BLOG: Voxel o setkání s Jasonem Mrazem - Klid a bezprostřednost z něj sálaly do všech světových stran

Vydáno 22.03.2017 | autor: redakce

Říká se, že když si člověk něco z celého srdce přeje, splní se mu to. Jedno takové přání jsme mohli splnit písničkáři Voxelovi, kterého jsme vyslali na schůzku Jasona Mraze se zástupci médií před jeho pražským koncertem. O setkání se svým hudebním idolem, který ho formoval jako zpěváka i jako člověka, se exkluzivně pro čtenáře iREPORTu rozepsal ve svém blogu. 

BLOG: Voxel o setkání s Jasonem Mrazem - Klid a bezprostřednost z něj sálaly do všech světových stran BLOG: Voxel o setkání s Jasonem Mrazem - Klid a bezprostřednost z něj sálaly do všech světových stran

Asi týden před koncertem Jasona Mraze jsem vyslovil (v duchu, takže spíše ne-vyslovil) přání: "...tak rád bych se s ním potkal osobně". Jednou, před lety, jsem četl, že bychom měli dávat dobrý pozor na to, co si přejeme. Mohlo mě ale tehdy napadnout, že jen pár dní před "večerem s Jasonem" dostanu nabídku vést s ním rozhovor? S člověkem, který způsobil to, že jsem začal vystupovat s kytarou, že jsem se zamiloval do akustické hudby, že jsem začal poznávat další a další písničkáře ze všemožných koutů světa? Sakra, rád bych někdy viděl tu "entitu", která vyslaná přání přebírá a říká si něco jako: "Tak co dnes? Hmm ... nó, tak tomuhle bychom mohli udělat radost" - #SorryJako, tohle Ti tedy, milá entito, nikdy nezapomenu. V dobrém. V tom nejlepším možném.

LIVE: Jason Mraz dal Praze návod, jak s kloboučkem a kytarou udržet dvě hodiny pozornost celé haly

Měl jsem za to, že se potkám s hvězdou světového formátu. Musím vás zklamat, nikdo takový to není. Alespoň ne podle pomyslných tabulek "hvězdnosti". Ten milý, rozjímavý, oduševnělý a pokorný člověk předčil všechna má očekávání a představy. Už snad při první mé otázce "Máte svůj vlastní způsob, jak se vyrovnávat se svými strachy?" jsem byl okouzlen a vlastně i šokován - ta nezkaženost a zájem co nejniterněji odpovědět mi vyrazily dech!

vložte odkaz, text nemažte

Ani nevíte, jak rád bych vám co nejpřesněji "přetlumočil" Jasonovu odpověď. Jen v tom rauši jsem jaksi nebyl schopen vnímat každé slovo, spíš se nechal unášet na vlně klidu a bezprostřednosti vysílané do všech světových stran směrem vně od písničkáře s českými předky. Přeci jen, stál jsem tváří v tvář svému dlouholetému vzoru. Aby toho nebylo málo, diktafon samozřejmě zůstal vypnut po celou dobu. Většina informací ale zůstala v paměti.

LIVE: Co sedne Voxelovi a Pokáčovi? Společné hraní a žádné přetvářky

Ze setkání jsem si odnesl vyprávění o uvědomění si hlasů v jeho hlavě, říkal, že ty hlasy, co slýchával, jej nabádaly - to není "on". A právě toto ujasnění si vlastní identity vedlo k nalezení hlubokého klidu a cestě k vlastní, nezkreslené a opravdové intuici. Stačilo jen získat určitý nadhled nad sebou samým. Mluvil také o své více než 40 let staré avokádové farmě, o nahrávacím studiu mezi stromy a otevřeném okně při "nabírání" (nahrávání) nástrojů, díky čemuž my, posluchači a fanoušci, můžeme tento "ruch" v podobě cvrlikotu hmyzu, dopadu kapek deště a šumění větví slyšet i na zatím poslední desce YES!

Padlo pár slov i o novém albu, které Mraz připravuje na tento rok. Už je jen potřeba vybrat finální písně z asi sto dvaceti (!!!) dem a songů. Múzy nejspíš opravdu přilétají tam, kde jsou vítány a nic jim nebrání v cestě. Před koncem vymezeného času pro rozhovory mi Jason napsal do poznámek v telefonu tip na knihu, která jej v poslední době nejvíce zaujala, moc rád se o to s Vámi podělím. The Untethered Soul: The Journey Beyond Yourself od Michaela A. Singera. Bylo to obrovsky inspirativních pár minut a děkuji tímto šéfredaktorovi iREPORTu, že mi umožnil to vše zažít.

A co samotný, více než dvouhodinový koncert ? Zážitek. Umocněno dvěma. Jeho písně mě provázely životem. Ať už to bylo narození syna nebo svatba s mou ženou. Radost. Čas, který najednou ubíhal jinak. Balzám pro duše i sluchová ústrojí, o tom si ale určitě můžete přečíst všude možně. Zde jsem jen chtěl předat pár slov ze setkání s člověkem, který dokáže zpívat přesvědčivě o lásce během celého večera a i ti, co mu nerozumí, chápou přesně, o čem je řeč.

"World peace is an inside job" - Jason Mraz

text: Voxel, foto: Tomáš Vlach

Témata: Jason Mraz, Voxel, Forum Karlín, koncerty

zavřít