Příběh českého hitu: Voxel - V naší ulici

Vydáno 17.06.2021 | autor: Hana Bukáčková

Voxel před pár dny rozvířil bulvární plátky s prohlášením, ve kterém si s manželkou věnují svobodu a lásku. Celkem tematicky do toho zapadá jeho prvotina, ze které se stal kultovní hit s refrénem, ve kterém se zpívá: „On se zbláznil docela(la-la), ten kluk mimo je(je-je), vůbec není jako my…“ Samozřejmě s nadsázkou a vtipem myšleno. Jak vlastně píseň V naší ulici vznikala?

Příběh českého hitu: Voxel - V naší ulici Příběh českého hitu: Voxel - V naší ulici

Píseň vyšla na debutovém albu Voxela All Boom! v roce 2014. Hudebně ji složil sám Václav Lebeda, text k ní napsal jeho kamarád Pokáč. Pointa pojednává o tom, abychom si nebrali věci osobně, protože ostatní nám dávají stejně stále nějaké nálepky a hodnotí nás. Jde o jakýsi manuál, jak nesoudit, žít a být šťastní.

Top 8 videoklipů týdne: Voxel a jeho eM se našli, Kryštof opěvují Milana Baroše a Melodica zpívá o válce

„Pamatuju si přesně, kdy a kde jsem písničku začal psát. Tehdy jsem miloval písně od mého oblíbence Jasona Mraze a hrál si různé akordy na ‚jeho‘ typický, rozhoupaný, lehce reggae rytmus. Bylo to v Plzni na našem studentském bytě, kde jsem měl pronajatý malý pokoj. Neměl jsem v něm ani postel a song psal na matraci, kolem mě všude neskutečný bordel a z vedlejšího pokoje se linul zpoza škvíry pod dveřmi mohutný marihuanový oblak,“ vzpomíná Voxel.

„Jako každý song jsem i tenhle prvně nahrál takzvanou ‚pseudoangličtinou‘. Tehdy jsme dělali celou desku s Pokáčem a jako téma jsme vymysleli sousedskou závist a nepřejícnost, z které by si člověk neměl dělat velkou hlavu. Říkali jsme si, že tohle téma nikdo ještě úplně nezpracoval do popového songu, ale nemysleli jsme, že by zrovna tohle měl být ten ‚zásadní singl‘. V tu dobu songu nevěřili ani moc ve vydavatelství, pamatuju si, že i když jsem jej pouštěl okolí, reakce byly dosti vlažné. Ale pak jej k mému velkému překvapení začala nasazovat rádia, stále další a další a my se nestačili divit. Doteď je to můj nejúspěšnější song jak v rádiích, na koncertech i na Youtube. A stále jej mám rád, protože mi otevřel dveře k velkým festivalům a k tomu, o čem jsem snil už odmala - vidět, jak celý dav se mnou zpívá.“

Klip k písni vyšel 1. listopadu 2014. Natočil ho Jakub „Mahdies“ Mahdal v oboře Hvězda. Původně se měl točit v nějaké pražské ulici, ale během zkoušky na Voxela a spol. řvali lidé, že jestli toho nenechají, zavolají policii.

Voxel interview: Když k tomu přistupujete zodpovědně, začne kolem kapely proudit správná energie

Účinkující, respektive kolemjdoucí, jsou z řad jejich známých - kamarádi, rodina a pár fanoušků. Jmenovitě můžeme vidět Pokáče ještě bez vousů, doprovod na kytary Lebedovi dělají bratři Balzárkovi z Light and Love, kteří s ním, a především s Pokáčem, pracují dodnes. V klipu kráčí za písničkářem těhotná manželka, přidává se Tokhi se svou bubenickou partou z Groove Army. A vidět je v něm i houslista Václav Kopelec, jenž vyjel s Voxelem na turné s cimbálovou muzikou. Z popové písničky vyzařuje pohoda, nadhled a jisté sluníčkářství, kterými Voxel „kazí“ svět kolem sebe.

Zajímavostí je, že k písni o pět let později vznikl cover, který si vybrala televize Nova v rámci tradiční vánočních předělávek známých českých hitů. Píseň přejmenovala na Ve vaší ulici. Tenkrát prošla novým nahráním čerstvé Voxelovy kapely (předtím hrával sám za pomocí looperu).  O úpravy textu se postaral opět Pokáč. Videoklip se natáčel přímo v ateliéru nováckého seriálu Ulice, kromě moderátorů Snídaně s Novou se v něm objevilo i několik seriálových hrdinů.

Text: Hana Bukáčková, foto: Red Head Music
Témata: Voxel, Pokáč, V naší ulici, Jakub Mahdal, Light and Love, obora Hvězda

zavřít