Ed Sheeran

Vydáno 09.12.2013 | autor: Marta Šindlauerová

Ed Sheeran Ed Sheeran

Edward Christopher Sheeran neboli Ed Sheeran (17. února 1991) je anglický zpěvák, kytarista a skladatel. Od čtyř let zpíval v lokální kostelním sboru a velmi záhy se naučil hrát i na kytaru. Mezi své největší idoly řadí Boba Dylana, Erica Claptona, Beatles nebo i Eminema.

Řádně nahrávat svou hudbu počal v roce 2004 (tehdy také vydal své první EP s názvem Spinning Man), od patnácti let se pak přátelil se zpěvákem Passengerem, který se později stal také velmi slavným. O tři roky později se přestěhoval do Londýna, aby tam mohl snadněji rozjet svou kariéru. V roce 2009 vydal další EP You Need Me a poté si ho všiml rapper Example, který Edovi nabídl, že s ním může jet na turné. Toho Sheeran samozřejmě využil a před nástupem slávy stihl vydat ještě třetí EP Loose Change, které kritiky velmi zaujalo a obsahovalo také budoucí debutový singl The A Team. Nejvíce Sheeranovi v kariéře pomohlo šíření a sdílení vlastních videí. Jak rostla jeho fanouškovská základna, rostl i zájem o něj, a celé se to nakonec vybrbilo až v zájem hvězd jako Elton John či Jamie Foxx.

Song The A Team pomohl vzniknout celé debutové desce nazvané jednoduše "+", ze které jsou známé ještě například písně Lego House nebo You Need Me, I Don't Need You. Deska zaznamenala velký úspěch a i díky nim získal Sheeran později dvě ceny Brit Award za nejlepšího mužského umělce a za nejlepšího nováčka. Umělec také spolupracoval se jmény jako One Direction či Taylor Swift, které v roce 2013 předskakoval na turné k albu Red.

Status celebrity první velikosti si hudebník vydobil s druhou řadovkou "x", na které spolupracoval s producenty jako Benny Blanco, Rick Rubin nebo Pharrell Williams. Sheeran poněkud pozměnil styl, ale ne natolik radikálně, aby tím odpudil stávající fanoušky a v rámci tohoto alba vyprodukoval pecky Sing, Don't a především pak Thinking Out Loud. "X" to nakonec dotáhlo až k nominaci na Grammy za nejlepší album, a Thinking Out Loud bylo nominováno na song roku. Posledním zářezem v diskografii Sheerana je album ÷, které uvedly singly Shape Of You a Castle On The Hill.

Ed Sheeran se proslavil i svým originálním vnějším vzhledem. Je totiž čistokrevný zrzek a i to na něm jeho fanynky zbožňují.

Diskografie:
+ (2011)
x (2014)
÷ (2017)

 

Další články interpreta

UKÁZKY Z DVD KLOBOUČEK

News

vydáno 30.12.2006

zavřít