RECENZE: Nebe našli svoje Souřadnice. Nová deska je jejich zatím nejlepší

Vydáno 11.04.2017 | autor: Josef Martínek

Na třetí řadovce se skupině Nebe povedlo nashromáždit svůj zatím nejpřesvědčivější výběr písniček. Havířovští hudebníci zapracovali na aranžérské rozmanitosti i na dynamice a autentičnosti podání. V českém popu už sahají po první lize. 

RECENZE: Nebe našli svoje Souřadnice. Nová deska je jejich zatím nejlepší Nebe našli svoje Souřadnice


Nebe

Souřadnice

Skladby:
Ruce v otěžích, Pláštěnky, Bezvědomí, Souřadnice, K pyramidám, Stopy pryč, Půjde, Proti proudu, Křižovatky, Zkus na chvíli mi lhát, Země/Nezemě

11 trax / 41:42 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: BrainZone

Kapely jako Nebe to v dnešní době mají docela těžké. Internetová éra totiž boří žánrové hranice a i od mainstreamových umělců už se očekává, že vykročí ve své tvorbě za hranice rádiového popu, v tomto případě pop-rocku. Jenže Petr Harazin a spol. jsou zatím věrni písničkám v klasické struktuře, na novém albu Souřadnice proto jednotlivé kousky soupeří, který bude mít hitovější refrén.

Nebe interview: Tři roky jsme hledali Souřadnice

Bylo by ale nefér kvůli tomu havířovskou partu zavrhovat, protože ve svém oboru u nás Nebe patří jednoznačně k těm šikovnějším skupinám. A na nové desce se jim sešly opravdu silné písničky. V porovnání s předchozími nahrávkami Legosvět a Než se rozední se tedy jedná o jejich nejvyrovnanější materiál.

Předem je třeba upozornit, že ani po třetí studiovce neutichnou hlasy těch, kteří budou tvrdit, že se repertoár Nebe až nápadně podobá Kryštofu. Písně obou skupin mají podobně vystavěné melodie, obdobný způsob gradací a Petr Harazin používá poetiku ne nepodobnou té Krajčově. Kdyby takové Pláštěnky nebo titulní Souřadnice nahráli zkušenější kolegové, asi by to nikomu nepřišlo divné.

Je ale třeba si uvědomit, že obě skupiny se netají inspirací v podobných zahraničních kapacitách - jak u Kryštofu, tak u Nebe najdete odkazy Coldplay, Kings Of Leon nebo Mumford and Sons. Proto lze obdobné postupy vnímat spíš jako snahu přiblížit se v domácích podmínkách současné světové scéně. 

NEKONEČNOST VESMÍRU

A to se Nebi docela daří. Hned od úvodní, po stadionech pošilhávající skladby Ruce v otěžích přes současný singl Bezvědomí, který zaujme příjemnou nostalgií, až třeba k možná nejživelnější Proti proudu. Energická Stopy pryč zase v refrénu překvapí syrovostí a řízností, závěrečná Země/Nezemě představuje kapelu ve folkovější poloze.

Nebe a Mirai táhli Za jeden provaz i v Brně

Aranžérsky a produkčně formace jednoznačně vyrostla a je zase o krok dál ve snaze zařadit se mezi "velké kapely", rovněž práce s detaily je na výsledku znatelná a chvályhodná. Novou deskou se dokonce skupina pokusila o koncept, když se na základě titulní písničky Souřadnice zaměřila na nekonečnost vesmíru. A jeden z již dříve vydaných singlů - roztančené Pláštěnky - by si zasloužil stát se oním kýženým průlomovým hitem.

V rádiích sice Nebe nesmazatelný zápis zatím neučinili, písničky z alba Souřadnice jsou ale přesto tak dobré, že mohou v jejich kariéře znamenat důležitý milník. Jejich rozpětí sahá od těch nejdynamičtějších až k velmi civilním a ani po emoční stránce nejsou studené. To je v mainstreamu ceněná a ne samozřejmá vlastnost.

text: Josef Martínek, foto: BrainZone

Témata: Nebe, Petr Harazin, Souřadnice, pop, Kryštof, Coldplay, Mumford and Sons

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít