Jessie Ware

Vydáno 29.10.2014 | autor: Marta Šindlauerová

Jessie Ware Jessie Ware

Jessie Ware (celým jménem Jessice Lois Ware) je anglická zpěvačka a skladatelka. Narodila se 15. října 1984 v Londýně. V součanosti patří mezi nejzvučnější jména britské scény a řadí se mezi nejuznávanější zpěvačky ve svém žánru. 

Jessie vyrůstala v rodině sociální pracovnice a reportéra BBC a její starší sestra Hannah Ware je herečkou. Největší oporou v celé hudební kariéře - a to již od začátku - byla Jessice její matka. Jessie má diplom z univerzity v Sussexu, v oboru Anglická literatura. Po studiích pracovala budoucí zpěvačka jako žurnalistka v pořadu The Jewish Chronicle (mimochodem, hudebnice pochází z rodiny s židovskými kořeny), pracovala také v oblasti sportu v The Daily Mirror a působila i v televizi (perlička: její kolegyní tam byla E. L. James, autorka Padesáti odstínů šedi). 

Hudební kariéra Ware začala ve chvíli, kdy zpívala jako back vokalistka u zpěváka Jacka Peñate, což byla pro ni velice vzácná zkušenost, kdy se naučila skvěle pracovat s hlasem a jak vystupovat beze strachu a trémy. Právě jeden z členů Peñatovy kapely představil Jessie Samphovi z projektu SBTRKT, a ti dva spolu nahráli skladby Valentine a Nervous. Přest tuto spolupráci se hudebnice dostala ke smlouvě s PMR Records. V roce 2011 tak vyšel její první singl Strangest Feeling, a následně také Running a Wildest Moments (singl se proslavil třeba i tím, že zazněl během televizní montáže tenisových zápasů Andyho Murrayho). V létě 2012 se v prodeji objevilo její debutové album Devotion. V rámci turné k této desce se Ware zastavila i v Česku, o čemž jsme psali tady.

Další studiovka Tough Love byla rovněž velmi úspěšná a Zane Lowe z BBC ji nazval jednou z "nejžhavějších nahrávek", obsahovala také například výtečný singl Champaigne Kisses. Hudba z této desky se přirovnávala k minimalismu Prince; na počinu spolupracoval třeba i Ed Sheeran (na oplátku pak spolupracovala při psaní songu New Man pro Sheeranovo album ÷ a také nazpívala back vokály pro další dva songy) a produkčně měl největší vliv známý producent Benny Blanco. V roce 2014 se Ware také objevila jako host na desce Nicki Minaj The Pinkprint ve vynikajícím songu The Crying Game.

V létě 2017 vydala Jessie Ware singl Midnight a to bylo předzvěstí dalšího alba s názvem Glasshouse.

Diskografie:
Devotion (2012)
Tough Love (2014)
Glasshouse (2017)

Další články interpreta

Disclosure

Interpreti

vydáno 08.01.2014

zavřít