Gaia Mesiah znovu vstává z popela: V září vydá po jedenácti letech novou desku Excellent Mistake

Vydáno 04.07.2018 | autor: Hana Bukáčková

Gaia Mesiah má za sebou po obnovení činnosti dvě úspěšná comebacková turné, nový singl Sílu!, ale i dostatek materiálu na novou desku. Ta by se měla objevit na pultech prodejen koncem září - po jedenácti letech od předchozí Alpha Female.

Gaia Mesiah znovu vstává z popela: V září vydá po jedenácti letech novou desku Excellent Mistake Gaia Mesiah znovu vstává z popela: V září vydá po jedenácti letech novou desku Excellent Mistake

Štípněte mě, zda se mi to nezdá - přesně to jsem si říkala, když v květnu 2016 Gaia Mesiah oznámila comebackové turné, konané na podzim téhož roku. Návraty nemusí být vždy povedené, opak byl ale v tomto případě pravdou. S hozenou rukavicí se kapela vypořádala znamenitě a koncertně se napojila na tehdy přetrhnutou niť, která se v roce 2011 odtrhla od zbylého klubka. Energie divoženek, které dominovaly v nultých letech, byla opět zpět. I s živelnou Markou Rybin, která se před deseti lety po odchodu ze skupiny stala novou posilou Skyline

LIVE: Euforie na deset písmen? Gaia Mesiah!

Na úspěšné první tažení navázali o rok později dalším podařeným turné, ze kterého vzešel klip k novému singlu Sílu!. Ten byl tak trochu předzvěstí, že nezůstane jen u koncertního vzpomínání, ale že se dočkáme i dalšího materiálu. Štípněte mě, prosím, podruhé. Sny se stávají skutečností. V září se dočkáme rovnou celé desky, která se obejde bez tohoto singlu. Ten do ní koncepčně a svojí energií nezapadal.

STARÁ GAIA, MOŽNÁ LEPŠÍ NEŽ KDY DŘÍV

Desku jsme už měli možnost slyšet a musíme poznamenat, že nejenom milovníci téhle "ženské" grupy si přijdou na své. Stará Gaia Mesiah, jak ji známe, možná lepší než kdy dřív. Živočišnost, Joshova bublající basa, zajímavé zvukové efekty, Marčin "chraplák", pozitivní energie (i přes neveselá témata točící se kolem smrti) a znovuobjevená radost z hraní. Ta je cítit na míle daleko. Nudit se rozhodně nebudete. Kapela zní stále svěže a přitom zůstává věrná svému rukopisu. 

Marka Rybin (Gaia Mesiah) interview: Není čas zdržovat se hloupostmi

Album, které ponese název Excellent Mistake, vzniklo během června v pražském nahrávacím studiu Golden Hive. Jeho spoluproducentem je Michal Šťastný alias Amák, který dohlíží na zvukovou stránku. V těchto dnech probíhají poslední "dokončovací" práce. V tracklistu najdeme jedenáct nových věcí, které nejsou ze šuplíku - jedná se o písně, které vznikly společnými silami členů za poslední půlrok. Poměr češtiny a angličtiny bude 2:9.

"Je tam klasická paleta. Od tvrdých věcí po akustické. Pecky se zkrátily, z dřívějších pětiminutovek máme tříminutovky. Nebyl to záměr, vyplynulo to samo při jejich vzniku. Původně jsme si nemysleli, že to dáme, ale chemie si neuvěřitelně sedla. Nahrávání proběhlo bez stresu, ani jeden konflikt, naprostá pohoda a sranda po celou dobu. Všechno hladce, rychle, na semaforu je zelená, jinak se to nedá vysvětlit," říká bubenice Misha M.

LIVE: Koncertní comeback roku: Gaia Mesiah s Markou Rybin vstala z popela a je zpět v nejlepší formě

Oproti předchozí tvorbě se Josh pustil do zpívání, což je velký přínos, jak tvrdí Misha M. Zároveň dodává: "Maru vymyslela sbory, kde budeme všechny tři nebo někdy všichni čtyři zpívat společně na jeden mikrofon." Nové album podpoří listopadovou koncertní šňůrou. Milovníci Skyline se nemusí obávat, Marka Rybin z nich neodchází, bude působit paralelně v obou kapelách. Momentálně čeká Gaiu vystoupení na řadě festivalů.

Text: Hana Bukáčková, foto: Kateřina Králová

Témata: Gaia Mesiah, Marka Rybin, Sílu!

zavřít