Marka Rybin (Gaia Mesiah): Takhle blízko sobě jsme nikdy nehráli

Vydáno 19.06.2020 | autor: redakce

Mohou hlasité písně Gaia Mesiah fungovat v táborákovém provedení? Lze narvat čtyřčlennou kapelu i s nástroji do pojízdného karavanu? Zpěvačka Marka Rybin se pro iReport ohlíží za netradiční výzvou a zkušeností v podobě koncertu, který odstartoval letošní putovní Rock for People.

Marka Rybin (Gaia Mesiah): Takhle blízko sobě jsme nikdy nehráli Marka Rybin (Gaia Mesiah): Takhle blízko sobě jsme nikdy nehráli

Konečně jsem se dostala ke shrnutí zážitku z hraní v Live Jukeboxu v areálu pivovaru Staropramen, kde jsme v pondělí započali pětidenní tour jako jedna z kapel, která zakončí toto tour na sobotní zmenšené verzi Rock for people v Hradci Králové.

Musím říct, že jsem z toho měla ze začátku trochu strach. Akustický koncert jsme nikdy nehráli, nezkoušeli, ani o něm nepřemýšleli. Na přípravu jsme navíc měli něco kolem čtrnácti dní, takže na první zkoušce byla znát lehká nervozita. Jak z našich dynamických písní uděláme kotlíkový základ pro karavan? 

Rock For People začalo, Gaia Mesiah zahrála z pojízdného kamrlíku

Zkouška se nakonec slušně zvrhla a z uzlíčků nervů jsme se vrátili k naší hlavní podstatě - k radosti z hraní, tvořivosti a množství "excellent mistakes", které jsou nezanedbatelnou součástí našeho tvůrčího procesu. A samozřejmě došlo i na naše heslo - Hlavně se z toho neposr*t!

Najednou to celé začalo dávat smysl. Z Morelly a Joshe začaly padat verze písní tak, jak bychom je měli pojmout, Míša občas doplnila rytmikou a já jsem dostala prostor pohrát si s melodiemi a trochu je "potunit".

RECENZE: Gaia Mesiah na Excellent Mistake nevyměkla, ale stala se ještě pestřejší

Připraveni jsme byli, ale nastalo pondělí a s ním i otázka, jestli se do karavanu můžeme vůbec vejít. Nakonec to bylo těsný, ale nějak jsme se tam poskládali.

Přislo mi, že kotlíkové verze našich písní lidi potěšily. Celý večer připomínal sezení u táboráku a ty nádherné zpěvové linky, tvořené námi všemi dohromady, všemu dodaly lehkost, krásu a harmonii. V důsledku jsme za ten zážitek moc rádi, protože takhle blízko sebe jsme ještě nikdy nehráli. A byla to fakt legrace.

Gaia Mesiah pokřtila v Lucerna Music Baru koncertní album, diváci šíleli

Je fajn, že tahle výzva přišla a my jsme se mohli na naše písně podívat novou optikou. Ráda si teď občas střihnu nějakou tu akustickou verzi koncertu. A to nejen v Live Jukeboxu, ale klidně i někde u opravdového táboráku s bandičkou lidí, kteří se budou chtít připojit. Takže děkujeme za tenhle zážitek. Díky karavanu jsme zaranžovali neokoukané verze našich písní a zjistili jsme, jak pěkné melodie v nich máme!

Zpracovala: Hana Bukáčková, foto: Michal Ivanega

Témata: Gaia Mesiah, Marka Rybin, Rock for People, JukeBox

zavřít