ROCKBLOG: Marka Rybin - Gaia Mesiah je prostě Excellent Mistake

Vydáno 23.01.2019 | autor: redakce

Gaia Mesiah má po dvanácti letech konečně nové album. Vyjít sice mělo už loni na podzim, ale vinou nemoci kytaristky se nakonec k fanouškům dostane 1. února. Kapela zároveň vyjede na turné, v jehož rámci ji čeká i koncert na vyhlášení ankety Žebřík 8. března v Plzni. O nové hudbě a procesu jejího vzniku nám v blogu prozradila víc zpěvačka Marka Rybin. 

ROCKBLOG: Marka Rybin - Gaia Mesiah je prostě Excellent Mistake ROCKBLOG: Marka Rybin - Gaia Mesiah je prostě Excellent Mistake


Jak vůbec začít tenhle článek? Excellent Mistake, tak se jmenuje nové album Gaia Mesiah, které vyjde 1. února. Excelentní náhody však prověří čas!

VIDEOROZHOVOR: Marka Rybin (Gaia Mesiah) o nové desce Excellent Mistake - Rozhodně jsme nevyměkli!

Po několika letech jsme se s holkama rozhodly, že se pustíme do tohoto projektu znovu, a to s trochu jiným přístupem než dřív. Zpočátku jsme myslely, že si jen tak nezávazně zahrajeme pár koncertů po republice, uděláme si radost a fanouškům taky. Vzhledem k tomu, jaký byl ze strany fanoušků o naše koncerty zájem, jsme turné v roce 2016 neustále doplňovaly o nová místa po republice.

Nakonec se celé turné úspěšně podařilo, fakt nejvíc. Rozhodli jsme se, včetně Joshe, že si to zopakujeme i na podzim 2017. V té době se k nám připojil nový manažer Petr Fořt, který byl z našeho znovuhraní nadšený. Celý projekt Gaia Mesiah dostal podobu mnohem profesionálnější. A to hlavně z našeho pohledu - začali jsme mít pocit, že Gaia Mesiah má možnost se plnohodnotně vrátit na scénu, včetně vydání nové desky.

Gaia Mesiah znovu vstává z popela

Podzimní turné 2017 bylo nabušené a plné ohlasů nejen od fanoušků, ale i pořadatelů festivalů a majitelů klubů po celé republice. Náš sen se začal naplňovat nejvíc ve chvíli, kdy se Josh rozhodl opět vrátit z Austrálie do České republiky. Díky tomu bylo možné začít reálně uvažovat nad novou deskou, protože bez Joshe se prostě plnohodnotně tvořit nedá. Tak začalo lámání si hlav nad tím, jakým způsobem desku zrealizovat.

Oslovili jsme Warner Music, kteří jsou nejen fanoušky Gaia Mesiah, ale hlavně jsme si je získali svým nadšením pro novou hudbu. Po těch letech jsme věděli, že vzájemná inspirace v kapele je obrovská. A proto jsme přistoupili v březnu 2018 k variantě, že deska musí být hotová do konce června. Měli jsme na tvorbu pouze necelé tři měsíce, ale nasekali jsme to tam pod tlakem, také díky velké spoustě excelentních chyb, které jsme postupně zaznamenávali. 

Jsme kapela, která funguje nejlépe pod tlakem, kdy máte jasné termíny a nezbývá než makat a mít jasný tah na branku. To se potvrdilo a po třech měsících tvorby jsme se zavřeli do studia s Amákem. Během tří týdnů byl materiál natočený a smíchaný.

Gaia Mesiah zahraje 8. března na vyhlášení ankety Žebřík v Plzni. Foto: Pavla Hartmanová

Po rozpadu si každý z nás prošel osobní sebereflexí a získal tak jasnější formu vize toho, o co nám skutečně jde. Máme teď díky tomu takový nadhled, že jsme nyní schopní vytvořit právě takovou desku, jako je Excellent Mistake. Jsem na ni vážně hrdá, je to z mé strany první deska, na které jsem vědomě pracovala se vším všudy, včetně času stráveného ve studiu. Jsme teď všichni na společné vlně, a to se odráží na albu = radost, obrovská energie, hravost a lehkost.

Už se nemůžu dočkat 1. února, kdy Excellent Mistake vyjde. Chci slyšet, jestli i pro ostatní kolem bude tahle deska nějakým osobním zásahem do životů. Byla bych nadšená, kdyby ji lidi poslouchali jako něco, co je přivede do světa Gaia Mesiah. A aby chvíli zapomněli na realitu a povznesli se s námi do světa, který nemá hranic, jen spoustu pocitů a nehmatatelných pravd. Snad se nám opravdu povedla Excellent Mistake. Prověří to pouze čas.

text: Marka Rybin, foto: archiv, Pavla Hartmanová

Témata: Gaia Mesiah, Marka Rybin, Excellent Mistake, Žebřík

zavřít