Mumford and Sons

Vydáno 07.04.1997 | autor: Marta Šindlauerová

Mumford and Sons Mumford and Sons

Mumford and Sons je alternativě folková britská kapela založená v roce 2007. Jejími členy jsou Marcus Mumford (zpěv, elektrická a akustická kytara, bicí), Ben Lovette (zpěv, klávesy, klavír, syntezátor), Winston Marshall (zpěv, elektrická kytara, banjo) a Ted Dwane (zpěv, baskytara).

V době, kdy kapela vznikala, utvářely se v západním Londýně souhrou náhod i další folkové kapely a pánové tak museli čelit tvrdé konkurenci. Z celého houfu kapel podobného ražení je vytáhl až manažer Adam Tundhope, který spolupracoval rovněž s Keane nebo populární folkovou zpěvačkou Laurou Marling. Zařídil jim velké turné s žánrovými kapelami a nakonec to "Mumfordi" dotáhli roku 2008 až na Glastonbury. Už tehdy si kapela vypracovala skvělou spolupráci s publikem. První nosič se pak objevil na konci roku 2008, bylo to EP Love Your Ground, které skupina opět velmi vehementně propagovala živými vystoupeními. V roce 2009 pak konečně vyšlo debutové album Sigh No More (hity Little Lion Man, The Cave, Winter Winds), které nahráli s producentem spolupracujícím na albech Arcade Fire. V témže roce stihla kapela také podepsat kontrakt s Island Records, díky kterému se podařilo je úspěšně promovat i v USA především v televizních pořadech. Možná i díky tomu si jich všimli členové akademie a Mumford and Sons tak získali celých šest nominací na Grammy za rok 2010 (žádnou z nominací neproměnili).

Druhá studiovka Babel spatřila světlo světa v roce 2012, spolu s pilotním singlem I Will Wait. Počin se stal tím nejrychleji prodávaným za celý rok 2012. Zatím posledním diskografním počinem skupiny je třetí řadová deska Wilder Mind, vydaná v roce 2015.

Styl Mumford & Sons se nejčastěji popisuje jako alternativní folk. Marcus Mumford už od raných let poslouchal folk a bluegrass, a to má na zvuk kapely pochopitelně velký vliv. Co se týče textové stránky věci, pánové hojně využívají literární díla k psaní svých písňových textů, ostatně i jméno debutového alba má co do činění s dílem Williama Shakespeara "Mnoho povyku pro nic". Jiné songy čerpají z děl Johna Steinbecka, jako "O myších a lidech" či "Hrozny hněvu".

Skupina získala mnoho ocenění, možná to nejcennější je Grammy za album Babel a video Big Easy Express.

Diskografie:
Sigh No More (2009)
Babel (2012)
Wilder Mind (2015)

 

Další články interpreta

zavřít