Absolutní slavicí je Ewa Farna, uspěli i Marek Ztracený, Kabát a Tereza Balonová

Vydáno 24.11.2023 | autor: iREPORT

Český slavík zná své vítěze. Mezi zpěvačkami vyhrála a absolutní slavicí se stala Ewa Farna, Marek Ztracený ovládl mužskou kategorii a uspěl také Kabát. Objevem roku se stala Tereza Balonová a první místo v kategorii Hip hop a rap získal Calin. Během večera přítomní uctili památky Yvonne Přenosilové a Vaša Patejdla, vystoupili Marpo, Helena Vondráčková, Eva Burešová, Vesna, Monika Bagárová nebo Chinaski.

Absolutní slavicí je Ewa Farna, uspěli i Marek Ztracený, Kabát a Tereza Balonová Absolutní slavicí je Ewa Farna, uspěli i Marek Ztracený, Kabát a Tereza Balonová

Předávání cen Český slavík 2023 odstartovalo hudebním vystoupením moderátorů Ondřeje Sokola a Aleše Hámy, které by se dalo označit za estrádu. Na pódiu se následně vystřídali Kabát, Monika Bagárová a Helena Vondráčková, které nezapomněly diváky pozvat na své koncerty do O2 areny, Eva Burešová, Marpo, Václav Neckář, Vesna, Vojtěch Dyk nebo Chinaski.

Zlatou slavicí v kategorii Zpěvačka a absolutní vítězkou letošního ročníku se stala Ewa Farna, která neskrývala slzy dojetí. „Chtěla bych poděkovat kapele za brutální podporu zádech, manželovi Martinovi a manažerovi Pavlovi. Zažila jsem nádhernou letní sezónu. A zkuste si vyprodat O2 arenu bez Mareše,“ pobavila interpretka. Na druhém místě skončila Lucie Bílá a pro svého prvního slavíka si přišla Monika Absolonová.

LIVE: Jedinečný zážitek. Ewa Farna v O2 areně potvrdila, že je českou královnou popu

Ocenění za Zpěváka roku si převzal Marek Ztracený. "Nikdy vítězství ve slavíku nebudu brát jako samozřejmost. Klepu se tady, jako by to bylo poprvé. Myslím, že je něco na tom, co se říká - vyhrát poprvé je těžké, ale ještě těžší je obhájit to," uvedl muzikant a zavzpomínal také trojkoncert v Edenu. Ze druhé pozice se radoval Vojtěch Dyk, který během večera dojal písní Táto, a třetí příčku obsadil Richard Krajčo.

Mezi kapelami slavil úspěch Kabát. Sestava za sebou má úspěšné letní turné, přičemž už příští rok vyrazí na další šňůru, a to na oslavu pětatřiceti let na scéně. Stříbrného slavíka předal tým ze seriálu Extraktoři kapele Mirai, avšak pouze na dálku. Kapela totiž ve stejném čase koncertovala v Pardubicích. Ze třetí příčky se pak mohl radovat Kryštof.

Po loňském faux pas se i letos pořadatelé rozhodli zařadit do Českého slavíka kategorii Hip hop a rap. Tu tentokrát ovládl Calin, jenž na dálku fanoušky pozdravil z Brna. Druhý nejvyšší počet hlasů obdrželi ATMO Music a třetí Marpo.

Objevem roku byla zvolena Tereza Balonová, jež v letošním roce vydala své druhé album Lampiony. V prosinci vystoupí jako předskokanka kapely Jelen v O2 areně a už 5. dubna 2024 se na ni mohou těšit také fanoušci v Plzni, kde vystoupí na Žebříku.

Českého slavíka ovládla Ewa Farna, bodoval i Marek Ztracený a Václav Neckář se stal členem Síně slávy

Nejoblíbenější písní roku 2023 zvolili hudební příznivci skladbu Hory od O5 a Radeček. Šumperská kapela porazila Mirai a jejich hit Tenkrát, Marka Ztraceného se songem Stále věřím a Touhu a pláč skupiny Jelen.

Během večera přítomní uctili památku Yvonne Přenosilové, a to vzpomínkovým medley v podání Jitky Čvančarové, a Vaša Patejdla, který zemřel 19. srpna 2023. Na jeho poctu zazpívali Igor Timko a Ondřej Brzobohatý.

red, foto: IG Ewy Farne, FB Českého slavíka
Témata: Český slavík, Ewa Farna, Lucie Bílá, Monika Absolonová, Marek Ztracený, Tereza Balonová, Kabát, Chinaski, Kryštof, ATMO Music, Marpo, Mirai, Calin

zavřít