LIVE: Euforie na deset písmen? Gaia Mesiah!

Vydáno 23.11.2017 | autor: Hana Bukáčková

Po roce znovuzrozená "holčičí" kapela, Josh jistě promine, oslnila svým druhým comebackem. Teleportovala se do současnosti a svojí živelností a nekonečnou energií si podmanila všechny, kteří se vloni báli, že se jedná o jednorázovou vzpomínkovou záležitost.

LIVE: Euforie na deset písmen? Gaia Mesiah! LIVE: Euforie na deset písmen? Gaia Mesiah!


GAIA MESIAH
LUCERNA MUSIC BAR, PRAHA
22. 11. 2017

Po loňském návratu, kam si vzala z preventivních důvodů předskokany, si Gaia Mesiah letos bohatě vystačila sama. Poslední zastávkou úspěšného listopadového turné, které odstartovalo začátkem měsíce v Kutné Hoře, byl pražský Lucerna Music Bar, kde po vyprodání koncertu skupina přidala další vystoupení v podvečer. Jindy nebylo na výběr, Josh hned po turné odlétá zpět do domovské Austrálie. 

Energie sálající z Gaia Mesiah zbořila Lucerna Music Bar

Dobrá zpráva pro všechny milovníky těchto divoženek: Sladká tečka na závěr není tečkou konečnou. Což je v dnešním světě častých pseudokapel výhrou. Gaia Mesiah jede dál a slibuje návrat i v příštím roce, takže se nejenom skalní fanouškovské jádro může těšit na repete. Je to jistou satisfakcí za dobu, kdy Marka Rybin odešla, kapele se nedařilo,  plácala se na "mělčině" s unylým Viktorem Dykem, aby šla pomalu, ale jistě před lety do kopru. Vloni na popud Viktora Součka ale povstala z popela. O takovém velkolepém návratu před pár lety nikdo ani nesnil. 

Klobouk dolů před kapelou, která stihla odehrát po sobě dvoják, aniž by ochudila druhé publikum úbytkem energie. Ba naopak jí měla na rozdávání a zásobila nás dostatečně. Skupině to šlape jak nikdy předtím. Všechny spory, vyšumění energie a tvůrčí krize jsou ty tam. Gaia Mesiah se neuvěřitelně stmelila, je opět jedna velká rodina v plné formě a palbě. O tom svědčí i skvělá sehranost v kapele, která si pohrála s drobnými úpravami aranží. Psát playlist by bylo zbytečné, zazněly zásadní songy, které zaznít měly, od San Pedro přes Legualize Marihuana až po Ocean, Alpha Female či More Warriors, ve kterých se nebáli vyzpívat ze současných společenských a politických problémů.

V klubu se podařilo již s přívalem prvních tónů intra vybudovat stmelenou atmosféru, která pulzovala sálem až do konce. Marka Rybin z toho měla "husinu" a nechyběly slzy dojetí a radosti. Po novém singlu Sílu! vylezl na pódium fanoušek s tím, že chtěl Marce osobně poděkoval a dal jí v euforii pusu. Právě tímto novým singlem, který vznikl po deseti letech, předvádějí, že mají i po letech co ukázat.

Gaia Mesiah jen potvrdila svoji pověst a živočišnost, stále platí, že se jedná o jednu nejlepších koncertních kapel u nás. Marka nás svojí živelností a nekonečnou energií, která gradovala s postupem večera, roznesla na kopytech. Pódium jí bylo malé, s jakou rychlostí a vervou po něm lítala. Variabilnost jejího vokálu, kdy se z éterického hlásku stává hardcore zabiják, nemá chybu. Odjistila tím trhavinu, která způsobila velkou explozi nahromaděné energie.

Chemie je zpět. Opět po roce proběhlo dokonalé souznění mezi kapelou a publikem. Přitom bez závanu vzpomínkového patosu. Tohle se prostě nikdy neomrzí. Netuctová kapela, která je za všech okolností svá, budí i po letech velkou pozornost, vášeň a dává větší smysl koncertnímu hraní. 

Text: Hana Bukáčková, foto: Michal Ivanega

Témata: Gaia Mesiah, Marka Rybin, Sílu!

5,00

čtenáři

hlasuj
zavřít