UDG

Vydáno 01.09.2019 | autor: Alena Kaňová

UDG je kapela ve složení Petr Vrzák (zpěv), Pavel Vrzák (basa), Adam Kupera (zpěv, saxofon), Bohumil Němeček (kytara), Tomáš Staněk (bicí, texty), Tomáš Vohradský (kytara). Vznikla v roce 1998 v Ústí nad Labem.

Název UDG neboli Useless Demi Gods (v překladu nepoužitelní polobozi) je inspirován písněmi kapely Manic Street Preachers. V letech 2001 a 2003 vydali dvě demonahrávky Štěkat do boudy a Obsazeno místenkou.

Zásadní obrat v kariéře UDG skupina zaznamenala v květnu 2004, kdy vyhrála druhý ročník soutěže Coca – Cola PopStar. Následně podepsala smlouvu s hudebním vydavatelstvím Sony BMG a na podzim vyšlo jejich debutové album Ztraceni v inspiracích. Zajímavostí je, že zajímavou obálku k CD vytvořil český výtvarník Martin Mišík a na albu si zahráli Matěj Homola ze skupiny Wohnout a Richard Krajčo, frontman kapely Kryštof. Zájem zaznamenaly skladby MotýlHvězdářPiloti, které bodovaly v televizních hitparádách.

Druhé album vydávají v roce 2007. Nese název Buď a nebe a kapela jej nahrála v nové personální sestavě – spolu s francouzským kytaristou Guillame Kondrackim, který pak z kapely odešel. Opět zde mají své hosty. Tentokrát je to druhý z bratrů Homolových, Honza a Iva Frühlingová či MC NUC ze Skyline. K albu jedou celkem tři turné po klubech, kulturních domech napříč Českou republikou a většinou mají vyprodáno. S velkých obdivem fanoušků se setkali v legendárním Lucerna Music baru či v Retro Music Hall. Skladba z tohoto alba, Kurtizána, získává 3. místo v anketě Žebřík 2007. O rok později získávají v Žebříku 2. místo v kategorii Klip roku a nominaci na Kapelu roku. (Nominovány byly ještě kapely Kryštof a Chinaski.)

Třetí album na sebe nenechá čekat. V roce 2009 vychází Autoportrét, který sklízí pozitivní reakce nejen fanoušků, ale i kritiků. Hostuje opět Iva Frühlingová, Ota Klempíř z kapely J.A.R a zpěvačka z Bags.
K albu vznikají dva videoklipy a to k písním Kdy zas blíž a Éterická. Oba následně bodují v hitparádě Evropy2 music chart. Ocenění v kategorii Kapela roku v anketě Žebřík je nakonec neminulo, získávají jej v roce 2009.

Zajímavým počinem je jistě i jejich koncertní DVD Cirkus Live!, které bylo celé natočeno opravdu v cirkusovém šapitó, kde nechybí artistická čísla a vystoupení hudebních hostů.

Změnu po zvukové a aranžerské stránce a obrovský posun lze zaznamenat na jejich albu Akrobat, které vyšlo na sklonku roku 2012. Možná i proto v anketě Český slavík se posunuli na 20. místo a singl z alba Pádové otázky je stále hranější v českých rádiích a na TV Óčko.

Po třech letech kapela přináší nové album, které nese název Emotikon a jak napovídá název, prolínají se zde emoce, dosavadní zkušenosti kapely se skvělým zvukem a aranžmá. Singl Atomy dokonce čtyřikrát po sobě vítězí v hitparádě TV Óčko a jeho sledovanost na kanálu Youtube přesáhla milion a půl diváků.
Je nepřehlédnutelná skoro na všech letních slavnostech.

Kapela koncertuje a pilně se připravuje na další počiny na naši hudební scéně. V roce 2019 bylo velmi úspěšné turné 20 LET TOUR kapely UDG. 26.3.2020 je čeká velký koncert ve Forum Karlín.

Diskografie:

Štěkat do boudy (2000)
Obsazeno místenkou (2003)
Ztraceni v inspiracích (2004)
Buď a nebe (2007)
Autoportrét (2009)
Akrobat (2012)
Emotikon (2016)

Další články interpreta

zavřít