TOP 8 písní pro překonání těžkostí: Nazpívali je Coldplay, Bob Marley, Joan Baez i Elvis Presley

Vydáno 08.04.2020 | autor: Filip Pešta

Vlna špatných zpráv se na nás v časech pandemie koronaviru z médií valí denodenně. Pojďme ty misky vah trochu vyvážit. Osmi písněmi, které motivují, uklidňují nebo symbolizují vnitřní boj. Mají však jeden společný jmenovatel, kterým není nic silnějšího než víra ve šťastný konec.

TOP 8 písní pro překonání těžkostí: Nazpívali je Coldplay, Bob Marley, Joan Baez i Elvis Presley TOP 8 písní pro překonání těžkostí: Nazpívali je Coldplay, Bob Marley, Joan Baez i Elvis Presley


Joan Baez
 - We Shall Overcome

"Překonáme" zní v gospelové písni, jejíž prapůvod sahá do roku 1900. Složil ji Charles Albert Tindley. O téměř padesát let později byla zpívána na tabákových plantážích s novým textem a v roce 1959 se stala symbolem boje za lidská práva. Samozřejmě byla přezpívána různými umělci napříč dekádami, například folkovou legendou Joan Baez.

Joan Baez v pražském Kongresovém centru předvedla své nejslavnější písně i album Whistle Down The Wind


Kirk Franklin - I Smile

Velikán současného gospelu Kirk Franklin napsal píseň I Smile s několika vokalistkami jeho sborového ansámblu pro svoje album Hello Fear z roku 2011. To následující rok vyhrálo Grammy v kategorii nejlepší gospelové album. Jeho sdělení tkví ve víře v boha i sebe sama, kdy se i přes všechny strasti usmíváme, protože v hloubi duše víme, že vše dobře dopadne. 


Whitney Houston
, Mariah Carey - When You Believe

Píseň vznikla pro animovaný muzikál Princ egyptský, kde se o popovou verzi skladby Stephena Schwartze postaral producent Babyface. Její sdělení popisuje schopnost dělat zázraky, pokud se obrátíme k bohu. Film zobrazuje události z biblické knihy Exodus, vyprávějící o životě Mojžíše a cestě Izraelitů putujících z Egypta pod jeho vedením. Jak se zpívá v písni: "Mohou se stát zázraky, když věříš".

TOP 8 coververzí, které předčily originál: Whitney Houston, James Arthur a další


Bob Marley
and the Wailers - Three Little Birds

Píseň rozdávající optimismus na všechny světové strany byla představena v roce 1977 jako jedna z položek alba Exodus. Její singlová podoba pak vyšla o tři roky později. Původ jejího vzniku je však zahalen tajemstvím. Říká se, že Marley byl inspirován ptáky, kteří přilétali vedle jeho domu. Alternativní verze však pochází od reggae tria I Threes, jehož členky tvrdí, že se Marley v písni odkazuje přímo na ně. Tak jako tak je sdělení více než jasné: "Nedělej si starosti, všechno bude v pořádku".


Sia
 - Alive

Tuto hitovku původně australská zpěvačka a skladatelka psala pro Adele. Měla být na jejím posledním albu s názvem 25, nakonec ji však britská diva nazpívat odmítla. Poté ji v neoblomném rozhodnutí následovala Rihanna, a tak ji Sia nazpívala sama. V textu se může zrcadlit i náš životní příběh či jeho strastiplné zkoušky, kterými občas musíme projít. Hlavní ale je, že ať se děje cokoliv, pořád ještě dýcháme.


Coldplay
 - Everything Is Not Lost

Debutové album Coldplay vyšlo před dvaceti lety a v době vydání velmi rychle vyšplhalo na první příčky hitparád. Každý občas cítíme nejistotu a musíme se postavit svým démonům. A přesně o tom zpívá Chris Martin. Skladba je dlouhá přes sedm minut a objevuje se v ní další skrytý song Live is for living.

TOP 15 nejpamátnějších koncertů u nás (II.): Paul McCartney, Madonna, Depeche Mode, Linkin Park i Coldplay


Florence And The Machine
 - Shake It Out

"Producent Paul Epworth mi zahrál pár akordů na varhany. Byl to jeden z těch dnů, kdy jsem měla trochu kocovinu. Znělo to ale optimisticky i smutně zároveň a já začala přemýšlet o tom, jak občas uvízneme sami v sobě. Jak neustále opakujeme určité vzorky chování a chceme to vše prostě odříznout a restartovat sami sebe. Setřes to ze sebe. Všechno bude v pohodě," řekla Florence Welch o písni v rozhovoru pro MTV News. Nám nezbývá než se do jejích slov zaposlouchat.

LIVE: Colours of Ostrava si v první den podmanila Florence and The Machine, která vypadala jako víla


Elvis Presley
 - You'll Never Walk Alone

,,Když jdeš skrz bouři, měj svou hlavu vztyčenou." Slova této písně zpíval kromě mnoho dalších umělců také Elvis Presley. Napsaná byla v roce 1945 pro muzikál Carousel. Anglický fotbalový klub FC Liverpool si ji zvolil za svou hymnu. Dnes její tóny slouží hlavně k vyjádření podpory a povzbuzení pro lékařský personál, nakažené a všechny, kteří dnes podstupují karanténu kvůli pandemii koronaviru.

Text: Filip Pešta

Témata: motivační songy, Elvis Presley, Joan Baez, Kirk Franklin, Whitney Houston, Mariah Carey, Coldplay, Florence And The Machine, Sia, Bob Marley

zavřít