Disturbed

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Disturbed Disturbed

Disturbed je americká heavy metalová kapela z Chicaga, založená v roce 1994. Jejími členy jsou David Draiman (zpěv), Dan Donegan (kytara, programování, klávesy, back vokály, baskytara), John Moyer (baskytara, back vokály) a Mike Wengren (bicí). Styl kapely se pohybuje mezi heavy metalem, hard rockem a nu metalem.

Kapela nejprve fungovala pod názvem Brawl ve složení Donegan, Wengren, Steve Kmak (baskytara) a Erich Awalt (zpěv), bez Davida Draimana, kterého objevili přes inzerát poté, co Awalt po nahrání dema z formace odešel. To byl rok 1996. Z Draimana byli všichni členové skupiny nadšení a nový zpěvák vlil do jejich hudbu úplně novou krev. Mimojiné také navrhl přejmenovat uskupení na "Disturbed". 

Disturbed pak podepsali smlouvu s Giant Records a mohli tak začít nahrávat svá profesionální dema (mezi první songy patřily například The Game, Stupify nebo Down with the Sickness). V roce 2000 tak vyšlo jejich první album The Sickness, které ihned vystřelilo kapelu do první ligy. Umístilo se na 20. místě Billboardu a prodalo se ho přes čtyři miliony kopií. Vzápětí začali hudebníci pracovat na dalším albu, v mezičase ještě vydali dokument o životě členů Disturbed a o turné, včetně několika živých vystoupení. Druhá řadovka Believe byla k mání od roku 2002 a okamžitě způsobila kontroverzi kvůli klipu k songu Prayer, který toho mělo prý až moc společného s útoky z 11. září. Třetí studiové album Ten Thousand Fists vyšlo na podzim roku 2005 a dobylo hlavní americký žebříček, obdrželo platinový status a díky němu se Disturbed stali headlinery mnoha amerických i evropských festivalů. Mimojiné se jednalo o první album skupiny, kde byla k slyšení kytarová sóla. V roce 2007 se pak song Disturbed, This Moment, stal součástí soundtracku k filmu Transformers. 

Vlaštovkou čtvrté řadovky Indestructible se stal singl Inside the Fire, který dokonce obdržel nominaci na Grammy za nejlepší hard rockové vystoupení. Další studiovku Asylum už formace vydala na vlastní náklady, investice se jim však plně vrátila, když album opět obsadilo první příčku Billboardu. Poté si kapela dala tvůrčí pauzu, která skončila až vydáním páté řadovky Immortalized (2015), tu jsme zrecenzovali - a nebyli z ní příliš nadšení - tady. Z ní můžete znát například singly The Vengeful One nebo The Sound of Silence.

Diskografie:
The Sickness (2000)
Believe (2002)
Ten Thousand Fists (2005)
Indestructible (2008)
Asylum (2010)
Immortalized (2015)

Další články interpreta

Disturbed v Roxy

Fotoreporty

vydáno 00.00.0000

zavřít