Grammy ovládlo mládí. Billie Eilish vyhrála všechny hlavní kategorie, bodovala i rapperka Lizzo

Vydáno 27.01.2020 | autor: redakce

V naprostý triumf Billie Eilish se změnilo udílení cen Grammy. Teprve osmnáctiletá zpěvačka si v Los Angelese odnesla celkově pět cen. Navíc se jí povedl ojedinělý kousek, když zvítězila ve všech čtyřech hlavních kategoriích.

Grammy ovládlo mládí. Billie Eilish vyhrála všechny hlavní kategorie, bodovala i rapperka Lizzo Grammy ovládlo mládí. Billie Eilish vyhrála všechny hlavní kategorie, bodovala i rapperka Lizzo

Billie Eilish, která teprve minulý měsíc oslavila osmnácté narozeniny, triumfovala se svou debutovou desku When We All Fall, Where Do We Go? v nejprestižnější kategorii Album roku, převzala i cenu za Nejlepší popové vokální album. Další dvě trofeje jí zajistil hit Bad Guy - Song i Nahrávka roku. Sama zpěvačka se stala Objevem roku. 

LIVE: Pavouci, jekot a pláč. Billie Eilish poprvé vystoupila v Praze

Své písně nahrává interpretka v domácím studiu se svým bratrem Finneasem. "Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy. Nemysleli jsme si, že by mohlo někdy něco vyhrát. Udělali jsme album o depresi, sebevražedných myšlenkách a o klimatických změnách," uvedl.

Kromě Eilish, která se loni představila také v pražské O2 areně, bodovala další nová tvář - rapperka Lizzo. Její album Cuz I Love You bylo vyhlášeno Nejlepím urban albem, píseň Truth Hurts zvolili akademici Nejlepší popovým sólovým výkonem a skladba Jerome uspěla v r'n'b kategorii.

Udílení cen, které moderovala Alicia Keys, se neslo také ve znamení vzpomínání na tragicky zesnulého basketbalistu Kobeho Bryanta, který zahynul při pádu vrtulníku. "Vím, jak měl Kobe rád hudbu, takže tohle bude i večer i pro něj. Chceme projevit lásku a vzbudit pozitivní vibrace. Začíná nová dekáda, v které bychom měli zažívat už jen to dobré," uvedla průvodkyně večerem.

Kompletní přehled vítězů naleznete na webu Grammy.

jm

Témata: Grammy, Billie Eilish, Lizzo, Alicia Keys, Kobe Bryant

zavřít