Gaia Mesiah

Vydáno 12.07.2012 | autor: Dominik Pavliš

Gaia Mesiah Gaia Mesiah

Jedná se o českou hardrockovou kapelu. Zakládajícími členkami se staly v roce 1998 bubenice Misha Cortéz a kytaristka Kateřina Pelíšková alias Santa Morella. Nejprve spolu hrály ve skupině Panika a poté se rozhodly založit Rage Against The Machine Revival. Od tohoto roku se také datují první skladby a texty pro budoucí kapelu Gaia Mesiah. Ta byla oficiálně založena 19.11.2000. O rok pozdějí skupinu doplnila zpěvačka Marka Rybin a baskytarista Josh Stewart. Krátce na to proběhlo vůbec první vystoupení v této sestavě v pražském klubu Futurum. Na živých vystoupeních je občas doplňoval Pedro Paredes – hráč na panovou flétnu a charanku.

Kapela vydala sedmipísňový samizdat, který pojmenovala po kapele. Vyšel v roce 2003 a mimo jiné obsahoval písně Ocean, Gaia Mesiah, Apocalypse 5 a Legulize Marihuana, které se v menších obměnách vyskytly i na debutové desce Ocean, která vyšla o dva roky později na labelu Universal Music. K oblíbenému singlu Maňana byl natočen klip, jehož režie se ujal Vladimír Michálek.

Album Alpha Female (2007) je výsledkem spolupráce kapely a Jaze Colemana, legendárního producenta, skladatele a frontmana skupiny Killing Joke, což by se dalo považovat za velký úspěch skupiny.

V březnu roku 2008 skupinu nečekaně opustila zpěvačka Marka Rybin a o pár měsíců později jí následoval i australský baskytarista Josh Stewart. Po těchto nepříjemnostech kapela vyhlásila koncertní roční pauzu, kterou využila k práci na třetím studiovém albu a přípravě nové podoby koncertní show.

Poslední live album Thank You dr. Beat je zároveň také rekapitulační nahrávkou první sestavy. Záznam pochází z vyprodaného pražského dvojkoncertu v Lucerna Music Baru, na kterém skupina oslavila své 6. narozeniny. Na desce najdeme 11 živých písní, 4 remixy a bonus v podobě klipu ke skladbě Alpha Female.

V březnu roku 2008 skupina oznámila na svých stránkách znovuobnovení a návrat na koncertní pódia. Mezi novými členy najdeme za mikrofonem zpěváka Viktora Dyka a baskytaristu Jirku Tilleho, kterého můžeme znát z kapely Kurtizány z 25. Avenue.

Roku 2011 skupina oficiálně ukončuje svou činnost.

Ovšem lednu o pět let později se scházejí bývalé členky skupiny, aby potěšily své fanoušky reunionem Gaia Mesiah. Kapela odehrála tři koncerty, které proběhly v říjnu 2016 – v Paláci Akropolis v Praze, v klubu Fléda v Brně a do třetice v klubu Bunkr v Liberci.  

 

Diskografie:

Gaia Mesiah - 2003
Ocean - 2005
Alpha Female - 2007
Thank You Dr. Beat - 2008

Další články interpreta

zavřít