Během festivalu v Houstonu bylo ušlapáno osm lidí, nejmladší oběť měla čtrnáct let

Vydáno 08.11.2021 | autor: redakce

Během třetího ročníku festivalu Astroworld v americkém Houstonu bylo ušlapáno celkem osm lidí, dalších tři sta se zranilo. K tragédii došlo po deváté hodině večer během koncertu Travise Scotta, který kvůli tlačenici před pódiem své vystoupení několikrát přerušil. V té době bylo v areálu přibližně padesát tisíc osob.

Během festivalu v Houstonu bylo ušlapáno osm lidí, nejmladší oběť měla čtrnáct let Během festivalu v Houstonu bylo ušlapáno osm lidí, nejmladší oběť měla čtrnáct let

Potíže na festivalu Astroworld začaly už krátce před jeho zahájením, když lidé prolomili brány před vstupem. K tragédii pak došlo po deváté hodině během vystoupení rappera Travise Scotta. Ten si tlačenice před pódiem všiml a svou show několikrát přerušil. Mezitím už davem projížděly sanitky, aby pomohly lidem, kteří zkolabovali.

Tragédie na festivalu: Akrobat spadl z třiceti metrů a zemřel před zraky desetitisíců lidí. Poté hráli Green Day

„Když se objevili první zranění, začali jsme s resuscitací. Stalo se to všechno najednou. Zdálo se, že se to seběhlo v několika minutách. Lidi najednou leželi na zemi a zdálo se, že mají srdeční zástavu,“ uvedl zástupce velitele houstonské policie Larry Satterwhite.

Na místě zemřelo sedmnáct osob, dalších tři sta bylo zraněno. Sedmnáct z nich převezli záchranáři do nemocnice, ostatní ošetřili na místě. Po tragédii pořadatelé festival s okamžitou platností zrušili. Měli na něm vystoupit například SZA, Lil Baby nebo Bad Bunny.

Travis Scott projevil rodinám zemřelých upřímnou soustrast. „Jsem naprosto zdevastovaný. Houstonské policii zůstávám k dispozici,“ uvedl rapper s tím, že se rozhodl podpořit rodiny v nouzi a zmírnit tak jejich žal.

Ve vyprodaném areálu bylo v době tragédie přibližně padesát tisíc návštěvníků. Dle hasičů se lidé začali v jednu chvíli tlačit k pódiu, což vyvolalo davové šílenství. Jedna z přítomných žen uvedla, že se s kamarádkou neměly kam pohnout, a tak pouze stály na místě a modlily se, aby přežily. Ve Spojených státech jde o nejtragičtější událost na festivalu od roku 2003. Při požáru v klubu Station na Rhode Islandu tehdy zemřelo sto lidí.

red, foto: Bára Nosková (ilustrační foto)
Témata: Astroworld, Houston, Travis Scott, tlačenice, dav, smrt

zavřít