Ennio Morricone získal Zlatý glóbus za hudbu k Osmi hrozným, kterou nahrával v Praze

Vydáno 11.01.2016 | autor: redakce

Hudba Ennia Morriconeho k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, kterou nahrál Český národní symfonických orchestr, získala Zlatý glóbus. Legendární italský skladatel se představí už 15. ledna v pražské O2 areně. 

Ennio Morricone získal Zlatý glóbus za hudbu k Osmi hrozným, kterou nahrával v Praze Ennio Morricone nahrával loni v Praze

Italský mistr Ennio Morricone obdržel třetí Zlatý glóbus za hudbu k filmu Osm hrozných, kterou nahrál v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem. Ocenění na ceremoniálu 73. Golden Globes v Los Angeles jménem Morriconeho převzal režisér snímku, Quentin Tarantino. "Je to můj nejoblíbenější skladatel. A když říkám oblíbený, nemyslím tím zdejší skladatele filmové hudby, ale Mozarta nebo Beethovena," uvedl Tarantino v děkovné řeči.

TOP 7 skladeb k filmům Quentina Tarantina: Natočili je Ennio Morricone, David Bowie i Rick Ross

Hudbu, která už získala cenu newyorských filmových kritiků a je nominována na cenu Britské filmové akademie BAFTA, nahrál italský skladatel loni v létě v Praze. V hostivařských studiích CNSO byl osobně přítomen také Quentin Tarantino. Oba pak navštívili závěrečný koncert festivalu Prague Proms, kde zazněly i Morriconeho skladby. V prosinci pak CNSO s Morriconem nahrával znovu přímo v londýnských studiích Abbey Road, tentokrát verzi pro vinylové vydání soundtracku Osmi hrozných. Dvouminutové sólo na trubku na nahrávce oceněné Zlatým glóbem hraje Jan Hassenöhrl, šéf Českého národního symfonického orchestru.

"Je to prostě výborný orchestr," vysvětlil držitel čestného Oscara Morricone, proč si vybral ke spolupráci české muzikanty. "Hrají bravurně, jak sólisté, tak celý orchestr. Imponuje mi celková úroveň hudebníků, tím myslím nejen jejich vzdělání, ale i přístup a vychování. Jsou slušní, zdvořilí a vstřícní," nešetřil chválou v rozhovoru k nadcházejícímu světovému turné 60 let v hudbě, které startuje v pátek 15. února v Praze. 

tz, jm, foto: CNSO

 

zavřít