Freddie Mercury

Vydáno 31.01.2012 | autor: Dominik Pavliš

Freddie Mercury Freddie Mercury

Zpěvák a skladatel skupiny Queen Freddie Mercury je díky svému pěveckému rozsahu, charizmatu a extravagantnosti považován za jednoho z nejvýznamnějších zpěváků rockové a populární hudby.

Narodil se 5. září 1946 jako Farrokh Bulsara ve měste Stone Town, které se nacházelo na ostrově Zanzibar. Roku 1955 byl poslán do indické Bombaje, kde žil na internátní škole. Odstěhoval se tedy od rodičů a sestry. Nejsilnější vztah měl s matkou. Ve škole navštěvoval hodiny klavíru, což se mu do jeho budoucí hudební kariéry velmi hodilo, číšil z něj talent a muzika ho velmi bavila.

S kamarády tedy o něco později založil svou první kapelu, kterou pojmenovali The Hectics a působil zde jako klavírista. Právě v této době si vysloužil přezdívku Freddie, která se líbila jak jemu, tak jeho rodičům. Od té doby už oslovení dle jeho skutečného jména slýchával velmi zřídka. Školy po čase zanechal a dokončil vzdělání na Zanzibaru, kam se zpět přestěhoval a odkud po revoluci s celou rodinou emigroval do Británie.

Roku 1969 proběhlo seznámení Freddieho s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem, kteří hráli ve skupině Smile. Jejich zpěváka nahradil právě Mercury a později se přejmenovali na Queen. Přidal se k nim i baskytarista John Deacon a v této kompletní sestavě nahráli své první album. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a kapele se díky neotřelému stylu začlo velice dařit.

Dne 23. listopadu 1991 oznámil, že trpí AIDS a o den později zemřel na zápal plic (komplikace při AIDS) v domě v Kensingtonu, kde bydlel. Známý singl Bohemian Rhapsody byl znovu vydán jako hold Mercurymu a v britské hitparádě se dostal na první příčku.

 

Sólová diskografie:

Mr. Bad Guy (1985)
Barcelona (1988)
The Album (1992)
The Great Pretender (1992)
Freddie Mercury The Solo Collection (2000)
Freddie Mercury Solo (2000)
The Very Best Of Freddie Mercury Solo (2006)

Diskografie Queen:

Queen (1973)
Queen II (1974)
Sheer Heart Attack (1974)
A Night at the Opera (1975)
A Day at the Races (1976)
News of the World (1977)
Jazz (1978)
The Game (1980)
Flash Gordon (1980)
Hot Space (1982)
The Works (1984)
A Kind of Magic (1986)
The Miracle (1989)
Innuendo (1991)
Made in Heaven (1995)
The Cosmos Rocks (2008)

Další články interpreta

NEJČTENĚJŠÍ

zavřít