebník smlouvu s Elektra Records, a v témže roce stihl vydat debutovou desku Waiting for My Rocket to Come, která debutovala na skvělém 55. místě Billboardu. Vysokého umístění se počin dočkal především díky singlu The Remedy (I Won't Worry), ten se vyšvihl na třetí příčku hitparády. 

V létě 2005 vydal zpěvák svou další desku, Mr A-Z a také se jí dařilo skvěle: páte místo v Billboardu, několik nominací na Grammy, úspěšné singly. Jako předskonana si jej začaly vybírat takové hvězdy, jako třeba Alanis Morissette či Rolling Stones. Světové slávy se hudebník dočkal v roce 2008 s vydáním alba We Sing. We Dance. We Steal Things. Stalo se tak především díky megahitu I'm Yours. Ten svého času zlomil zajímavý rekord: udržel se v Hot 100 Billboardu 76 týdnů (rekord si pro sebe ukradli později Imagine Dragons s Radioactive); umístil se na prvních místech hned v několika zemích světa a samotná deska se stala několikrát platinovou. Mimoto obdržel Mraz také několik nominací na Grammy, dvě sošky si nakonec odnesl. 

I další řadovka Love Is a Four Letter Word se singlem I Won't Give Up nezklamala a Mraz s její pomocí jen dokázal, že má mezi největšími celebritami své místo. 

Diskografie:
Waiting for My Rocket to Come (2002)
Mr. A–Z (2005)
We Sing. We Dance. We Steal Things. (2008)
Love Is a Four Letter Word (2012)
Yes! (2014)

 

Další články interpreta

Ariana Grande

Interpreti

vydáno 04.09.2014

Alt-J

Interpreti

vydáno 04.09.2014

zavřít