Nezapomenutelné momenty hudebních festivalů: Elektrický Bob Dylan i postřelený Bob Marley

Vydáno 28.02.2020 | autor: redakce

Ach, to čarokrásné léto. V korunách stromů prozpěvují ptáčci, květiny jsou v rozpuku a my trávíme čas s přáteli na pláži nebo grilujeme. Odpověď na otázku, proč se festivaly konají zrovna v létě, není žádná raketová věda. Organizátoři využívají dlouhé, mlžným oparem zahalené dny, snaží se přijít s co nejnadupanějším programem a pak se celou dobu modlí, aby je nepotkal nečekaný déšť. Když se festival vydaří, je to asi nejlepší místo, kde si poslechnout živou hudbu: nejpamátnější momenty v historii hudby se odehrály právě pod širým nebem. Pojďme si udělat menší rekapitulaci těch nejikoničtějších.

Nezapomenutelné momenty hudebních festivalů: Elektrický Bob Dylan i postřelený Bob Marley Nezapomenutelné momenty hudebních festivalů: Elektrický Bob Dylan i postřelený Bob Marley

 

Bob Dylan - Newport Folk Festival (1965)

Když se Dylanových fanoušků zeptáte, jaký moment byl podle nich v hudební kariéře jejich hrdiny zlomový, odpoví Newport.

Tam totiž tento interpret předvedl svůj nový elektrický zvuk. Zbavil se okovů akustické kytary a šokoval svět svým modelem Sunburst Fender Stratocaster a zbrusu novou doprovodnou kapelou. Dnes si Dylana nedokážeme představit bez železných klasik, jako jsou například Like A Rolling Stone a Highway 61 Revisited, ale tehdejší reakce publika byla ryze nepřátelská. Vypískalo ho za údajnou zradu folkové hudby a zklamaný Dylan se poroučel z pódia.

LIVE: Bob Dylan nedal v Lucerně nic zadarmo, fanoušky přesto potěšil

Naštěstí se po chvíli vrátil a odehráním pouhých tří písní odstartoval hudební revoluci, která definovala šedesátá léta i zbytek Dylanovy kariéry.


Jimi Hendrix - Monterey Music Festival (1967) a Woodstock (1969)

Teď se dopustíme menšího podvodu a zařadíme dva momenty od stejného interpreta. Lidé je často spojují, případně si je pletou, ale jedno je jisté: v historii rokenrolu patří ke klíčovým.

Legendární Hendrix se postaral o to, aby jeho sláva žhnula jasným plamenem, když po impozantním vystoupení na popovém festivalu v kanadském Monterey doslova podpálil svůj nástroj. Publikum nemohlo věřit svým očím, jak přihlíželo plamenům olizujícím nástroj, a tu šokovanou reakci si můžete připomenout tady.

O pár let později se pak Hendrix objevil s devítihodinovým zpožděním na legendárním Woodstocku sužovaném špatným počasím a technickými problémy. Za to čekání to ale stálo, protože Jimi si pozici legendy upevnil vystřihnutím Purple Haze a Foxy Lady, a to vůbec nemluvě o nezapomenutelné interpretaci skladby The Star-Spangled Banner, která vystihovala napjatou atmosféru tehdejší doby.


Bob Marley and The Wailers - Smile Jamaica (1976)

Pokládáte si otázku, co je na tomto vystoupení tak neuvěřitelného? Bob Marley byl dva dny před ním postřelen. Zvládl se ale dovléct na pódium a podat dechberoucí výkon.

Nejslavnější představitel stylu reggae měl hlas protkaný emocemi a publiku naservíroval sbírku inspirativních skladeb, kterými vyjadřoval svůj zásadní postoj proti zbytečnému násilí ve společnosti. Když se ho později ptali, jak to dělá, odpověděl prostě: "Lidi, kteří dělají tento svět horším, si nedají pokoj. Jak bych mohl já?"

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bob Marley (20.)

Někdy se stane, že festivalová vystoupení jdou za hranice samotné hudby a tohle byl přesně ten případ. Jamajčané byli v lásce k Marlyemu jednotní a až do roku 1981, kdy zemřel. Stal se významným národním symbolem.


Poslední koncert Nirvany ve Velké Británii - Reading 1992

Kurt Cobain měl temný smysl pro humor. Jinak by se v roce 1992 v Readingu nenechal na pódium dovézt a vozíku v andělíčku. Šlo o reakci na zprávy, že koncert zruší kvůli podlomenému zdraví.

ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů

Zpěvák na tom skutečně nebyl zrovna nejlépe. Několik posledních týdnů před akcí totiž strávil v léčebně. Ale se svojí kapelou vystřihl náramnou show. Bubeník Dave Grohl se později nechal slyšet, že se skupině "ulevilo", když upustila páru živě na pódiu v podání svých grunge-rockových skladeb z prvních dvou alb.

Bohužel šlo o úplně poslední vystoupení Nirvany ve Velké Británii. Tento koncert bude ale už navždy mít ten syrový punc jako na živé nahrávce, kterou si s chutí tu a tam poslechne snad každý fanoušek rockové hudby.


Motörhead
živě se Slashem - Coachella (2014)

Obyčejně jsou fanoušci rádi, když na pódiu vidí jednu legendu, tak si představte to pozdvižení na Coachelle v roce 2014, když spolu vystoupili hned dva rockoví titáni.

Motörhead řezali svůj repertoár v typickém hektickém stylu, když v tom se ze stínů vynořil legendární Slash z Guns N' Roses, aby si s nimi zahrál pár songů, včetně vypalovačky Ace of Spades.

To, že vidí Slashe, možná ale nemuselo být pro publikum zase tak překvapující. Koneckonců, ti dva toho mají hodně společného. Jsou to průkopníci heavy metalu, spolupracovali na albu March ör Die a svou podobností inspirovali švédského výrobce kasinových her NetEnt, který na jejich počest vyvinul automaty Motörhead a Guns N' Roses.
Festival Coachella se ale zapíše do historie jako jeden z nejikoničtějších festivalových počinů, a to dílem i proto, že šlo o jedno z posledních festivalových vystoupení Lemmyho Kilmistera, který v roce 2015 zemřel.



Ať jste, kde jste, a prší tam, nezapomínejte, že zase brzy bude slunečno. Živá huba má tu moc stát se zážitkem, který změní váš život, a v nadcházejících letech se určitě odehraje řada dalších ikonických událostí podobných těm, které jsme si připomněli. Ostatně Siddharth Katragadda říká: "Velikost kultury se pozná podle festivalů."

Témata: festivaly, Bob Dylan, Nirvana, Jimi Hendrix, Bob MarleyMotörhead, Slash

zavřít