Jack White

Vydáno 07.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Jack White Jack White

Vlastním jménem John Anthony Gillis je světu známý pod jménem Jack White. Narodil se 9. července 1975 v Detroitu a během 90. let prošel několika detroitskými undergroundovými kapelami a živil se jako čalouník. Proslavil se především díky působení v minimalistickém rockovém duu založeného roku 1997 - The White Stripes, kde hrál na kytaru a klávesy, zatímco jeho bývala žena (nějakou dobu se veřejnosti představovali jako bratr a sestra) a spoluhráčka – Meg, na bicí.

Mezinárodní úspěch přišel v pořadí již s třetí deskou White Blood Cells a The White Stripes se dostali do podvědomí široké veřejnosti. Na albu Elephant se nachází notoricky známý hit Seven Nation Army, který v roce 2004 získal cenu Grammy za nejlepší rockovou píseň.

Ukončení činnosti kapely se datuje na 2.2.2011. V roce 2005 založil se svými spoluhráči skupinu The Racounteurs a od roku 2009 působí jako bubeník, zpěvák a kytarista v kapele The Dead Weather po boku zpevačky z kapely The KillsAlison Mosshart. Doposud vydali 3 alba, z nichž první – Horehound z roku 2009 bylo vydáno u nezávislého hudebního vydavatelství Third Man Records, které mimochodem roku 2001 Jack White založil. Svou sólovou kariéru započal svou první deskou Blunderbuss dne 23. dubna 2012. O dva roky později následovalo druhé a doposud poslední album Lazzareto.

Jack White má také blízký vztah k filmu, což dokazuje jeho role zpěváka ve snímku Návrat do Cold Mountain, v Kafe a Cigára, kde spolu s Meg hráli sourozence a nezastupitelnou roli měl také v dokumentárním filmu It Might Get Loud, kde vystupoval vedle Jimmyho Page a kytaristy U2 The Edge. K bondovce Quantum of Solace složil skladbu Another Way to Die.

 

Sólová diskografie:

Blunderbuss (2012)
Lazaretto (2014)

 

Diskografie The White Stripes:

The White Stripes (1999)
De Stijl (2000)
White Blood Cells (2001)
Elephant (2003)
Get Behind Me Satan (2005)
Icky Thump (2007)

 

Diskografie The Racounteurs:

Broken Boy Soldier (2006)
Consolers of the Lonely (2008)

 

Diskografie The Dead Weather:

Horehound (2009)
Sea of Cowards (2010)
Dodge & Burn (2015)

Další články interpreta

zavřít