Písničkářská ikona Joan Baez vystoupí v Praze. Ovlivnil ji Bob Dylan, bojovala za lidská práva

Vydáno 19.12.2017 | autor: redakce

Písničkářka Joan Baez v Praze zahraje 20. března v Kongresovém centru. Šestasedmdesátiletá zpěvačka představí své nové album Whistle Down The Wind, které právě tou dobou vyjde. 

Písničkářská ikona Joan Baez vystoupí v Praze. Ovlivnil ji Bob Dylan, bojovala za lidská práva Písničkářská ikona Joan Baez vystoupí v Praze. Ovlivnil ji Bob Dylan, bojovala za lidská práva

Jedna z nejuznávanějších ikon písničkářského nebe pochází z New Yorku. Poprvé na sebe upozornila jako osmnáctiletá na folkovém festivalu v Newportu. O rok později vydala své první sólové album. V návaznosti na úspěšný debut vyšel
v roce 1961 další počin Joan Baez, Vol. 2, který sklidil stejné ohlasy, o rok později pak Joan vydává desku Joan Baez in concert, Pt 1. 

FOTOREPORT: Joan Baez si v Lucerně vystřihla i Karla Kryla

V období od roku 1962 až do roku 1964 byla Joan Baez známou tváří folkové scény, stala se hvězdou mnoha festivalů a koncertů, vystupovala však také v rámci mnoha politických happeningů. V té době potkala pro její život klíčovou osobu, Boba Dylana, který znatelně ovlivnil její tvorbu v šedesátých letech. Stejně jako několik dalších folkových umělců byla ovlivněna změnami v populární hudbě, které představovaly kapely jako The Beatles nebo Dylanovo folk-rockové období v roce 1965. Hudební podklad svých skladeb, který doposud tvořila jen její akustická kytara, rozšířila i o další doprovodné nástroje a dala tak vzniknout nahrávce Farewell, Angelina z roku 1965. Poté úspěšně tvořila dál.

V šedesátých letech se angažovala proti válce ve Vietnamu a v boji za lidská práva. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se tvorba Baez přikláněla spíše k popu/rocku a také se začala více věnovat psaní vlastních skladeb. Vrcholem z tohoto období je úspěšná deska Diamonds & Rust (1975), následovaná titulem Gulf Winds (1976), který obsahoval pouze Joaniny autorské skladby .

Agentura Interkoncerts pořádala vystoupení Joan Baez 13. července 1993 v pražské Lucerně, tehdy se jednalo o první koncert v dějinách. Po pětadvaceti letech vystoupí Baez v Kongresovém centru.

Vstupenky seženete v síti Ticketpro v cenách 1 190 - 1 790 Kč. 

Témata: Joan Baez, Bob Dylan, Kongresové centrum

zavřít