Kelly Clarkson

Vydáno 10.10.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Kelly Clarkson Kelly Clarkson

 

Kelly Clarkson (celým jménem Kelly Brianne Clarkson) je americká zpěvačka. Narodila se 24. dubna 1982 ve městě Fort Worth v americkém Texasu. Je nejsúpěšnější vítězkou soutěže American Idol, která získala mutace po celém světě (u nás SuperStar). Dosud prodala více než 27 milionů alb.

Když byla malá, chtěla se stát mořskou bioložkou, ale poté ji zcela náhodou zaslechl ve škole zpívat jeden z jejích pedagogů a navrhl jí, že by se mohla zapsat do sboru. To nakonec vyústilo v to, že při svém studiu na střední škole začala působit už i v muzikálech. Po střední se pak vrhala do různých zaměstnání, aby si mohla proplatit nahrávání své demonahrávky, kterou se chystala do všech koutů rozesílat. Příliš odezvy ale nezískala a tak se vydala do Hollywoodu, kde se mimo jiné dostala i do oblasti seriálů, v hudbě se jí ale pořád stejně nedařilo a tak se vrátila domů do Texasu.

Úspěch se nakonec dostavil z trochu nečekané strany - Kelly to riskla a přihlásila se v roce 2002 do prvního ročníku American Idol, který nakonec vyhrála. Po skončení soutěže podepsala smlouvu s RCA Records a vydala své první album Thankful, které bylo úspěšné, ale na globální popularitu to nestačilo a navíc se stále vezla na vlně popularity pramenící ze soutěže. Nejznámější singl z debutu je pak Miss Independent.

Celosvětového uznání se Clarkson dočkala až s druhou nahrávkou Breakaway (2004). Zpěvačka získala nad počinem větší kreativní kontrolu a pozvala si ke spolupráci kromě věhlasného Maxe Martina i bývalé členy kapely Evanescence Bena Moodyho a Davida Hodgese. Breakaway je nejúspěšnějším albem hudebnice (z komerčního i kritického hlediska, plus dvě Grammy) a pochází z něj celá řádka hitů jako Sinde U Been Gone, Because Of You, Brekaway či Behind These Hazel Eyes.

Na dechberoucí úspěch se jí s dalším (rockem velmi ovlivněným) albem My December úplně navázat nepodařilo, zato s čtvrtým albem All I Ever Wanted (2009), na kterém znovu pracovala s osvědčenými producenty, už ano. Ukázalo se, že pop rockový styl sedí zpěvačce zkrátka nejvíc, a potvrdilo se to i v hitparádách. Pochází z něj populární singly What Doesn't Kill You (Stronger) a Mr. Know It All. V roce 2013 pak Clarkson vydala vánoční album Wrapped In Red, na kterém spolupracovala výhradně s producentem Gregem Kurstinem. Poslední položkou v diskografii pak zůstává počin Piece by Piece z roku 2016.

Kelly Clarkson je vdaná a má dceru a syna. Jejím koníčkem je také psaní knih pro děti.

Diskografie:
Thankful (2003)
Breakaway (2004)
My December (2007)
All I Ever Wanted (2009)
Stronger (2011)
Wrapped in Red (2013)
Piece by Piece (2015)

Další články interpreta

zavřít